2pm daging masak hitam

Masuk pertengahan Ramadan, adakalanya sampai buntu nak masak apa untuk lauk berbuka. Jika nak masak menu berasaskan daging boleh cuba resipi simple tapi sedap Daging Masak Hitam Berempah ini. Rupanya antara tip nak buat lauk ni bertambah sedap, kena perap dulu daging dengan kicap manis barulah dimasukkan dalam bahan tumis.

Boleh cuba resipi Daging Masak Hitam Berempah yang dikongsikan oleh Puan Nurul Aini ini;

Untuk menu berbuka hari ni saya pilih untuk masak lauk daging masak hitam berempah. Saya share juga resepi / cara saya. Semoga bawa manfaat untuk kawan-kawan yang tengah mencari menu berbuka.

Bahan-Bahan:

500 gram daging

Daun pandan
Serai
Daun Kari
Rempah sekawan

(Bahan kisar)
Bawang besar sebiji
Bawang merah 3 – 4 ulas
Bawang putih 2-3 ulas
Serai
Lengkuas
Halia

(Sangai)
1 sudu besar Ketumbar
1 sudu besar Jintan manis
1 sudu besar Jintan putih

Kicap Manis Secukupnya
2 Sudu Besar Kicap pekat
Gula Melaka
Santan Pekat

Cara Membuat:

1.Panaskan minyak tumis bahan-bahan ni dulu.

2.Kemudian tumis bahan kisar. Kalau yang suka pedas boleh tambah cili kisar sekali. Sis tak nak sebab makan dengan anak.

3.Kacau sebati. Tumis sampai pecah minyak tau.


4.Sementara tu sangai ketumbar, jintan manis dan jintan putih. Jaga-jaga api ye waktu sangai jangan sampai rentung. Nampak warna dah macam gelap sikit boleh tutup api.

5.Selepas itu kisar kering bahan sangai tadi. Kalau malas guna je yang serbuk punya tapi sis prefer guna biji lagi best. Nampak la rajin sikit.

6.Selepas itu, blend pulak sebiji tomato.

IKLAN

7.Dah pecah minyak, masukkan pulak bahan sangai tadi dan jugak tomato yang dikisar tadi.

8.Kemudian ni hero kita. Daging ni perap siap-siap dengan kicap manis. Sampai agak tenggelam separuh daging tu. Perap paling kurang 30 min. Masukkan daging ni dalam bahan tumis tadi.

9.Pastu masuk 2 sudu besar kicap pekat.

10.Masak sampai daging empuk. Guna api kecik ye.

11.Kemudian tu masukkan gula melaka ni. Agak-agak je dah sebab tadi dah guna kicap manis perap daging.

IKLAN

12.Bila daging dah betul-betul empuk akhir sekali letak sedikit santan pekat baru lah rasa lemak-lemak skit kuah kita nanti. Kacau sebati , tutup api. Siap.

Daging masak hitam berempah. Kena dengan nasi panas-panas sambil gigit cili hijau besar sedap sangat!

Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Mudahnya Resepi Daging Ketumbar Dato’ Rizalman, Bawang Banyak Lagi Sedap

MW: Sedapnya Daging Masak Hitam Berempah ni, boleh buat untuk lauk berbuka nanti. Rupanya kena perap dulu dengan kicap manis barulah masukkan dalam bahan tumis.

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

IKLAN

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita