Memang menarik dengan hanya menggunakan 4 bahan untuk buat aiskrim mewah ala-ala Magnum, boleh dapat lebih 20 batang. Memang sangat menjimatkan, berbaloi dan puas hati makan. Malah rasanya pula memang sangat sedap, sebiji macam yang dijual dekat kedai.

Nak cuba buat sendiri Aiskrim Mewah Ala-Ala Magnum ni, boleh buat sendiri di rumah ikut resipi yang dkongsikan oleh Puan Riena Eris ini sebagai panduan;

Excited sungguh buat aiskrim ni. Tak menyabau nunggu beku esoknya..ngalahkn anaknya plak. Jom buat aiskrim mewah ala-ala magnum 4 bahan je. Serius sejibik rasa macam yang jual dekat kedai tu. Buat pon sonang tanpa mixer hokay.

Bahan-Bahan:

Arla Dairy whipping cream 
Susu pekat manis
Coklat masakan (double boilerkan)
Almond nibs (sangai @ bakar )

Acuan silikon aiskrim

Cara Membuat:

1.Mula-mula tuangkan susu pekat. Kalau nak manis letak lebih. kalau takut kena kencing manis sila kurangkan ye.Ikut tahap kemanisan masing-masing.

2.Yang ni diary milk whip krim. Rasa dia memang lagi lemak-lemak tapi tawar. Boleh je pakai non diary whip krim tapi beza la rase dia sikit, tak sama.Dekat kedai supply bakery, pasaraya biasa pon ade jual.

3. Tuang kan separuh kotak yer. Nak habiskan pun boleh ikut suka kome la.

4. Selepas itu bagi anak kome kacau ye. Suruh depa rasa dah maneh ka lom, just kacau manja-manja je guna sudu bagi sebati. Tak perlu mixer bagai, texture whipping krim ni memang ringan gebu aje bile dah jadi aiskrim.

5. Terus tuang adunan tadi ke dalam acuan silikon aiskrim tinggal ruang sikit bab nanti beku dia menngembang sikit. Pastikan dah letak batang eskrem tau, kalau tak nanti makan la aiskrim tanpa batang.. Mana nak beli acuan?? Just taip aiskrim silicone kat shopee tau cari harga yang paling murah.

6.Dah siap letak penutupnya terus masuk peti ais dan biar dia dok beku semalaman lebih kurang 8-10 jam. Supaya nanti senang nak coating coklat.

IKLAN

7.Almond nibs sila sangai kan. Nak sedap beli la bebanyak.

8. Coklat masakan tadi kita double boiler kan. Tapi saya beli yang dah siap senang terus celup je. Berryls gourmet dark coklat kalau nak pakai milk coklat pon bagus sebab dia nipis berbanding dark choc lebih tebal. Terpulang citarasa masing-masing.

 

9. Bila dah beku keluarkan dari acuan. Senang sangat nak keluarkan pakai silocone ni.

10. Yang ni dah ready nak celup dalam coklat.Togeii lagi tak dak baju. Tapi kalau anak suka boleh je bagi makan terus.

IKLAN

11. Ok terus junamkan dia dalam coklat cair tadi.

12. Selepas itu kasi dia joget jap goyang kan ke kiri ke kanan atas belakang bagi semua bersalut sama rata ye.

13. Hah tengok tu kacak kan lepas dah bagi dia pakai baju baru.Coklat auto beku sebab dia kan aiskrim takat suhu bawah negetif darjah celcius.

14. Selepas coating coklat terus cecepat kita tabur almond nibs tau. Sebab kalo lambat nanti yang coklat tadi terus auto mengeras. Nanti tak lekat pulak bebadam tu. Nak sedap letak bebanyak tau memang holiau la beb.

15.Bila dah tabur badam kemudian masuk kan si sado ni dalam freeze lebih kureng 15-30 minit bagi dia firm sikit. Selepas itu dah boleh makan.

IKLAN

Nak simpan lepas pindah kan dari piring tadi macam ni.

Jimat boleh dapat lebih 20 batang 1 kotak diary whipping krim tu. Jimat jugak kan. Tapi kalau nak lagi jimat campurkan dengan susu uht sekotak besaq lagi banyak dapat memang berbaloi. Mesti anak bangga nau-nau mak dia pandai buat aiskrim magnum.

Ni dah siap, tinggal ngap je. Kalau nak cantik lagi boleh je sprinkle dengan fancy choc rice, drizzle dengan white choc terpulang ikut kreativiti memasing buat la dengan anak-anak mesti diorg pon lagi teruja kalah kita yang tua ni.

Semoga bermanfaat, selamat mencuba!

Baca Lagi Di Sini:

Beza Fresh Cream & Whipping Cream, Senang Faham Supaya Tak Tersalah Beli

Aiskrim ‘Solero Shots’ Masam Manis Berlemak, Guna Serbuk Limau Nipis!

Aiskrim Asam Boi Bertambah SEDAP, Tambah Perahan Limau Kasturi Sikit!

Jimat Kos Buat Whipping Cream Sendiri, Mudahnya Enam Minit Siap!

Mingguan Wanita: Wah menariknya boleh buat aiskrim mewah ala-ala magnum macam ni. Guna 4 bahan je pun boleh jadi, malah sangat jimat berbaloi bila buat sendiri boleh dapat lebih 20 batang aiskrim!

Sumber: Riena Eris

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita