Memang ada benarnya, dalam kesibukan kita bekerja, menguruskan anak-anak dan rumahtangga seharian, ada kalanya terlupa untuk mengambil berat pada pasangan kita. Sedangkan ayat simple, bertanya ‘Awak Okay Ke?’ pun dah memadai dan cukup untuk menenangkan hati buat rasa diri pasangan dihargai.

Baca Lagi Di Sini:
Bila Hati Terguris, Jangan Kata Nak Mengadu Bercakap Pun Mulut Jadi Berat

Fahamkan perkongsian Puan Intan Dzulkefli ini.

Setenang mana seorang manusia, mesti akan ada hari extra letih, extra tekanan, extra beban dan segala macam ujian. Begitu jugalah dengan pasangan kita.

Oleh itu, ayat sesederhana ‘Awak okay ke?’ pun sudah cukup menenangkan hati sebenarnya.

Ada orang, dia keluar mencari nafkah waktu pagi, pulangnya pula apabila sudah tengah malam. Masuk rumah, disambut dengan wajah isteri yang juga keletihan.

Ya, kita penat. Jangan lupa isteri pun penat. Begitu juga dengan isteri, jangan sewenangnya meremehkan pengorbanan dan kepayahan yang suami hadapi.

Percayalah, kita masing-masing ada struggle dan battle kita setiap hari – baik sebagai suami dan bapa juga sebagai isteri dan ibu. Jadi, jangan lupa berlapang dada dan bersifat ehsan terhadap pasangan kita.

IKLAN

Jangan Lupa Tanya

Bila lihat pasangan, sentiasa fikir, banyaknyalah hak-hak mereka yang masih belum kita tunaikan. Barulah dapat timbul rasa keinsafan, rahmah dan belas kasihan.

Lihat isteri nampak lain macam, jangan lupa tanya dia, ‘Ayang okay ke? ‘Ayang dah makan?’ ‘Ayang dah solat?’

Begitu jugalah sebaliknya.

Ya, memang kita lihat pasangan sebagai multi-tasking, orang yang kuat tak mudah merungut. Tetapi lihatlah siapa kita di sisinya dan mainkanlah peranan kita.

IKLAN

Ada mulut, bertanyalah. Pujilah.
Ada mata, lihatlah kepayahan dan pengorbanan pasangan.
Ada hati, jangan lupa bersyukur dengan nikmat pasangan dan anak-anak.
Ada tangan, jangan lupa peluk dan belai pasangan.

Ada masanya mereka sangat memerlukan sentuhan dan keperihatinan kita.

Benda-benda basic yang kadang selalu sangat dilupakan.

Ya, memang kadang kita seharian sangatlah sibuk dengan tugasan masing-masing. Namun, ambillah 1 saat untuk tatap wajah pasangan dan tanya dia, ‘awak okay tak?’

Pertanyaan simple ini mungkin bakal menyelamatkan nyawa seseorang yang telah ‘lost’ jauh dalam depresi.

IKLAN

Ambil berat kepada pasangan kita. Please.

#intandzulkefli
#randomthoughts

P/S : saya terpaksa tulis sementelah seminggu dua ini beberapa kenalan dan masuk inbox luahan wanita mengadu rasa nak mati, rasa nak bunuh diri kerana suami terlalu sibuk hingga tak sempat berkomunikasi dan isteri rasa dirinya terabai.

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat dijadikan panduan buat pasangan suami isteri. Ingat, walau sesibuk mana pun kita, jangan lupa bertanya keadaan pasangan. Ayat yang simple seperti ‘Awak Okay Ke?’ pun dah cukup menenangkan hati.

Ambil Berat Pasangan, Tanya ‘Awak Okay Ke?’ Pun Dah Cukup Menenangkan Hati

Sumber: Intan Dzulkefli

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI