Semakin lama mendirikan rumah tangga, semakin pudar perasaan kepada pasangan. Perasaan cinta, kasih dan sayang semakin hilang dimamah waktu walaupun suatu ketika dahulu mak,ayah pasangan yang sangat ideal.

Oleh sebab itu, pasangan yang sudah lama berkahwin termasuklah yang baru berkahwin sesekali cuba ambil masa “recall” kenangan bersama pasangan. Kenangan bagaimana kita boleh menerima dia sebagai pasangan.

Insyallah jika mak, ayah lakukan perkara ini, hubungan pernikahan yang dibina akan kekal bahagia selamanya dan rasa  cinta akan subur kembali. Ikuti perkongsian Intan Dzulkefli dan fahami sebaiknya :

Pernah terbaca satu artikel Inggeris tentang perkahwinan. Tentang perkahwinan yang semakin lama semakin hilang ‘spark’. Makin lama makin hilang rasa cinta, rindu.

Dalam artikel, penulis itu mengingatkan kepada semua pasangan berkahwin tentang keperluan untuk ambil satu-satu masa untuk muhasabah kembali, fikir kembali kenapa kita cintakan pasangan kita dan kita pilih untuk berkahwin dengan dia.

Recall semula detik-detik kali pertama kita rasa jatuh cinta dengan dia. Recall semula detik ketika kita decide, “Ya Allah, saya nak kahwin dengan dia,”

Tiap-tiap Hari RECALL

Kalau boleh, tiap-tiap hari kita kena cari ‘sebab’, tak kisahlah walau ‘sebab’ itu berbeza setiap hari.

Oh ya, ‘sebab’ itu tidaklah termasuk dengan rasa terhutang budi dia tanggung nafkah keluarga, sebab dia sediakan tempat tinggal, sebab dia lahirkan anak dan sebagainya. Tetapi lebih kepada ciri-ciri yang menjadi ‘qurratu ain’ pada mata kita sebagai pasangan.

Kelebihan yang buatkan kita bersyukur sangat si dia menjadi pasangan kita.

IKLAN

Tenung Kembali

Jadi, apa yang dimaksudkan ‘sebab’ itu?

Contohnya, kejap lagi, bila kita duduk dan tenung muka pasangan masa dia tidur, baru teringat. Eh dulu masa awal-awal kahwin suka tengok bulu mata dia, suka tengok hidung dia.

Maklumlah, kadang apabila sibuk sangat dengan rutin harian, dengan anak-anak lagi, manalah kita ada masa hendak merenung sangat macam lagu Siti Nurhaliza – “menjeling, menjeling ku bertentang” itu kan.

Tambahan lagi, apabila sudah masuk 7, 8, 9 tahun perkahwinan dengan features masing-masing yang sudah berubah, kita kadang terlupa pada ‘spark’ panahan kali pertama bertentang mata yang membuatkan kita tak boleh lupakan si dia dulu itu.

Remeh Tapi Beri Kesan

Nampak macam remeh bukan? Tapi pernah tak bila kita terfikir, semua ‘sebab’ remeh inilah yang menjadi bualan dan kenangan apabila kita kehilangan seseorang. Waktu itulah kita akan recall segala kelebihan dan keistimewaan si dia yang kita telah hilang itu.

Masa itulah baru kita nak rindukan hidung ‘jambu air’nya, rindukan lesung pipitnya, rindukan gelak tawanya, rindukan sifat kelakarnya. Jadi, kenapa nak tunggu pasangan sudah tiada baru kita nak recall benda-benda seperti ini?

IKLAN

Kenapa tidak sekarang?

Suburkan Kembali Rasa Cinta

Percaya atau tidak apabila kita ambil masa untuk cari dan recall semua ‘sebab’ kita cinta dan pilih pasangan kita ini, tak ubah ibarat menyiram dan membaja bunga-bunga cinta di taman hati begitu. Kerana apa? Kerana kita ini manusia yang selalu terlupa. Tambahan hal-hal kecil dan remeh begini, lagilah mudah kita lupa.

Konsep ni lebih kurang dengan muhasabah untuk kita mensyukuri nikmat Allah setiap hari.

Bangun pagi still boleh buka mata, melihat, boleh bangun sendiri tanpa susahkan pasangan, boleh peluk cium anak-anak. Alhamdulillah.

Ambil Masa

Benda tu nampak macam tak ada apa bukan, tambah kalau kita bangun Subuh pun Subuh gajah memanglah tak sempat nak muhasabah apa, atau seharian disibukkan oleh gajet dan skrin semata, memanglah kita terlepas pandang perkara-perkara ini.

IKLAN

Tetapi kalau kita boleh let go sekejap semua distractions ini dan ambil masa untuk recall dan muhasabah barulah kita nampak betapa sekecil-kecil hal pun boleh menjadi asbab untuk kita bersyukur dan berbahagia. InsyaAllah.

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikanNya di antaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.” (Ar-Ruum : 21)

.

MasyaAllah. Sungguhlah sebab kita ini manusia yang selalu terlupa dan terleka, perlu selalu diingatkan.

Muhasabah diri saya yang menulis.

.

#intandzulkefli
#randomthoughts

MW: Kadang-kadang apabila kita terlalu sibuk, kita terlupa dengan kehadiran pasangan yang selama ini kita begitu kasih dan cinta. Oleh itu, ambil masa sejenak renungkan kembali kenangan lama yang mampu menhangatkan hubungan suami, isteri. Hadiahkan hadiah istimewa untuk pasangan juga antara salah satu cara untuk menyuburkan hubungan yang kian pudar. Klik sahaja di sini untuk tambah rasa cinta pada pasangan. 

Sumber: Intan Dzulkefli

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI