Sesekali memang teringin nak minum ‘air mahal’ pelbagai jenis di kedai kopi terkenal. Jika beli sebekas boleh ‘pejam mata’ lagi harganya namun kalau anak ramai, dah berapa pula jumlah kosnya. Nak jimat dan puas hati minum, mak-mak memang kena buat sendiri di rumah. Guna 3 bahan je, dah boleh buat ‘air mahal’ rasa ala-ala Choc Cream Chip di Starbucks.
Ikut resipi dan cara yang dikongsikan oleh Mohd Fadzil ini.
Resepi untuk orang yang selalu craving air mahal, benda boleh buat sendiri buat apa beli
Bahan-Bahan:
Susu coklat (saya guna Farm Fresh Premium Choc Milk, Tak Manis Tak Muak, SEDAP!
Choc chip (Lebihan buat biskut raya)
Ais
Cara Membuat:
Masukkan semua bahan-bahan dalam blender dan kisar halus.
IKLAN
Senang je kan, rasa ala-ala Choc Cream Chip starbucks. Tambah topping whipping cream, so yummyyyy.
IKLAN
Kalau nak rasa Java Chip (Mocha) boleh tambah Cafe Latte Farm Fresh.
Nak buat Kek keju atau Cheese Cake memang ada macam-macam cara .Perkongsian resipi Mini Peach Cheese Cake daripada Amanda Rania Zafreenini memang istimewa sebab bahagian ‘base’ hanya guna Biskut Tiger je. Cukup mudah dan senang nak buat serta yang pastinya sangat sedap! Bagi penggemar cheese mahupun cheese cake WAJIB cuba resipi ini.
Mini cheesecake untuk anak-anak.Base akak guna biskut tiger. Mudah dan ringkas untuk anak-anak. Asas cheesecake akak tambah dengan sedikit hirisan buah peach.Yang nak cuba boleh je guna resipi dibawah :
Mini Peach Cheesecake:
Bahan-Bahan:
500gm cream cheese ( saya guna tatura)
2biji telor ( gred A)
1/2 cawan gula aising
1/2 cawan whipping cream
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh sunquick ( oren mandarin)
Sedikit hirisan buah peach. ( optional)
Kepingan biskut tiger utk asas/dasarnya.
Cara Membuat :
1.Semua bahan dipukul sekali kecuali buah peach dan kepingan biskut. Pukul hingga sebati.
2.Susun biskut dalam papercup dan gunakan acuan muffin ( seperti dalam gambar).
3.Letakkan sedikit hirisan buah peach sebelum dituangkan adunan cheese tadi.
4.Bakar dengan kaedah doubleboiled dengan suhu 150° selama 20-25minit.
Apabila masak, sejukkan & hidang. Mudah kan…. Happy baking…
Mee Bandung cukup popular di Muar, Johor. Rahsia kesedapan kuah Mee Bandung yang asli adalah menggunakan air rebusan daging dan campuran kacang tanah yang dikisar. Bahan-bahan yang digunakan tak banyak dan nak buat pun simple je.
Boleh cuba resepi mudah yang dikongsikan oleh SuiSan Aliezshaini.
“Jemput minum petang..hujan-hujan ni menu “Mee Bandung”. Ada yang minat ke? Ikut resepi arwah mak saya dulu,simple je.”
Bahan-Bahan:
2 senduk Cili kering, bawang besar dan bawang putih (dikisar)
Kacang tanah (goreng & kisar)
Udang kering (dikisar)
Daging direbus (air rebusan asingkan)
Udang basah
Telur
Sawi/Kailan
Cara Membuat:
1.Tumis cili sehingga naik minyak, masukkan udang kering dan kacang tanah, kemudian masukkan air rebusan daging.
2.Kacau sebati, biarkan mendidih pastikan garam gula secukup rasa.
3.Masukkan pula udang basah, biarkan seketika, masukkan pula daging, pecah telur dan masukkan sayur.
Bila berada di rumah, mesti rasa nak makan memanjang. Apa lagi yang tak dibuat, semua dicuba. Kali ini, apa kata cuba resipi bebola kentang berkeju. Anak-anak pun mesti suka.
Perkongsian daripada Siti Nur Hanim ini, boleh dicuba oleh mak-mak. Bahan untuk membuat bebola kentang berkeju pun agak mudah dan senang di dapati. Paling penting, letak keju di tengahnya dan bila nak makan boleh tarik panjang-panjang.
Bila boring di rumah, dan tak tahu nak buat apa, mulalah fikir nak masak. Kaali ini saya kongsi respi buat bebola kentang berkeju.
Daripada tuan punya resipi asal, dia hanya guna 4 biji kentang tapi saya guna 5 biji kentang. Memang berlambak banyak. Makan panas-panas memang best. Cheese boleh ditarik tinggi.
Cara-caranya:
1. Ini adalah bebola yang siap digoreng.
2. Rebus 5 biji ubi kentang.
3. Kemudian, lecekkan ubi kentang tadi bersama sedikit serbuk lada hitam dan sedikit garam halus untuk tambah rasa.
4. Selepas itu, masukkan sedikit tepung jagung.
5. Manakala keju dipotong kiub kecil. Nak pakai jenama apa pun tak kisah. BOLEH BELI DI SINI
6. Bulat-bulatkan bebola kentang itu dan masukkan keju ditengahnya.
7. Salutkan dengan telur dan breadcrumb. Kena buat dua kali saluran. Dapatlah 2 tray untuk bebola ini.
Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.
Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.
• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?
Teringin ikut jejak mereka?
Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!
Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.
Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Ayu Raudhah Bakal Timang Anak Ke-7. Sebelum ini Mingguan Wanita menerusi segmen Video Ambil Tahu pernah menemubual pelakon Ayu Raudhah tentang dirinya yang mempunyai...