Bila nak masuk bulan puasa biasanya mak-mak dah mula cari resipi yang mudah-mudah untuk buat biskut atau kuih raya nanti. Bukan apa bila buat sendiri lebih jimat dan puas hati, berbanding beli. Boleh cuba resipi turun temurun snowball gebu gebas yang sedap dan cair di mulut ni. Hanya guna 5 bahan je.

Ikut resipi yang dikongsikan oleh Nurol Fatin Khalid ini.

Ok siap juga Snowball resepi turun temurun anak cucu tokwan nordin. Resepi ni mama cakap maktok wan belajar dekat kawan di Kuala Kangsar. Sekarang ni jadi salah satu menu fmily kami tapi sapa yang buat kuih ni mesti kedekut nak hidang bagi tetamu. Kompom bawak sorok dalam almari. Nak makan baru bawa keluar. Sedapnya tak tau habaq, cayaq di mulut gitu.

Bahan-Bahan:

250gm Mentega
2 tin kecil / 500g Minyak Sapi QBB pure
1200gm Tepung gandum
Susu tepong nespray (full cream)
600gm Gula pasir

Cara Membuat:

1. Goreng tepong sehingga betul-betul masak (berwarna coklat). Tolong pastikan api perlahan dan menggorengnya sangat la lama, jadi bersabarlah! Nak elok lagi gelap sikit dari ni.

2. Dah betul-betul masak, sejukkan dan ayak. Tepung yang telah diayak mesti 1200gm. Maknanya masa mengoreng kena bagi lebih la.

3. Lepas tu camporkan dengan gula, bagi sebati dan biar ditepi.

4. Panaskan kuali masukkan minyak sapi dan mentega sehingga cair.

5. Kemudian masukkan campuran tepong dan gula tu. Api mesti dalam keadaan yang perlahan, ok. Gaul-gaulkan dan tutup api.

6. Bulat-bulatkan masa masih panas-panas suam dan letak dalam susu tepong dan golek-golekkan sehingga gebu gebas.. Siap!!

Kredit Zah Radzi
Al-Fatihah buat arwah maktok wan dan arwah mama.

IKLAN

 

Info Ekstra!

1. Yang ni saya masak sparuh dari sukatan yang bagi tu.Dekat sejam jugak nak dapat warna macam ni. Pastikan api betul-betul perlahan dan kena rajin menggaul.

2.Rasa dia tak sama macam makmur. Dalam dia coklat sikit (tepung yang disangai + minyak sapi dan mentega cair jadi effect warna macam tu. Luar tu tepung susu bukan gula icing).

Baca Lagi Di Sini:
Ini Caranya Sangai Tepung Guna Oven, Buat Sendiri ‘Self Raising Flour’
Almond Crunchy Chocolate 2 Bahan, Tiada Oven Boleh Sangai Atas Dapur

IKLAN

MW: Menarik juga resipi Snowball gebu gebas ni. Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak boleh cuba buat untuk kuih raya nanti atau dibuat jualan.

Sumber: Nurol Fatin Khalid

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

IKLAN

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita