nafkah

Soal nafkah adalah isu paling berat apabila sudah rumah tangga, ada sesetengah suami bukan tak mampu nak bagi tetapi terlalu banyak duit yang keluar dan kadang lupa yang dia masih belum hulur pada orang rumah. Akhirnya, ada isteri yang memendam rasa dan paling sedih sampai perang dingin disebabkan isu nafkah.

Sebelum terlambat, bacalah perkongsian Wan Kamarul Wan Salim untuk renungan bersama…

Seusai mengemas semua barang yang akan dibawa pulang ke Negeri Kenyalang, tiba-tiba aku didampingi oleh isteri tercinta. Senyum-senyum malu dengan menampakkan wajah yang sedikit gelisah. Aku hanya perhatikan gerak geri dan bersedia mendengar apa jua tutur katanya.

“Abang, ada tak duit seringgit (RM 1)?” soalnya. Ada. Nak buat apa sayang?” Ku lihatnya makin kelu. Tampak berkaca di ruangan kelopak matanya. Tergagap-gagap apabila suara dilontarkan. Abang, sayang faham abang banyak berhabis sebulan dua ni.

IKLAN

“Membeli tiket ulang alik ke kampung halaman. Lumrah anak rantau. Terkadang melupakan untuk hal diri sendiri. Tapi sayang tiada punya niat lain. Sayang nak bersihkan rezeki abang. Sayang nak selamatkan abang dari murka Allah. Maafkan sayang, ujarnya perlahan.”

“Kalau abang ada seringgit (RM 1), abang hadiahkan kepada sayang. Anggaplah ia sebagai nafkah pemberian abang kepada sayang.”

IKLAN

Allah, sesungguhnya aku terkedu Ya Allah. Air mataku mula berlinangan. Mungkin kita suami terlupa, atau memang keadaan kita yang mendesak.

IKLAN

Ya Allah, Kau anugerahkan kepadaku seorang wanita yang mulia hatinya. DemiMu Ya Allah, aku akan berusaha tidak akan menyakiti hatinya.

Maafkan saya atas perkongsian ini. Nampak simple. Hanya nafkah. Walaupun isteri kita bekerja. Itu hak mereka. Hakikat yang lebih besar ialah rahmat Allah untuk kita dalam berumahtangga. Moga dengan kita berbuat baik kepada isteri, rahmat Allah akan mencurah-curah dalam hubungan kita. Aamiin.

Dalam rezeki kita, tersimpan hak orang lain. Walau hanya seringgit!

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI