Sempena musim durian ni, macam-macam resipi yang mak-mak boleh cuba buat sendiri di rumah. Baik bubur, pengat, kuih muih, serawa dan sebagainya. Tapi untuk kelainan, sebenarnya mak-mak pun boleh buat aiskrim yang lemak berkrim dengan buah durian ini.

Mudah je cara nak buatnya, bahan-bahan pun tak banyak. Pastinya sedap sangat, puas hati ‘pure’ rasa duriannya malah lebih menjimatkan. Anak-anak pun mesti suka makan begitu sahaja, ataupun makan dengan roti.

Boleh cuba resipi oleh Puan Uwan Nolly Epin untuk buat sendiri Ais Krim Durian Homemade ini;

Musim durian nih, buatlah aiskrim durian sendiri. Letak durian banyak-banyak sikit, biar pure rasa durian dia. Memang sedapp yakmatt laaahh. Sejuk je lalu kat tekak. Makan dengan roti pun sedap. Yummylicious.

Aiskrim Durian Homemade:

Bahan-Bahan:

1 tin susu cair *Boleh Beli Di Sini
1/2 tin susu pekat (Tak suka manis kurangkanlah ya) *Boleh Beli Di Sini
1 sudu besar ovelette * Boleh Beli Di Sini
Durian secukupnya (Anggaran kalau isi durian yang besar 6 ulas. Durian kecil 10 ulas)
Pewarna kuning telur secukupnya
*(Uwan tak guna sebab durian yang Uwan guna dah kuning. Uwan guna durian Udang merah)

Cara Membuat :

1. Blend durian + susu cair + susu pekat & ovelett.
2. Dah sebati, masukkan pula ke dalam mixer.
3. Mix 20-30 minit @ hingga gebu.
4. Kemudian letak dalam bekas dan simpan dalam frezer. Dah keras, boleh lah makan.

Memang sedap sangat, pure rasa duriannya.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini :
Resipi AISKRIM YOGURT Sedap, Nampak Mewah Sebiji Macam Aiskrim Mahal!
Aiskrim Milo Homemade, Serius Sumpah SEDAP! Jimat Tak Payah Beli

Mingguan Wanita :Wah menarik sangat Aiskrim Durian ni. Nampak macam aiskrim ‘mahal’, penuh berkrim dan pure rasa duriannya. Durian banyak dekat rumah tu, boleh cuba buat aiskrim pula nanti.

Sumber : Uwan Nolly Epin

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

IKLAN

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

IKLAN

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah.(https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita