
Isi Kandungan
ToggleKalau nak cerita pasal resepi cekodok pisang tu, macam ramai yang dah tahu apa bahan dan macam mana nak buat.
Tetapi anda berjaya tak hasilkan bentuk cekodok pisang tu bulat-bulat comel macam ini?
Haaa… inilah rahsianya, Puan Norlela Abdul Lahak sudi kongsikan dengan pembaca lain untuk anda cuba buat sendiri di rumah.
Nah, jemput godek!

Bahan-bahan Buat Cekodok Pisang:
1 kg tepung gandum
1 kg pisang masak ranum*
3 cawan gula*(boleh kurangkan)
2 sb soda bikarbonat
1 sb garam*
Air secukupnya.
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara:
- Masukkan soda dalam tepung dan gaul rata, ketepikan.
- Blend bahan yang bertanda bintang.
- Kemudian masukkan bahan blend tadi ke dalam tepung, gaul sebati. Bancuhan macam buat cokodok biasa.
- Jangan terlalu cair. Masak dalam minyak yang betul-betul panas. Guna jari saja untuk jemput bancuhan ke dalam kuali.
Selamat mencuba.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Duduk Di Jepun, Ibu Kongsi Buat Murtabak Ayam Guna Roti Paratha

Isi Kandungan
ToggleWanita ini, Rosmarlina Binti Abd Gani menetap di Jepun. Walau jauh di negara matahari terbit, beliau dapat menyediakan murtabak ayam roti paratha yang sedap.
Tentunya bila tiba bulan puasa, dan jauh di perantauan. Suasana bazar Ramadan di Malaysia antara yang dirindui perantau-perantau.
Bermacam menu jualan yang menggamit-gamit kenangan. Jadinya, terhasillah resipi murtabak ayam roti paratha untuk keluarganya nikmati ketika berbuka puasa.
“Hari ni Ros buat murtabak ayam guna roti paratha. Nak buat murtabak ni guna kulit popiah pun boleh.
Tapi guna roti Paratha ni lagi sedap dan bolehlah feeling ala-ala murtabak bazar Ramadhan kan.. walaupun jauh di rantauan.”
Akuinya, murtabak inilah makanan kebiasaan bulan Ramadan yang pasti tak dilupakan.
Resipi Murtabak Ayam Roti Paratha Segera
Bahan-bahan
- 5 keping roti Paratha segera – pastikan dibiarkan pada suhu bilik dalam 1 jam, supaya senang dibentuk
- 200 gram daging, ayam – dicincang
- Bawang besar – dicincang
- 2 sudu besar serbuk kari
- 4 biji telur
- Bawang besar – disagat
- Kubis – disagat
Cara Membuat
- Tumis bawang besar dan masukkan daging dan ayam yang sudah dicincang dan serbuk kari.
- Masukkan sedikit air dan sesuaikan rasa.
- Kemudian, masukkan garam, masak hingga inti ayam tadi agak kering.
- Angkat dan sejukkan.
- Ambil inti tadi dan masukkan dalam mangkuk.
- Pecahkan 4 biji telur, masukkan bawang besar sagat dan sedikit kubus sagat. (Ros suka masukkan kubis sebab inti akan jadi tebal dan makin sedap.)
Baca sini : Senangnya Buat Murtabak Maggi, Masa Inilah Nak Ajar Anak Buat
Untuk Membentuk Murtabak Ayam
- Ambil sekeping roti Paratha yang dah lembut tadi, letakkan atas papan pencanai.
- Sebelum itu, papan sapu dengan butter supaya senang nak angkat murtabak bila siap letak intinya nanti.
- Dengan menggunakan jari, tarik-tarikkan roti Paratha tadi. Biar jadi agak nipis dan besar permukaannya.
- Letakkan inti dan lipat empat segi.
- Kemudian, angkat dan masak di dalam frypan. Masak sehingga kedua-dua permukaan murtabak perang.
- Ulang langkah tadi hingga semua roti Paratha habis dilipat.

Cara Membuat Kuah Bawang Merah
- 1/2 biji bawang merah – dihiris
- 1 sudu besar cuka
- 2 sudu besar sos cili
- Garam
- Gula
- Gaulkan semua sekali dan masukkan dalam bekas bertutuo.
- Biar beberapa jam.
- Selepas itu boleh dimakan bersama murtabak.
Tip : Inti murtabak ni boleh ganti dengan isi tuna dalam tin atau daging lembu cincang ya, ikut lah selera masing-masing.
Selamat Mencuba.
Beli ROTI PARATHA FROZEN di sini : https://invol.co/clabfmh
Sumber/Foto : Rosmarlina Binti Abd Gani
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Bihun Madu Rangup & Manis Guna 3 Bahan Je, ‘Adik Beradik’ Cakar Ayam, 1 Kampit Boleh Dapat 80 Keping!

Isi Kandungan
ToggleRupanya hanya 3 bahan je diperukan untuk buat Kuih Bihun Madu yang rangup dan manis.Kuih bihun madu ini, selalunya boleh dijumpai ketika majlis kenduri kendara dikampung-kampung.Kuih ni boleh dikatakan macam ‘adik beradik’ kuih cakar ayam dari segi cara membuatnya.
Jika Cakar Ayam menggunakan ubi keledek, sebaliknya kuih ini menggunakan bihun.Meskipun bahannya sedikit, namun agak renyah untuk membuatny dan memerlukan kesabaran yang tinggi.Tapi jika mak-mak yang cuba buat sendiri kuih bihun madu ini dirumah apa salahnya.
Berikut perkongsian resipi oleh Norfadzilah Ab Ghafar sebagai rujukan;
“Kuih bihun madu ni,1 kampit bihun boleh dapat dalam 80 keping tapi bukan sekali buat boleh dapat terus banyak tu.Saya buat mula-mula belajar dalam internet je tahun 2008. Dulu pun dapat 30 keping je sekali buat.Ketebalan tu skill yang lame-lama akan datang sendiri sebab kita dah boleh agak banyak mana nak letak dalam acuan kita.Kena banyak sabar buat kuih ni sebab main minyak, main panas berlengas lah orang kata”
RESEPI BIHUN MADU
Bahan-Bahan:
1 cawan gula
1 cawan air
1 peket bihun
Cara Membuat:
1.Masak gula dengan air sehingga betul-betul pekat dan masukkan pewarna mengikut kesukaan.
2.Kemudian masukkan air gula yang dah pekat tadi ke dalam bihun dan gaul sehingga jadi sebati.Bihun tak perlu direndam mahupun dicuci. Hanya perlu ramaskan atau patah-patahkan bihun tersebut.
3.Panaskan minyak dalam kuantiti yang banyak. Pastikan minyak betul-betul panas dan masukkan bihun (anggaran segenggam) di dalam kuali masak/goreng hingga ia kembang.
4.Bila sudah kembang masukkan ke dalam bekas plastik kecil mesti ada paling kurang sepasang bekas yang sama saiz.Saya guna cawan kedai rm2.Tekap dengan cawan yang 1 lagi.
5.Kemudian keluarkan dari bekas.(part menekap ni kena cepat sebab dia takkan melekat kalau dah sejuk)

Siap!
Selamat Mencuba!
Sumber:Norfadzilah Ab Ghafar
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lengkuas Tak Akan Kecut Kalau Simpan Cara Ini, Tahan Berbulan Syaratnya Letak Dalam Peti Ais

Isi Kandungan
ToggleMak-mak yang dekat rumah tu selalu susah hati bila bahan masak macam serai, lengkuas, halia yang nak diguna tiba-tiba dah kecut.
Ini semua sebab rajin sangat masuk dapur atau sibuk sangat bekerja tapi hujung minggu tetap nak kena masakkan anak-anak dan suami.
Cuba kaedah ini. Sebab wartawan Mingguan Wanita, Netty Ah Hiyer dah cuba teknik ini dekat dua minggu. Barulah boleh rekomen dekat mak-mak yang tengah susah hati tu.
UPDATE: Lengkuas yang disimpan dengan cara ini dalam peti ais, boleh tahan berbulan-bulan
Bahan Diperlukan
Lengkuas yang mak-mak nak simpan
Botol kaca atau plastik
Air
Caranya
1. Buang bahagian gelap lengkuas.
2. Masukkan dalam botol kaca atau plastik.

3. Masukkan air sampai tenggelam lengkuas tu.
4. Simpan dalam peti ais. Boleh tahan berbulan-bulan. Tapi janganlah sampai tahun ya. Teruk beno tahap kerajinan memasak mak-mak ni.
5. Kalau letak di luar dinasihatkan tukar airnya selang 3 hari. Kalau simpan dalam peti ais, selepas seminggu atau bila nak guna, tukarlah airnya. Sebab bila dibiarkan lama airnya akan keruh dan lengkuas jadi kurang sedar.
via Mingguan Wanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI