Melahirkan bayi pramatang banyak ujiannya. Selamat bersalin empat bulan lebih awal, bayi paling pramatang dunia ini sambut hari lahir pertamanya awal bulan lalu.

Bukan satu perjuangan yang mudah untuk mencapai umur setahun bagi bayi pramatang. Terpaksa tinggal di hospital dalam jangka waktu yang lama agar bayi betul-betul kuat serta sihat sudah tentu menguji emosi ibu dan bayi.

Bersalin Empat Bulan Lebih Awal

Seorang bayi di Washington, Amerika Syarikat yang lahir hampir empat bulan lebih awal daripada sebelum tarikh sepatutnya. Dia berjaya mengatasi semua rintangan untuk terus bernyawa dan menyambut hari lahir pertamanya, lapor majalah Newsweek.

Richard Scott William Hutchinson diiktiraf Guinness World Records sebagai bayi paling pramatang yang masih hidup selepas berumur setahun pada 5 Jun lalu.

Richard sepatutnya lahir pada 13 Oktober 2020 tetapi ibunya, Beth Hutchinson mengalami komplikasi kesihatan dan bersalin empat bulan lebih awal daripada yang sepatutnya.

Dilahirkan pramatang selama 131 hari, berat Richard cuma 338 gram semasa lahir.

Bayi Paling Pramatang Dunia Sambut Hari Lahir Pertama

Dia sungguh kecil sehinggakan muat dalam tapak tangan ibu bapanya.
Doktor-doktor di Hospital Kanak-Kanak Minnesota di Minneapolis kemudian memberitahu berita buruk kepada ibu dan bapa bayi tersebut, Rick Hutchinson.

“Apabila Rick dan Beth menerima kaunseling, mereka diberitahu bahawa kebarangkalian Richard dapat terus hidup adalah 0 peratus,” kata doktor yang merawat bayi tersebut, Stacy Kern kepada Guinness World Records.

Di sebalik semua itu, Richard menyambut hari lahir pertama di rumah bersama keluarganya awal bulan ini.

IKLAN

Baca Juga Di sini:

Ingatkan Sudah Meninggal, Selepas Enam Jam Dalam Peti Sejuk, Bayi Pramatang Hidup Semula

Lahir Pramatang Usia 23 Minggu, Kulit Nipis Nampak Salur Darah, Bayi Bertahan Hidup Sihat!

Isteri Koma Cuma Bergantung Susu, Selamat Lahirkan Bayi Pramatang

Kisah Richard Beri Kesedaran

“Kami terkejut tetapi gembira. Kami berkongsi kisah Richard untuk meningkatkan kesedaran tentang kelahiran pramatang,” kata Beth kepada Guinness.

Setelah enam bulan berada di Unit Rawatan Rapi Neonatal, Richard dibenarkan meninggalkan hospital.

IKLAN

“Siapa sangka bayi lelaki sihat ini dahulunya begitu lemah dan terpaksa bertarung nyawa untuk hidup.

“Bayi ini muat dalam tapak tangan saya dan kulitnya begitu nipis sehinggkan saya dapat melihat setiap tulang rusuk dan salur darah di dalam tubuhnya.

“Saya amat bangga dengan Richard,” kata Kern. – Agensi

Mingguan Wanita : Siapa sangka bayi tak tidak punyai harapan untuk hidup, kini bertambah sihat dan menyambut sambutan hari lahirnya yang pertama. Semoga kisah bayi ini menjadi inspirasi buat mak-mak yang melahirkan anak yang pramatang.

Sumber: Kosmo Online / AGENSI

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Bersalin Empat Bulan Lebih Awal, Bayi Paling Pramatang Dunia Sambut Hari Lahir Pertama

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Bersalin Empat Bulan Lebih Awal, Bayi Paling Pramatang Dunia Sambut Hari Lahir Pertama

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI