
Telur dadar kedai siam. Rasanya sedap lain macam dan kalau buat kat rumah mesti tak sama dan tak jadi. Apa pula bahan yang mereka gunakan?
Rupa-rupanya, ada satu bahan rahsia yang dimasukkan dalam telur dadar kedai siam ni. Nanti boleh cuba kat rumah.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini:Resipi Telur Dadar ‘Crispy’ Kena Masukkan Cuka Dan Air, Barulah Macam Kedai Tomyam
RAHSIA Buat Telur Dadar Crispy, Pastikan Bancuhan Betul-Betul SEJUK Sebelum Goreng!
Telur Dadar Kedai Siam, Gerenti Sedap!
Ada satu rahsia kenapa telur dadar kedai siam ras sedap. Cuma satu bahan saja digunakan iaitu kicap sotong saja.
Bahan-bahan:
2 biji telur
Sedikit tepung jagung
Serbuk kunyit
Ajinomoto
1 sudu kicap sotong
Cara-cara:
Pecahkan telur dan masukkan semua bahan di atas.
.
Goreng dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.
Sedia dihidangkan.

Mingguan Wanita : Sesetengah orang ada yang letak air sejuk sedikit dan cuka. Ikut cara masing-masing. Pengakhirannya, bila dah siap, sedap dan sama macam kedai siam, kan…
SumberL: Amalia Syafiqah
Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi CHICKEN CHOP Rangup, Tak Perlu Salut Tepung & Tak Guna Minyak Langsung!

Isi Kandungan
ToggleJika sesekali nak ubah menu keluarga kepada resipi ‘western’ boleh cuba resipi chicken chop ini. Selalunya chicken chop perlu disalut tepung, serbuk roti dan sebagainya malah digoreng dalam minyak yang banyak. Sebenarnya kita boleh juga buat chicken chop yang rangup malah lebih sihat. Tak perlu salut tepung dan tak guna minyak langsung! Menarik kan.
Boleh cuba resipi chicken chop yang dikongsikan oleh oleh Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan ini.Memang rangup dan sedap!
Selalu chicken chop yang salut tepung, kan? Hari ni kita tengok cara buat yang kulit dia rangup, tanpa perlu salut tepung. Malah tak perlu pakai minyak langsung. Bahan pun sikit sahaja.
Crispy Skin Chicken Chop with Mushroom Gravy by Kamarul Ariffin Nor Sadan
Bahan-bahan: (2 orang makan)
2 potong ayam (bahagian pinggul dan peha)
50-100ml krim masakan
5 biji cendawan
1 sudu besar lada hitam
1 ulas bawang putih
1 sudu mentega
Garam dan gula secukup rasa
Cara masakan boleh lihat pada kapsyen setiap gambar. Jom lihat #DapurKAN kali ni!
1.Ini bahagian paha dan pinggul ayam. Saya dah belah bahagian bawah (dalam) dan buang tulang dia. Kalau tak pandai buang, boleh suruh penjual ayam potong. Beritahu je “Bang, potong untuk chicken chop!”
2.Ni saya dah buang tulang di hujung paha tu sekali. Ayam ni kena lap dengam tisu supaya dia kurang basah. Lepas tu tabur garam dan lada hitam secukup rasa.
3.Panaskan kuali leper guna api sederhana selamat 1 minit. Paling sesuai kalau guna “cast iron skillet”, kalau tak ada, boleh guna kuali yang stainless steel, atau non-stick.
4.Kemudian masukkan ayam. Kulit di bahagian bawah. Api sederhana. Tak payah guna minyak. Nanti lemak ayam akan cair dan jadi minyak. Proses ini dinamakan “fat rendering”.
5.Lemak yang cair tu akan turun* ke bawah dan sekeliling ayam. Ia akan kelihatan mengering. Jangan panik. Jangan cuba angkat ayam*. Pada waktu ni, kulit ayam sedang melekat pada kuali.
6.Teruskan masak. Biar sahaja. Proses ini memakan masa 20 minit. Sepanjang ini, guna api perlahan atau sederhana. Jangan risau, ayam tak akan hangus. Jangan risau pasal ayam melekat.
7.Setelah cukup 20 minit, baru perikda sama ada kulit ayam dah lekang dari kuali atau belum. Kalau belum sambung lagi masak. Ayam akan lekang sendiri bila kulit dia dah cukup rangup.
8.Macam ni. Dia lekang sendiri. Kuis sikit dan angkat je. Mudah sahaja nak tanggalkan dari kuali. Masa ni kulit* ayam saya dah rangup. Jadi macam keropok, tapi tak hangus pun walaupun masak selama 20 minit.
9.Terbalikkan, dan masak bahagian bawahnya pula. Ini ambil masa 1-2 minit sahaja. Kalau dah tak merah dagingnya, kira dah masak. Angkat dan rehatkan dalam pinggan.
10.Kerak ayam dalam kuali ni, kita nak buat jadi kuah dia. Masukkan bawang* putih yang disagat dan mentega. Biar mentega cair dan tumis bawang putih dengannya sampai naik aroma.
11.Masukkan air 1-2 senduk, dan cuba kikis kerak ayam ni perlahan-lahan. Ia akan tanggal dengam mudah. Kerak inilah sumber rasa ayam yang padu! Tak payah guna serbuk perasa ayam dah.
12.Kemudian masukkan krim masakan. Gaul rata. Kalau tak ada krim masakan, boleh guna susu sejat atau susu segar. Tambah garam dan gula jika perlu. Ikut citarasa masing-masing.
13.Akhir* sekali masukkan cendawan yang telah dihiris. Gaul sebati. Boleh guna cendawan tin atau cendawan segar. Gunalah cendawan butang, cendawan portobello, atau shiitake segar.
14.OK dah boleh hidang! Saya selalu letak kuah dibawah sebab tak nak kulit ayam yang rangup tu jadi lembut sebelum dimakan. Kulit rangup tu mahal. Boleh hidang dengan kentang goreng jika suka.
15.Close up! Jemput makan! Jangan lupa follow FB Kamarul Ariffin Nor Sadan untuk ikuti resepi-resepi bergambar yang lain. Boleh juga cari 60 resepi sebelum ni guna hashtag #DapurKAN.
Siap! Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Resipi VIRAL Telur Goreng Crispy, Serius Sedap Rasa Macam Kulit Ayam!
Wanita Ini Tunjuk CARA Serba Ringkas Potong AYAM Seekor Sendiri Di Rumah!
ISI AYAM Tak Laku, Bila Masak Begini Licin Habis Makan Anak Beranak!

Resipi Mashed Potato, Kambing Perap, Sos Blackpepper Serius SEDAP, Jimat & Senang!
Wanita Ini Kongsi Resipi Lengkap Perapan Daging Sedap & Sos Lada Hitam Pedas Berkrim Viral!
Mingguan Wanita: Menarik resipi chicken chop tanpa salut tepung dan tak guna minyak langsung ni. Kaedah memasak versi begini bukan sahaja lebih sedap malah lebih sihat. Boleh cuba buat sendiri nanti.
Sumber: Kamarul Ariffin Nor Sadan
APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?
Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.
Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.
• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?
Teringin ikut jejak mereka?
Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!
Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.
Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster
Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nampak Macam Donut Tapi Guna Keledek Ungu. Hanya Lima Bahan, Senang Je!

Sudah tak tahu nak masak kuih apa untuk berbuka. Apa kata cuba bebola kristal, idea dari Khairul Nisah Mohammad Akhir. Bahan yang digunakan pun senang. Mak-mak boleh cuba buat petang nie yer.
Bahan-bahan:
500 gram keledek ungu
125 gram selfrising
1 sudu besar tepung ubi
1sudu besar tepung beras
1sudu besar margerin
Gula kastor untuk disalut
Cara Membuat:
1. Kupas kulit keledek, basuh dan kukus. Sejukkan seketika.
2. Selepas itu, uli ubi tersebut dengan masukkan marjerin dan sedikit demi sedikit tepung. Uli sehingga menjadi doh.
.
.
.
3. Bentukkan menjadi doh yang kecil.
.
.
4. Goreng sehingga keemasan.
.
5. Angkat dan toskan.

6. Golekkan bebola tadi di dalam gulaa kastor.
7. Sedia dihidang dan makan panas-panas ketika berbuka nanti.
.
Resipi: Nisa Mohd Akhir
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Laksa Ala-Ala AEON Guna Pes Asam Pedas, Memang Betullah Rasanya SAMA!

Isi Kandungan
ToggleSetiap kali masuk ke Shopping Mall AEON, lalu bahagian food courtnya mesti terbau semerbak bau Asam Laksa yang cukup popular dekat situ. Memang ramai yang suka, sanggup beratur panjang nak menikmati kesedapan laksa di situ.
Tak perlu beratur panjang lagi, mak-mak boleh buat sendiri je laksa ala-ala dekat AEON ni. Memang sedap,cepat dan mudah nak buat. Hanya guna sardin dalam tin dan pes Asam Pedas sebagai ramuan utama.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Hajal Aishah Zakirai ini sebagai panduan;
“Terbuat jugak hari ni, laksa ala-ala aeon tu.Memang betol lah rasa dia sama.Buat plak sikit mcm tak cukup lak. Tak kan esok nak buat lagi ni.Tq ya pada yang share resepi tu. Resepi ni untuk 4 atau 5 orang dewasa makan.”
Bahan-Bahan:
Bawang besar
Belacan (sebesar ibu jari)
2 tin sardin saiz kecil
1 peket pes asam pedas ADABI
2 keping asam keping
Daun kesum
Bunga Kantan
Garam
Gula
Perasa
Cara Membuat:
1.Kisar bawang,belacan,pes asam pedas,sardin 1 buang sos dan 1 tak buang sosnya. Kisar sehingga halus. Kalau ada nenas boleh kisar sekali.
2.Masukkan bahan kisar dalam periuk, letak asam keping,bunga kantan,daun kesum. Air ikut kepekatan yang kita nak. Panaskan hingga mendidih.
3.Dah mendidih masukkan garam, perasa, gula dan fishball. Kacau bagi sebati, tutup api. Siap!
4.Bahan hiasan tu ikut suka lah. Tambah otak udang/petis lagi paduuu agaknya.Sebab saya petis tak ada, tak guna lah.

Info Ekstra!
- Jika tin sardin besar guna 1 tin.
- Satu tin tu saya buang sos sebab tak nak rasa terlalu kuat hanyir dia. Tak nak buang,nak blend semua 2 tin tu boleh je, ikut citarasa masing-masing.
Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini: Laksa Ekspress Jamu Tetamu Datang Rumah Mengejut, Senang 5 Minit Siap!
MW: Mudah je mak-mak nak buat laksa yang ala-ala sama rasanya dijual dekat AEON ni. Cepat nak buat, sedap dan memang puas hati makan. Kena cuba buat sendiri di rumah nanti!
Sumber: Hajal Aishah Zakirai
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI