buaian punca anak ini alami sindrom goncang bayi

Kalau tengok bayi comel, kita geramkan. Kadang tanpa sedar, ada pula mak ayah atau kenalan yang timang-timang. Sebab geram.. comel sangat! Lagi parah jenis penggeram yang timang tinggi-tinggi sampai cucur atap.

Walau kedengaran lucu, sebenarnya memberi gegaran kepada bayi yang masih kecil boleh mengundang bahaya pada mereka. Inilah yang berlaku pada Darwisy Hakimi ketika usianya 3 bulan 2 minggu.

Bayi comel ini dikejarkan ke hospital kerana alami muntah-muntah teruk, nafas bergerak laju, badan tersentak-sentak sehingga mata putih saja yang kelihatan ketika berada di taska. Waktu itulah dia alami sawan yang teruk.

Sebaik sampai di hospital, dengan rawatan kecemasan yang diberikan, doktor mengesahkan Darwisy alami Shaken Baby Syndrome (Sindrom Goncang Bayi).

Dari ujian scan ianya adalah Acute & Chronic Subdural Hematoma. Acute dan Chronic ada dua bermaksud Acute pendarahan yang berlaku 72 jam trauma sebelum kejadian dan Chronic pula 21 hari atau tiga minggu dan lebih trauma sebelum kejadian.

Otak Cuma Berfungsi 20%

Pendarahan di otak Darwisy pula berlaku di ruang paling atas otak manusia.

IKLAN

Kata ibunya, Saidah Abdul Aziz, 31 “Jika 21 hari ke tiga minggu lebih bermakna sejak saya habis pantang dan terus di hantar ke taska. Saya langsung tak perasan, adakah sesuatu berlaku pada anak saya ketika di taska. Atau mungkin saya penyebabnya kerana saya menggunakan buaian. Adakah saya membuat dengan laju?

“Saya tak salahkan sesiapa. Segala kemungkinan boleh berlaku. Barangkali saya ibu yang tidak bernasib baik yang menggunakan buaian dan anak jadi begitu.”

Sindrom Goncang Bayi yang dialami menyebabkan otak Darwisy cuma mampu berfungsi sebanyak 20% saja. Sebabnya, 80% lagi, otaknya sudah rosak.

IKLAN

Dari diagnos itu, Darwisy hanya akan mampu terlantar seumur hidup dan tak mampu buat apa-apa.

Kuasa Allah Tiada Siapa Boleh Menduga

Ibu dan ayah Darwisy tak pernah putus harap. Biarpun disahkan anaknya bakal terlantar, mereka tetap memberikan latihan rangsangan. Ikhtiar dan keazamannya begitu kuat.

Sejak masuk umur 3 tahun, Darwisy bebas dari serangan sawan. Badannya tak lagi kaku dan keras. Dalam takut-takut, dia boleh berjalan. Dia boleh memahami apa yang didengar.

IKLAN

Perkataan yang mampu dituturkan cuma 20 patah kata saja. Tapi bagi ibunya itu sudah membahagiakan. Itu kemajuan dari hasil terapi yang sarat usaha.

Nasihat Siti Saidah Abdul Aziz

“Biarpun dimaklumkan doktor keadaan anak kita. Jangan sesekali mengaku kalah. Doktor cuma menjalankan tanggungjawab memaklumkan dari sudut pandangan seorang doktor. Namun, kisah seterusnya Allah juga menentukan.

“Cari ikhtiar dan berusaha. Doa dan kasih sayang ibu tidak mustahil untuk menjadikan anak itu kuat dan mampu berdikari bak orang normal.”

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI