Selalunya, ramai beranggapan murid kelas belakang dilabelkan sebagai kurang cerdik, banyak main-main, malas belajar dan sebagainya. Semua ini bukanlah kehendak mereka.

Sebagai guru, jangan sesekali beranggapan murid kelas belakang membebankan dan sukar untuk dibentuk. Sebaliknya ada cara, taktik dan strategi untuk memastikan murid ini rasa seronok untuk belajar dan mendapat ilmu yang sebaiknya.

Kelas Belakang, Ini Trik Ajar Murid

Ada 5 trik untuk guru untuk membantu murid belajar, rasa seronok dan tidak merasakan rendah diri walaupun berada di kelas belakang.

Walau bagaimanapun, bukan mudah untuk guru-guru nak tarik perhatian murid-murid, terutamanya apabila terdapat banyak gangguan pada masa kini, bayangkan betapa banyak usaha yang guru lakukan untuk memastikan bahawa generasi akan datang mendapat pendidikan yang terbaik demi masa depan mereka juga.

5 Trik Guru Beri Perhatian Murid

1. Ketahui kebolehan Murid
Mereka ini bukan otak tak cerdas tapi banyak main. Setiap latihan dalam kelasa kena sesuai dengan kemampuan mereka.

2. Tak Perlu Kejar Silibus
Setiap tahun, guru kena habiskan silibus tapi bila terlalu mengejar, ia boleh membuatkan murid tercicir dan tidak faham. Peperiksaan bukanlah pengukur segalanya kerana proses pembelajaran itu sangat lama dan perlukan komitmen.

3. Beri Hadiah
Sekali sekala, berilah kuiz untuk ujian kefahaman mereka. Bila dapat jawab, beri hadiah sebagai salah satu kejayaan mereka. Ini pun dah cukup buat mereka seronok.

4. Jadikan Mereka Kawan
Wujudkan suasana positif, sentiasa bergurau dan bertanya khabar keluarga. Mereka pun mahukan perhatian. Boleh juga bercerita dengan perkara di luar kelas.

5. Jangan Ungkit Kesalahan Murid
Elakkan dari mengeluarkan kata-kata yang menguris perasaan terutamanya yang melibatkan keluarga. Berilah mereka hak untuk belajar.

IKLAN

5 TRIK GURU AJAR KELAS BELAKANG, BUAT MURID TAK SABAR NAK BELAJAR

Hargai Pengorbanan Seorang Guru

Selalu kita lihat di media sosial tentang kejayaan murid adalah hasil usaha mereka belajar bersungguh-sungguh. Ada masanya mereka lupa untuk menyebut pengorbanan guru yang berhabisan mencurahkan ilmu untuk mereka berjaya.

Falcon Jadi Pilihan

Sempena Hari Guru ini, hubungi dan bertanya khabar. Tentunya cara ini sudah cukup untuk membuatkan mereka rasa dihargai. Semua kejayaan ini tidak akan dicapai tanpa ilmu yang dicurahkan.

Baik guru mahupun murid, masing-masing ingin mencapai impian. Guru untuk meihat murid berjaya dan murid pula ingin buktikan kejayaannya adalah berkat ilmu yang diajar oleh guru.

Semua ini bukan hanya dengan ilmu yang diberikan tapi kehadiran murid dengan segak berpakaian uniform sekolah dan tentu sekali peranan penyedia pakaian seragam sekolah yang sedaya upaya menyediakan produk berkualiti terbaik supaya anak-anak boleh pergi ke sekolah dengan selesa dan yakin.

IKLAN

Semua ini pasti akan menjadi satu pengalaman pembelajaran di sekolah. Malah, kenangan indah pasti tercipta dengan kehadiran murid berpakaian sekolah dari FALCON.

5 TRIK GURU AJAR KELAS BELAKANG, BUAT MURID TAK SABAR NAK BELAJAR

5 TRIK GURU AJAR KELAS BELAKANG, BUAT MURID TAK SABAR NAK BELAJAR

Jenama ini tidak asing lagi untuk mak ayah menyarungkan pakaian sekolah untuk anak menuntut ilmu. Jenama yang ditubuhkan sejak tahun 1964, sudah lama bertapak dengan jenama baju sekolah yang diyakini.

FALCON adalah buatan Malaysia, menggunakan kualiti terbaik yang ada di pasaran, rangkaian produk dan saiz yang besar yang sesuai untuk hampir setiap pelajar.

IKLAN

5 TRIK GURU AJAR KELAS BELAKANG, BUAT MURID TAK SABAR NAK BELAJAR

Terdapat lebih 100 jenis produk seragam sekolah yang meliputi pelbagai jenis kelengkapan. Jenis material dan fabrik yang berkualiti tinggi, bahkan jahitan baju sekolah juga diperincikan dengan jahitan mengikut standard agar lebih kemas dan tahan lasak untuk kanak-kanak.

5 TRIK GURU AJAR KELAS BELAKANG, BUAT MURID TAK SABAR NAK BELAJAR

5 TRIK GURU AJAR KELAS BELAKANG, BUAT MURID TAK SABAR NAK BELAJAR

Maklumat lanjut tentang FALCON boleh didapati:

Laman web: http://falconschooluniform.com.my/home/

Laman rasmi Facebook: https://www.facebook.com/falcon.uniform

Dan produknya boleh dilihat di youtube : https://youtu.be/njflKkVkBqI
https://youtu.be/XxrJsaSIfqY
https://youtu.be/tjgiIAlo8Tg

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI