Kuih mahupun biskut raya bagaikan satu kemestian untu disediakan setiap kali tibanya rasa. Jika nak cari kuih raya yang mudah-mudah, tak perlu dibakar menggunakan oven, boleh cuba resipi Choco Rich Ball yang sangat sedap ni. Menariknya resipi ni memang mudah dan lebih menjimatkan bila buat sendiri. Satu adunan boleh dapat 60 biji!
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Muhammad Ali ini.
Resepi yang sangat sangat sedap. Kaya dengan rasa dark chocolate. Kejap ja hampa habis ni kalau buat untuk anak anak. Resepi ni takde inspired by. Memang hasil cipta dari saya sendiri. JOM BUAT!
Satu adunan dapat lebih kurang 60 pcs cookies MINI paper cup. Depends pada saiz yang dibentuk.
RESEPI TANPA BAKAR BISKUT RAYA CHOCO RICH BALL by Mr.Ali
Bahan-Bahan:
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
250 gram Butter
325 gram Chocolate compound (Dark Chocolate)
120 gram Serbuk koko
100 gram Susu Pekat
300 gram Biskut Marie
Mini cookies paper cup macam dalam gambar
BAHAGIAN TOPPING
500 gram Chocolate compund (Dark chocolate)
4 sudu kecil minyak masak
Cara Membuat:
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
1. Cairkan 250 gram butter dan 325 gram coklat compound. Boleh pakai double boil atau microwave.Kalau double boil. Masukan sekali butter dan chocolate tu. Api slow. Dah cair tutup api, terus masukan bahan-bahan susu pekat dan serbuk koko. Panas-panas tu kacau sampai sebati.Microwave pun sama. Dah cair butter dan chocolate tu..masukan bahan lain tadi kacau sebati.
2. Hancurkan 300 gram biskut marie. Jangan pakai biskut lain. Hancurkan dulu awal-awal sebelum step pertama tadi.
4. Masukkan biskut yang dihancurkan ke dalam adunan dan gaul sehingga sebati.
5. Bentukkan campuran tadi kepada bentuk bulat dengan menggunakan tangan. Jangan gentel sebab dia akam crack. Mampatkan dan buat bentuk kecil-kecil dan masukan dalam mini paper cup tadi.
6. Buat lubang di tengah-tengan biskut yang telah siap ..boleh guna apa apa sahaja janji ada lubang kecil kat tengah. Pakai lidi sate pun boleh. Janji yg belum digunakan.
8. Masukkan nutella ke dalam lubang yang dibuat dengan menggunakan piping bag.
9. Setkan ke dalam peti selama 10 minit.
Ads
BAHAGIAN TOPPING
1. Cairkan 500 gram dark chocolate dan masukkan 4 sudu kecil minyak masak ke dalam dark chocolate yang dicairkan dan kacau sehingga sebati.
2. Tuangkan dark chocolate tadi ke atas biskut dengan menggunakan sudu.
3. Hias ikut kreativiti anda.
4. Biarkan coklat kering mengikut suhu bilik.Bila kita sentuh di dah tak melekit. (Tak perlu letak dalam peti ais).
5. Biskut sudah sedia untuk dimakan dan boleh letak kat luar je. Senang kan. Memamg sedap..Serius tak tipu.
MW: Menariknya resipi biskut raya Choco Rich Ball ni, satu adunan boleh dapat 60 biji!.Paling penting, cukup mudah dan tak perlu dibakar, malah sangat sedap rasanya!
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Ads
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/)
Masakan pajeri biasanya daripada terung dan nanas. Dinamakan pajeri kerana masakannya berkuah pekat dan bukan berkuah cair. Bahan utama dan wajib dalam masakan pajeri sudah pasti kerisik dan rempah kari daging.
Lauk yang ringkas tapi cukup padu sehingga membuatkan kita makan nasi bertambah-tambah. Enak dinikmati bersama gelama masam goreng. Untuk anak-anak, boleh dinikmati bersama telur dadar atau ayam goreng. Kuahnya yang pekat likat, memang enak menjilat jari. Jom kita cuba buat pajeri terung.
