Cantik berseri-seri sungguh apabila ‘make over’ peti ais lama yang berusia hampir 17 tahun ini. Cat pula dengan warna kuning retro, ‘matching’ sungguh dengan kabinet dapur.

Bukan apa, perkakasan elektrik seperti peti ais ni, walaupun nampak dah kusam atau lama, namun masih berfungsi dengan baik. Sayang sungguh nak tukar yang baru, apatah lagi harga peti ais boleh tahan juga mahalnya. Lebih-lebih lagi jika jenama antarabangsa.

Nak cedok idea cat sendiri peti ais lama, boleh ikut cara yang dikongsikan oleh Abd Ghani Hasan Arief ini sebagai panduan;

Cadangnya nak cat peti ais ni warna kuning retro matching dengan kabinet dapur warna kuning.Ini hasilnya setelah beberapa hari berpeluh mengerjakan peti ais tu di laman belakang rumah.

Pengurus Besar Bahagian Hal Ehwal Rumah telah pun meluluskan kerja-kerja mengecat peti ais ni. Harap-harap lulus dengan cepat la claim abang.

Sebenarnya idea nak mengecat ni timbul kerana memang abang nak Repair drain hole yang tersumbat yang menyebabkan air meleleh keluar dari peti ais. Peti ais ni pun dah sweet 17 umurnya. Tahun depan dah nak mengundi dah pun.

Pengajaran yang abang dapat dari projek ini ialah

1. Preparation itu penting dalam menghasilkan kerja cat yang berkualiti
2. Untuk warna-warna cerah, gunakan base coat putih atau kelabu dulu. Finishing dengan lacquer 2-3 coat.
3. Kalau ada buat kesilapan, tunggu cat kering dulu. Jangan cuba-cuba nak kikis atau lap cat yg masih basah.
3. Peti ais SMEG sama harga dengan Ysuku
4. Isteri gembira, keluarga bahagia.

Bahan Diperlukan:

4 tin cat kuning 
1 tin cat putih 
1 tin lacquer/clear

* Cat jenama samurai atau Mr Diy

  1. Mengikis kesan-kesan fridge magnet.

2. Ini akibat cuba Repair cat ketika ia masih basah.

IKLAN

3. Anak abang spray Base coat. Masa ni ada terfikir gak nak buat atas warna kuning dan bawah warna putih. Tapi bos besar tak luluskan.

4. Base coat siap.

5. Black trimming.

6. Nampak macam original. Akak kau Happy.

IKLAN

7. Tak perfect tapi ok la untuk projek newbie. Cat pun dah habis. Kat Hardware pun dah habis kaler ni. 4 tin cat kuning, 1 tin cat putih dan 1 tin lacquer/clear.

8. Matching dengan kabinet dapur.

Baca Lagi Di Sini:
Pintu Peti Sejuk Tak Rapat, Tukar Sendiri Getahnya Jimat RM100 Tak Perlu Upah!

CARA Rebus Ketupat Tahan Lama, 3 Hari Tak Payah Simpan Peti Sejuk!

IKLAN

Simpan Ubat Demam Tempat Kering, Suhu Bilik BUKAN Dalam Peti Sejuk!

Mingguan Wanita: Peti ais lama terus nampak berseri-seri bila cat macam ni.Sepadan sungguh dengan kabinet dapur.

Sumber: Abd Ghani Hasan Arief

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!

 

Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.
Klik link ini untuk daftar penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura