Kalau dekat rumah ada nasi yang tak habis jangan dibuang, boleh dibuat Apam Tapai Nasi ni. Cantik sungguh kejadiannya elok kembang gebu dan lembut. Bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak, dan cukup mudah dihasilkan.
Boleh cuba resipi Apam Tapai Nasi yang dikongsikan oleh Puan Ainon Sidi ini;
Seperti yang dijanjikan semalam hari ni mak cik buat lagi Apam Tapai Nasi. Ini resepi yang selalu mak cik gunakan.
Bahan-Bahan:
1 cawan tapai nasi
(buat awal 1 hari, campurkan 2 cawan nasi sejuk dan 1/2 ragi)
1 cawan Gula
3 cawan tepung beras cap gajah 3
2 cawan Air
Cara Membuat:
1.Mak cik masukkan bahan di atas dan blender semua.
2.Masukkan dalam bekas dan tutup rapat-rapat, perap dan simpan. Mak cik peram dalam 5 jam.
3.Masa nak kukus masukkan ENO biru 1 peket kacau rata.
Campurkan 2 cawan Nasi sejuk dan separuh Ragi.
(Ragi tu hancurkan atas Nasi tadi. Saya guna penapis teh)
Perap 24 jam dalam bekas bertutup, bila dah lembik dan berair manis sedap macam pulut tapai tu.
2 cawan nasi ni untuk dapatkan 1 cawan tapai nasi.
MW: Gebunya apam tapai nasi ni. Kalau ada nasi tak habis dekat rumah tu boleh buat apam ni. Tak membazir. Senang nak buat dan boleh cuba untuk minum petang dengan anak-anak. Nak buat jual pun boleh sangat.
Nak hasilkan surian crepe ini tidaklah sukar. Filling kastard dan duriannya pun mudah saja nak buat. Yang jadi masalah buat mak-mak ialah buat kulit durian crepe yang nipis.
Kalau tak kena gaya, crepe tu atau kulitnya akan jadi macam kuih ketayap atau lempeng tebal. Tak sedap nanti bila dimakan dengan filling kastard durian tu.
Ini cara nak hasilkan kulit yang nipis. Resepi perkongsian Tahrunnisah Jali ini terbaik untuk dicuba.
“Resepi Durian Crepe versi tahrunnisah Jali ini untuk mereka yang baru nak berjinak dalam membuat Durian Crepe dan memudahkan rakan-rakan mempelajarinya.”
Bahan-bahan Untuk Kulit/Crepe
(akan hasilkan 18 – 20 keping crepe)
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi kayu
1 sudu besar tepung ubi kentang
1 sudu besar tepung kastard
1 1/2 sudu besar tepung hong kong
Sedikit garam
2 sudu besar gula icing
2 biji telur saiz B
1 sudu besar minyak jagung
3/4 cawan air (210 ml)
1/2 cawan susu segar (130 ml)
Sedikit esen vanila
Beberapa titik pewarna kuning @ jenis serbuk isi sikit je ya
kulit /crepe yang nipis insyaallah tak koyak..masa nak bungkus tu jangan di paksa2 ye ..lipat beralus kata org pantai timur.
Filling Kastard + Durian
2 sudu besar gula
20 gm tepung kastard
250 ml susu segar
2 biji kuning telur
Isi durian yang dihancurkan
ok..ni whipping cream keluarkan dari peti ais baru di pukul kental/soft peak
1. Kesemua tepung di atas diayak terlebih dahulu.
2. Masukkan ke dalam satu bekas, masukkan garam, gula icing, minyak, esen
vanila, telur yang dipukul sebati, dan masukkan air serta susu segar dan
pewarna kuning. Kacau guna whisk tangan je ya..kemudian tapis.
3. Panaskan non stick pan saiz kecil (17 cm diameter tapak) api sederhana.
Sapu sikit pan dengan minyak. (saya guna tisu paper).
4. Dah panas pan tu..angkat kejap pan dan masukkan kurang 1 senduk adunan ke dalam pan.
5. Lenggangkan pan tadi sehingga rata dan nipis kulit tadi serta memenuhi permukaan pan tadi. Kemudian letak balik atas dapur (saya tak guna senduk pun tuk ratakan kulit tu. Just layang-layangkan /lenggangkan je sehingga memenuhi permukaan) kejap je letak atas dapur ya kemudian angkat. Jangan lama sebab nanti hangus kulitnya.tak payah terbalikkan sebab ia nipis mudah sangat masaknya.
6. Ulangi hingga habis. boleh ditindih-tindih kulitnya insya-Allah tak melekat
yang ni kastard filling…baru siap masak ..kemudian baru disejukkan
isi durian yang dihancurkan untuk dimasukkan kedalam kastard filling nanti
Cara Buat Filling Kastard + Durian
1. Dalam periuk non stick masukkan gula, tepung kastard, 2 biji kuning telur,dan susu segar dalam 4 sudu dulu. Kacau hingga kesemuanya sebati. Kemudian tuang baki susu segar tadi dan kacau lagi.
2. Panaskan api dapur dan masak menggunakan api sederhana hingga
kental/pekat. Tutup api dan sejukkan kastard filling.
3. Isi Durian dihancurkan dan dicampur bersama dengan kastard filling dan
masukkan ke dalam piping bag. Masukkan ke dalam peti ais supaya ia tak cair
Inilah whipping cream tadi yang kita pukul sehingga ia soft peak/kental.. pukul dia pun agak-agak dah kental terus off ye.. kalau lagi lama nanti whipping cream akan jadi berketul-ketul dan mencair terus tak jadi.. Dah kental/soft peak off mesin.
Cara Buat Filling Whipping Cream
1. Dalam bekas yang bersih dan kering, masukkan 500 gm whipping cream,
tambah gula icing jika whipping cream anda tawar. Jika whipping cream anda
sudah manis abaikan gula icing tu.
2. Pukul whipping cream sehingga soft peak/kental dan masukkan ke dalam
piping bag dan letak dalam freezer sekejap supaya tak mencair.
Masa untuk membantal/membungkus
bahagian bawah ~ whipping cream filling
bahagian tengah ~ kastard + durian filling
Bahagian Atas ~ whipping creamkemudian bungkus kasi gemuk ..bungkus durian crepe ni jangan kasar sangat..beralus je hihihi nanti terkoyak pulak..
Inilah hasilnya.
Masa Untuk “Membantalkan Durian Crepe”
1. Sediakan kulit, letak whipping cream dulu (dalam gambar), kemudian letak pula filling kastard + durian. Letak semula whipping atas kastard tadi.
2. Bungkus/lipat durian crepe tadi seperti bantal.. haaa dah siap masukkan dalam freezer kejap.
3. Dalam sejam dua supaya ia mengeras (jika durian crepe yang baru keluar dari freezer tu keras kejung tunggu biar kejap pada suhu bilik (tak lembut tak keras sangat) dan boleh dimakan. Jangan keras sangat kang tercabut gigi cari saya plak) Selamat Mencuba
Air nabeez, minuman yang cukup terkenal bila tiba bulan Ramadan. Amalan sunnah yang ramai tidak tahu dan mungkin ada sesetengahnya hanya ambil bila bulan puasa sahaja.
Sedangkan amalan sunnah ini boleh saja diambil pada hari biasa pun. Tak perlu tunggu pada bulan Ramadan. Cara nak buat air nabeez pun senang sangat.
Bagi mak-mak yang nak buat dan praktikkan amalan sunnah ini, bolehlah ikut perkongsian daripada Nuri Al Furqan ini. Senang sangat!
Buatlah air nabeez untuk minum.
Setiap kali sahur..Sunnah yang ramai orang tak tahu..
Air nabeez adalah pemakanan Nabi Muhammad s.a.w. Rendam kurma dengan air masak malam ni. Sahur esok minum. Insya Allah, perut mampu bertahan. Nak buat ni untuk sekali minum ye. Jangan simpan lama-lama sangat. Nanti masam dah tak boleh minum.
Cara Membuat:
1. Ambil kurma dalam bilangan ganjil. Anggaran air dalam 500ml ke 1 liter. Ambil 3 biji kurma dan buang bijinya. Carik-carik isi kurma. Ada juga yang guna kismis tapi jangan campur ye. Kalau buat kurma, kurma je. Kalau kismis, kismis je.
2. Rendam isikurma dalam air masak biasa malam sebelum tidur. Letak di luar sahaja. Tak perlu simpan dalam peti sejuk. Tutup bekas air dan jangan biarkan terbuka.
3. Sahur esok air tu dah boleh diminum.
4. Air ni boleh juga diamalkan sebelum sarapan pagi walaupun bukan di bulan Ramadan. Amalkan masa perut kosong.
Mingguan Wanita : Boleh buat nanti dan bagi anak-anak minum terutamanya yang baru nak mulakan puasa.
Jumaat kali ni, MW kongsi empat menu pemanis mulut popular dikalangan masyarakat Melayu. Memang kaedah penghasilannya agak rumit, tetapi jika tak di buat, mana nak tahu hasilnya bagaimana kan? Mana tau kekerapan buat juadah tradisi ini, boleh menjadi sumber pendapatan tambahan anda dan keluarga. Jom cuba…bahan-bahannya tak sukar nak cari.
PUDING RAJA Bahan-bahan:
Pisang lemak manis masak ranum.
Minyak yang banyak untuk mengoreng.
Sedikit minyak sapi campur dalam minyak. Bahan-bahan Jalamas:
Kuning telur
Gula
Air
Daun pandan Bahan-bahan Sos:
2 tin susu cair .
4 biji kuning telur.
Gula secukupya.
Air secukupnya.
Esen vanilla secukupnya.
Daun pandan. Cara Membuat:
1.Goreng pisang hingga masak (susun dalam mangkuk hiasan)
2.Jalamas
3.Didihkan air gula dan pandan hingga air gula menjadi pekat.
4.Letak kuning telur dalam acuan roti jala dan ayak dalam air gula tadi. Angkat dan toskan Cara Membuat Sos:
Masukan susu cair dn semua bhn sos dlm periuk dn masak atas api perlahan.
Sejukkan.
Hiaskan dengan ceri, prune dan gajus
CUSTARD COCKTAIL Bahan-bahan
1 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung custard
6 cawan ais
Setengah cawan susu pekat manis
3/4 cawan gula
1 sudu kecil esen rose Cara Membuat:
1.Kacau semua bahan di atas api yang perlahan.
2.Kacau sehingga masak. (sekiranya keras boleh di tambah air)
3.Bila sudah tutup api masuk esen rose Bahan-bahan Kuah:
2 tin susu cair
1 tin air
Gula secukup rasa
2 biji kuning telur
1 helai daun pandan Cara Membuat Kuah:
1.Satukan semua bahan tersebut.
2.Masak di atas api yg perlahan.
BUBUR BIJI NANGKA Bahan-bahan:
Tepung pulut
Air dan secubit garam
Pewarna kuning hijau merah
Santan pekat
Gula secukupnya.
1/2 inci halia potong nipis.
Sedikit halba
Secubit garam Cara Membuat:
1.Adun tepung pulut campur secubit garam dan air hingga menjadi doh.
2.Bahagikan tiga bahagian dan warnakan.
3.Bentukkan bujur dan rebus dalam air panas seketika dan toskan.
4.Masak santan pekat dengan gula serta secubit garam.
5.Masukan halia dan halba.
6.Bila santan sudah mendidih masukan semua biji-biji nangka tadi. Kemudian masak sehingga sebati.
BADAK BERENDAM Bahan-bahan:
Tepung pulut
Air
Gula kabung
Secubit garam
Santan pekat Cara Membuat:
1.Adun tepung pulut garam dsn air hingga menjadi doh.
2.Bulat-bulatkan dan letak ketulan gula kabung ked alam bulatan tepung dan tutup rapi. Bahan-bahan Santan Pekat:
Santan pekat letak sedikit tepung pulut dan secubit garam bancuh sebati.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Pelajar tingkatan tiga jatuh asrama kritikal, ibu rayu doa orang ramai anak kembali pulih. Tiada yang lebih menyakitkan daripada melihat darah daging sendiri terbaring...