Resipi Pajeri Terung, Kuah Pekat, Likat, Berempah
RESIPI PAJERI TERUNG
BAHAN-BAHAN:
5 biji terung
2 cawan air
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili kering
1 sudu makan udang kering
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 pek kecil rempah kari ikan @ ayam
1 tangkai daun kari
3 sudu makan kerisik
¼ gula melaka
¼ kotak santan
Mantap Bila Makan Dengan Nasi Panas
CARA MEMASAK:
1. Kisar bawang, udang kering dan cili kering.
2. Panaskan minyak masak dalam periuk, tumis bahan kisar, rempah kari, daun kari, bunga lawang, cengkih, kayu manis dan buah pelaga sampai garing dan wangi.
3. Bila bahan tumisan sudah pecah minyak dan garing, masukkan terung dan air. Biarkan mereneh guna api kecil sampai terung empuk.
4. Masukkan gula melaka dan kerisik.
5.Bila semua bahan sudah sekata, masukkan santan kotak. Perasakan dengan garam dengan secukupnya supaya seimbang rasa masin, lemak dan manisnya.
6. Pajeri terung sedia untuk dinikmati. Enak dinikmati bersama telur dadar atau gelama masam.
1. Untuk membuat kulit tart; Satukan tepung serba guna, kelapa, gula, garam dan mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.
2.Masukkan telur kuning dan uli hingga menjadi doh.
3.Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam.
4.Keluarkan dan bahagikan doh kepada bahagian kecil dengan berat antara 12-15 gram.
5.Tekan pada acuan tart atau muffin. Bentukkan kulit tart. Bakar pada suhu 170˚C selama lebih kurang 15-20 minit hingga perang keemasan. Keluarkan dan biarkan sejuk seketika
6. Untuk membuat inti mangga, Pukul krim hingga kembang. Masukkan mango curd dan kaup balik hingga sebati. Picitkan krim mangga ke dalam kulit tart.
7. Hias dengan potongan mangga. Sedia untuk dihidangkan.
VANILLA MANGO CUP CAKE
BAHAN-BAHAN:
154gm tepung kek
11/4gm serbuk penaik
½ sudu teh garam
2 biji telur
143gm gula kastor
11/2 sudu teh esen vanila
85gm minyak jagung
85gm susu segar
Acuan kek cawan secukupnya
BAHAN MANGO CURD:
400gm isi mangga
100gm gula kastor
3 sudu makan jus lemon
1/8 sudu teh garam
4 biji kuning telur
30gm mentega
CARA MEMASAK:
1.Mula,-mula, sediakan mango curd dahulu. Isi mangga dikisar hingga halus.
2.Masukkan jus lemon, gula, garam dan kuning telur gaul sebati.
3.Gunakan kaedah ‘double boiler’ untuk memasak adunan.
4.Masak lebih kurang 15-20 minit hingga adunan memekat.
5.Alihkan dari api dan masukkan mentega. Gaul sebati. Simpan di dalam bekas dan sejukkan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman. Keluarkan bila hendak digunakan.
6. Untuk menyediakan kek cawan, Panaskan oven 180 ˚ C.
7. Satukan tepung, serbuk penaik dan garam. Ketepikan.
8. Dalam bekas berasingan, pukul telur sedikit dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang.
9. Masukkan esen vanila dan minyak jagung ke dalam adunan dan pukul sebati.
10. Masukkan campuran tepung tadi dan selang-selikan dengan susu segar.
11. Gaul sebati dan masukkan ke dalam bekas acuan kek cawan 2/3 penuh.
12. Bakar lebih kurang 15-20 minit hingga perang keemasan.
13. Sejukkan seketika. Buat lubang pada bahagian tengah kek cawan. Picitkan mango curd yang telah disediakan lebih awal Sedia untuk dihidangkan. Boleh hias dengan krim putar dan hirisan mangga di atasnya untuk lebih menarik.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Bagi mak-mak yang suka makan kuih tradisional Melayu, boleh cuba buat kuih puteri ayu yang sedap, lembut dan gebu ni. Bila buat sendiri memang puas hati, sekali buat ikut sukatan resipi ni boleh dapat 45 biji.Kalau nak buat makan-makan, ada kenduri, jamuan sekolah anak, atau untuk minum petang boleh buat kuih ni. Sesuai sangat.
Air mata terakhir Zara Qairina, bersumpah & nafi mencuri sebelum temui ajal. Inkues kematian pelajar, Zara Qairina membuka kisah memilukan apabila arwah dilaporkan menitiskan...