Sebenarnya mak ayah yang bagi electronic device berterusan sedang mengalakkan anak-anak jadi agresif, sama seperti penagih.

Anak bila tak dapat handphone jadi agresif, bahayanya sama seperti penagih bila tak dapat dadah. Bimbang jika anak dikawal dengan baik mereka menjadi makin teruk.

Malahan lebih menakutkan pabila mereka menjadi agresif luar kawal. Cegah sebelum terlambat. Kongsi Dr Anayasmin Azmi, tadi ada budak kecil marah saya. Marah sebab saya nak periksa dia.

Anak Bila Tak Dapat Handphone

Mulanya muka masam and refused untuk serahkan handphone..
Dari marah dia mengamuk.

Mak dia terus panik
Saya perasan dia asyik baring menghadap phone 2, 3 hari ini.
Sebelum itu dia lebih tenang under control..
Ini semua sebab dia guna handphone tak berhenti
Sampai lewat malam!

Baca Di Sini: Anak Tantrum Jangan DiSuruh Diam, Mak Ayah Yang Kena Kunci Mulut Dulu

Jadi Agresif

Bila round pagi dia mengantuk..
Mak selamba jawab…
“Dia tidur lewat.. Entah pukul berapa, itu sebab dia ngantuk”
Dia main games?
Mak mengangguk..

Sebab itulah
Dia jadi reactive!!
Maksudnya dia cepat marah, senang mengamuk
Otak dia dah dibanjiri DOPAMINE buat dia rasa tak cukup dan nak lagi dan lagi,

IKLAN

Juga hormon CORTISOL iaitu stress hormon
Dia jadi hyperalert
Dia rasa restless
Bila terganggu sikit mengamuk terus
Agressive terus.

Artikel Berkaitan: Isteri ‘TANTRUM’ Lagi Bahaya, Jangan Ingat Anak Saja, Suami Kena Tahu Sebabnya!

Bahayanya Sama Seperti Penagih

Lagi kita halang lagi dia agressive
Ini lah tanda bahaya anak sudah ketagih!
Sebenarnya mak ayah yang bagi electronic device berterusan sedang mengalakkan anak-anak jadi agresif, sama seperti penagih.

IKLAN

Sebab itu ada yang panggil gadget ‘dadah alaf baru’
Apa yang anak atas tu jadi adalah simtom withdrawal..
Macam penagih dadah bila tak dapat dadah akan jadi agresif luar kawal…

Haa macam itulah anak yang sudah KETAGIH gadget..
Kena bertindak sekarang,
Saya hanya boleh beritahu mak tu..
Selebihnya dia kena bertindak.. Sebab itu anaknya…

Mak ayah cuba alihkan perhatian anak-anak kecil dengan aktiviti menyeronokkan seperti membeli bahan bacaan yang menyeronokkan dan menarik minat mereka.

IKLAN

#drana
#kidsandgadget

Mingguan Wanita : Memang susah untuk mengawal anak-anak secara drastik atau rampas handphone mereka. Lakukan perlahan-lahan dengan kurangkan penggunaan hp, sebaiknya tetapkan limit.

Sumber : Dr Ana Yasmin

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita