Selalunya kalau nak buat kek buah, mesti kita akan fikirkan perisa oren sebabnya ada rasa-rasa masam sedikit. Ini mungkin juga untuk mengelakkan dari rasa ‘muak’ pada kek tersebut.

Sebenarnya, jangan terlalu bergantung kepada perisa oren semata-mata sebab ada pelbagai jenis perisa yang boleh dicampurkan dalam kek buah.

Hasilnya, rasa akan jadi lebih sedap dan berorama. Seperti yang dokongsikan oleh Chef Fauzi Karim ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi KEK OREN Sedap Macam Mak-Mak Kita Buat, Lembut Elok Gebu!

Wanita Ini Kongsi Resipi Kek Buah Jualannya Selama 15 Tahun, Jom Buat!

Info Lebih Menarik DI SINI

Bukan Perisa Oren Semata-mata Rasa Untuk Buah Lebih Sedap

Ramai yang menggunakan Sunquick dalam kek buah dan kadang-kadang hingga mengubah seluruh keseluruhan rasa / aroma kek tersebut. Sedangkan kek buah luar negara kekadang tak ada rasa oren pun. Kalau ada pun lite² (ringan) ajar rasa orennya. Bukan macam Sunquick pekat, melekat rasa dan bau orennya…

Jika kita lihat, khususnya di negara barat, mereka menggunakan alkohol untuk menaikkan / membangkitkan rasa kek buah menjadikan kek buah yang lebih sedap dan beraroma dan berempah.

Di sini saya kongsi kan bahan-bahan pengganti minuman alkohol yang biasa digunakan dalam kek buah.

Fungsi alkohol di bawah juga biasa digunakan dalam masakan ketam / ayam daging / lobsters udang / sushi dan sebagainya.

Jadi buat pilihan pengganti yang bersesuaian ye.

Ramai juga yang mengingatkan kek buah hanya menggunakan perisa oren semata-mata.

IKLAN

Untuk pengetahuan anda, sepanjang saya belajar dan pengalaman saya membuat kek buah,
kebiasaannya ada 5 – 7 perisa yang digunakan dalam kek buah dan bukan perisa oren. Antaranya:

1. Perisa Orange (sukatan 1 tsp)
2. Perisa Lemon (sukatan ½ tsp)
3. Esen Vanilla (½ tsp)
4. Esen Almond (½ tsp)
5. Esen Rose (⅛ tsp)
6. Esen Pisang (⅛ tsp)
7. Esen Buttermilk (⅛ tsp)

Chef Ini Kongsi Nak KEK BUAH Sedap, Pelbagaikan Perisa BUKAN Perisa Oren Saja

Chef Ini Kongsi Nak KEK BUAH Sedap, Pelbagaikan Perisa BUKAN Perisa Oren Saja

Chef Ini Kongsi Nak KEK BUAH Sedap, Pelbagaikan Perisa BUKAN Perisa Oren Saja

Chef Ini Kongsi Nak KEK BUAH Sedap, Pelbagaikan Perisa BUKAN Perisa Oren Saja

Chef Ini Kongsi Nak KEK BUAH Sedap, Pelbagaikan Perisa BUKAN Perisa Oren Saja

Chef Ini Kongsi Nak KEK BUAH Sedap, Pelbagaikan Perisa BUKAN Perisa Oren Saja

Chef Ini Kongsi Nak KEK BUAH Sedap, Pelbagaikan Perisa BUKAN Perisa Oren Saja

IKLAN

Chef Ini Kongsi Nak KEK BUAH Sedap, Pelbagaikan Perisa BUKAN Perisa Oren Saja

Selamat mencuba …

Nota:
Resepi Kek Buah Seribu Tahun ini menggunakan pengganti Rhum (Oren & Madu)

Chef Ini Kongsi Nak KEK BUAH Sedap, Pelbagaikan Perisa BUKAN Perisa Oren Saja

 

Mingguan Wanita : Kalau negara barat, biasanya mereka masukkan alkohol. Jadi, kita boleh gunakan sukatan ini yang halal dan sedap.

Sumber: Fauzi Karim

IKLAN

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:

Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 0196328758

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI