tempiras

Sebagai mak-mak, macam mana kita pantau anak-anak pun, kalau benda nak jadi tetap terjadi. Tapi walau demikian, jangan ambil langkah sambil lewa, tetap kena perhatikan gerak geri anak-anak. Jika perasan ada sesuatu yang tak kena atau anak-anak mengadu sesuatu, perlu lebih beri perhatian dan tumpuan pada mereka

Perkongsian oleh Sarah Rosli ini wajar dijadikan iktibar oleh mak-mak semua.Kejadian tempiras atau juga dikenali sebagai kutu babi melekat dan bertelur pada cuping telinga anak cukup merbahaya dan amat menyakitkan.

Berikut merupakan perkongsian ibu muda ini:

Allah.. Kesiannya kat anak mamy..

Sumpah wei, mesti hampa scary + meremang bulu roma bila dengar apa yang kami nak share ni.. Tambah-tambah bila melibatkan anak sendiri..Semalam baru first time kami dengar binatang nama ‘tempiras’. Sebelum ni tak penah dengar & tak pernah tengok pun mcm mana rupa dia sampai la bila tengok sendiri depan mata bila binatang tu masuk telinga Erika.

Tak Bagi Usik Telinga

4-5 hari lepas ada perasan jugak bila Erika lepas mandi ja dia tak bagi lap telinga dia. Lepas lap kepala dia ja, cepat-cepat dia nk lari.. Ingatkan sebab dia nak tengok Upin Ipin kat tv, so tak peduli sangat la.. Tapi benda tu berlarutan sampai banyak hari bila setiap kali mandi ja dia tak bagi lap & bila part nak pakai/buka baju ja dia macam nak elak-elak bila terkuis telinga dia.

Bila asyik camtu ja, rasa tak sedap hati jugak pastu tanya dia kenapa.. Erika bagitau telinga dia sakit.. kita ni pun nak tengok la dah dia kata sakit.. Tapi dia lari tak bagi pegang.. Yang si mamy ni pun bendoi, biarkan ja bila anak tak bagi tengok sampai nangis-nangis, terus tak jadi belek..bila tanya kenapa sakit, dia kata semut gigit.. Budak 3 tahun, sakit sikit semua salah semut..

Sampai la petang semalam masa drive keta Erika duduk sebelah & cakap ‘mamy tlinga Erika sakit’. Masa kat traffic light tu terus tengok-tengok telinga Erika even dia tak mau bagi..

Ada nampak kecik-kecik warna hitam kat area telinga dia.. Yang si mamy ni pun sebab tengah drive kuis-kuis jela benda-benda hitam tu kat tlinga Erika sebab Ingat habuk.. (Tak boleh belek betul2 sebab tengah drive).

Tempiras Bertelur

Lepas buka puasa Erika terlena, mamy dia ni baru la boleh skodeng telinga Erika.. kalau dia tengah sedar, jangan harap la dia nak bagi sentuh. Bila tengok tak la nampak apa pun sampai la bila belek kat celah cuping telinga! Nampak ada benda warna hijau+biru2 sikit.. Ingatkan nanah bila panggil dedy Erika terus dia kata ”Ni bukan nanah, ni tempiras, binatang ni gigit sakit ni sebab dia hisap darah..”

Ya Allah kesianya kat Erika.. Patut la nak sentuh telinga pun dia tak bagi. Ada binatang gigit rupanya.. Pastu dedy Erika pun cepat-cepat ambik kepit kuku n tarik binatang tu keluar.. Tapi sebelum tu Erika nangeh jangan tanya la mcm mana.. Dedy dia kata selalunya kecik ja binatang tu tapi kali ni besar maybe sebab dah lama dia ada kat telinga Erika.

Lepas dah buang tempiras tu rasa la lega hati sikit n terus rasa nk Google tengok apa tu tempiras. Bila Google ja trus naik gambar “tempiras bertelur dalam telinga manusia”.. Ada gila wei tahap meremang bulu roma tu bila tengok telur-telur tu sebijik sama macam bintik-bintik hitam yang ada kat celah-celah telinga Erika!..

Mati-mati ingat hitam-hitam tu darah kering kesan gigit tempiras tu la.. Memang ingat nak cuci next time ja sebab Erika dah meraung sakit bila nak kuis telinga dia lagi.. Tapi rupanya bukan.. Tu telur dia.. Tempiras akan bertelur bila dia dah kenyang..! Ya Allah geli sungguh-sungguh laa…

Lepas tau tu telur dia, cepat-telinga panggil dedy Erika suh cuci bagi clear semua sebab takut masuk dalam lubang telinga. Bayangkan la Erika punya meronta masa tu tak bagi sentuh telinga dia. Nanges ni jangan tanya la.. Naseb bek la mamy Erika ni sado jugak.. Peluk kuat sampai dedy dia polish habeh baru boleh lepas dia.. Nanges sampai teresak-esak.. Mamy tak dapat bayang la Erika oii kalau telur-telur tu tak buang dari telinga Erika… Allahuakbar…

Kucing Jadi Punca

Tak tau la mana Erika pi ambik binatang tu.. Nak kata duduk dalam hutan, rumah taman.. Hutan nak mai celah mana? Hmm.. Tapi rupanya binatang ni suka duduk kat kucing! Erika ni suka pegang kucing walhal kami tak bela kucing pun.. Erika pun tau mamy dia akan marah bila dia pegang kucing tapi biasa la budak2 bila mak dia tak tengok, masa tu la dia ambik kesempatan.. hmm

Tapi nak buat macam mana, benda dah nak jadi.. Harap-harap benda ni tak kena la kat budak-budak lain.. Tak sangka tempiras ni bahaya rupanya.Sampai lani, geli geleman tak habeh.. jenuh garu pala..

Sumber:Sarah Rosli