bizwanita-i

Pandemik Covid-19 telah memberi kesan yang mendalam kepada semua terutamanya bagi para pengusaha Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS). Credit Guarantee Corporation Malaysia Berhad (CGC) komited untuk terus membantu PMKS yang terjejas akibat pandemik kesihatan dan kemelesetan ekonomi ini. Kini ketika ekonomi sedang kembali pulih, sudah tiba masanya PMKS juga bangkit memajukan perniagaan mereka. CGC menawarkan beberapa produk pembiayaan terus dan salah satunya adalah BizWanita-i, khusus untuk usahawan wanita.

Baru-baru ini, Mingguan Wanita telah menemubual Puan Sharifah Attashah Syed Ali, Naib Presiden CGC, Jabatan Pengurusan Cawangan & Penjualan dan beliau telah menjelaskan peranan CGC dalam membantu para usahawan wanita menerusi BizWanita-i dan proses permohonan untuk skim pembiayaan ini.

Puan Sharifah telah mengesyorkan pelbagai usaha dan bantuan perniagaan oleh CGC kepada PMKS untuk terus maju terutamanya pada waktu yang mencabar ini.

“Dilancarkan pada Oktober 2015, BizWanita-i adalah skim pembiayaan terus khusus untuk usahawan wanita yang perniagaannya beroperasi kurang dari 4 tahun dengan menggunakan Dana Bank Negara Malaysia (BNM). Dana ini direka bagi memudahkan akses kepada pembiayaan bagi PMKS yang berdaya maju,” kata beliau.

Menurut Puan Sharifah lagi, BizWanita-i menawarkan pembiayaan bermula dari RM30,000.00 hingga RM300,000.00 dengan kadar keuntungan serendah 6.80% yang sangat kompetitif berbanding produk lain. Kadar keuntungan dimaksudkan sah sehingga 31 Disember 2021.

Sehingga kini, CGC telah meluluskan pembiayaan kepada 1,151 usahawan wanita berjumlah RM78.66 juta.

BizWanita-i CGC Khusus Untuk PMKS Wanita

Syarat Dan Cara Memohon Skim Pembiayaan Terus BizWanita-i

• Bagi permohonan kemudahan BizWanita-i, anda boleh layari laman web www.cgc.com.my, atau www.imsme.com.my, atau kunjungi mana-mana 16 cawangan CGC di Malaysia.
• Pemohon mestilah PMKS yang berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) serta beroperasi kurang dari 4 tahun.
• Perniagaan dikawal dan dimiliki oleh warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia.
• Sekurang-kurangnya 51% pegangan saham dimiliki oleh wanita dan kakitangan utama adalah wanita.
• Pemohon berusia sekurang-kurangnya 21 tahun dan tidak melebihi 65 tahun.
• Cara bayaran balik Skim Pembiayaan Terus BizWanita-i adalah sama ada melalui Arahan Tetap (Standing Instruction), Auto-Debit atau pembayaran secara dalam talian.

IKLAN

BizWanita-i Bantu Usahawan Kembangkan Modal Perniagaan

Puan Sharifah sempat berkongsikan kisah seorang usahawan wanita yang boleh dijadikan inspirasi. “Pada mulanya, usahawan ini menjalankan perniagaan sebagai perkhidmatan reka bentuk dapur bagi restoran dan hotel. Akibat pandemik, perniagaan beliau terjejas dan ramai pelanggan terpaksa membatalkan urus niaga dengan syarikatnya. Beliau telah mendekati CGC dan memohon pembiayaan BizWanita-i bagi membantu kelangsungan perniagaannya.

Hasil pembiayaan itu, beliau telah beralih ke perniagaan kafe yang menjual kek dan biskut, dan berpindah ke lot rumah kedai dengan kadar sewa yang lebih rendah.

Perniagaan kek dan biskut yang dijalankan secara bawa pulang dan penghantaran telah mendapat sambutan yang menggalakkan terutamanya semasa musim perayaan. Hasil jualan itu juga dapat memastikan setiap pekerjanya kekal bekerja sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).”

Skim BizWanita-i menyediakan kemudahan pembiayaan yang bertujuan untuk menampung modal kerja, kos operasi dan pembelian aset.

IKLAN

“Menerusi BizWanita-i, usahawan wanita PMKS ini dapat dibantu oleh CGC. Mereka boleh menjana pendapatan dengan lebih produktif melalui penambahan stok untuk perniagaan, pembiayaan dan memudahkan pengendalian. Malah, mereka dapat mempertingkatkan pengeluaran produk melalui pembelian aset yang berkenaan untuk perniagaan mereka,” tambah Puan Sharifah lagi.

Pelbagai Kemudahan Pembiayaan Untuk Usahawan & Pelanggan CGC

1. Skim BizJamin SRF & BizJamin-i SRF
• Skim Jaminan sehingga 80% ke atas pinjaman/pembiayaan bernilai sehingga RM1 juta bagi membantu meringankan beban aliran tunai jangka pendek yang dihadapi PMKS yang terjejas.
2. Kemudahan Bantuan dan Pemulihan Bersasar (TRRF)
• Melalui Dana Bank Negara Malaysia, pihak CGC turut menyediakan Kemudahan
Bantuan dan Pemulihan Bersasar (TRRF) melalui skim jaminan pembiayaan khusus
untuk PMKS dalam sektor perkhidmatan yang terjejas berikutan pelaksanaan
semula langkah-langkah pembendungan Covid-19 sejak Jun 2020.
3. BizBina-i
• Ialah skim pembiayaan terus yang disediakan khas untuk pelanggan CGC yang terjejas akibat bencana alam atau pandemik Covid-19. Ia menawarkan pembiayaan berjangka dengan jumlah minimum RM20,000.00 sehingga RM200,000.
4. BizMula-i & BizWanita-i
• Pembiayaan terus ditawarkan kepada perniagaan baru yang telah beroperasi
minimum 6 bulan dan tidak melebihi dari 4 tahun melalui skim BizMula-i dan
BizWanita-i.
5. Bantuan Bayaran Balik Pinjaman
• Melalui Program PEMULIH, pelanggan CGC telah diberi kemudahan Bantuan
Bayaran Balik Pinjaman bermula pada Julai 2021.

BizWanita-i CGC Khusus Untuk PMKS Wanita

Pembiayaan lain yang ditawarkan oleh CGC

Selaras dengan misi CGC untuk membantu Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) dengan menyediakan produk dan perkhidmatan yang kompetitif, PMKS yang mendapati BizWanita-i bukan pembiayaan yang diperlukan, boleh membuat permohonan untuk pembiayaan yang sesuai dalam talian melalui platform rujukan pembiayaan/pinjaman PMKS pertama di Malaysia iaitu imSME.

IKLAN

imSME telah dilancarkan pada Februari 2018 dan adalah platform rujukan pembiayaan/pinjaman PMKS bagi menyuaipadan PMKS dengan Insitusi Kewangan yang terpilih bagi memperolehi pembiayaan/pinjaman.

Sehingga 31 Julai 2021, imSME telah berjaya membantu lebih 4,000 PMKS memperolehi pembiayaan/pinjaman berjumlah lebih RM 405 juta.

Layari laman web www.imsme.com.my untuk mendaftar dan memperolehi peluang pembiayaan/pinjaman bagi perniagaan anda.  Rakan niaga CGC melalui imSME terdiri daripada Institusi Kewangan/Pembangunan Kewangan, syarikat Peer-to-Peer (P2P) dan Agensi Penjanaan Kapasiti.

Bagi perniagaan yang memerlukan bantuan Khidmat Nasihat Pembiayaan pula, anda boleh berurusan dengan CGC melalui MyKNP.

Tujuan MyKNP ini untuk mendapatkan pemahaman tentang faktor yang mempengaruhi permohonan pembiayaan dan mempertingkatkan pengalaman PMKS dalam situasi di mana pembiayaan mereka tidak diluluskan. Pada masa yang sama mengesyorkan pembiayaan atau penyelesaian alternatif.

Untuk maklumat lanjut berkenaan produk dan perkhidmatan CGC, anda boleh menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan di 03-7880 0088 atau anda boleh mengunjungi mana-mana cawangan CGC di serata Malaysia.

Butiran lanjut mengenai lokasi cawangan boleh didapati di laman web www.cgc.com.my.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI