Pengeluaran KWSP, dengarlah suara rakyat. Ramai terdesak, apa salahnya pertimbangkanlah – Muhyiddin. Kos sara hidup yang dilihat tinggi hari ini menjadi beban kepada ramai keluarga di luar sana.
 

Persekolahan yang bakal dibuka Mac akan datang selain bulan puasa yang bakal menjelma merisaukan keluarga yang tidak mempunyai banyak simpanan. Sudah tentulah mereka mengharapkan pengeluaran KWSP sebagai langkah terakhir.

Namun Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini pernah menyatakan kerajaan akan mengambil pendekatan lain selain membenarkan pengeluaran KWSP bagi membantu rakyat  yang terkesan.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Pengeluaran Khas KWSP “Hasil Titik Peluh Kita. Jaga, Berhemahlah Dalam Berbelanja”

‘Anak Dua Baru Merasa, Sebelum Ni Naik Motor Berpanas.’ Dapat Duit KWSP Beli Kereta

Pengeluaran Khas KWSP: Kedai Emas Sesak, Ramai Beli EMAS Pelaburan Waktu Susah!

Duit KWSP Akaun 2 RM65K Licin Disapu, Wanita Diperdaya Rayuan Haji

IKLAN

Bagaimana pun isu kebenaran KWSP ini kembali mendapat perhatian kembali hari ini yang meminta agar kerajaan mempertimbangkan hal ini dan mahu kerajaan mendengar suara rakyat.

Pengeluaran KWSP, Dengarlah Suara Rakyat

Memetik laporan Sinar Harian, Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta agar kerajaan mempertimbangkan pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) secara bersasar sekiranya itu kehendak rakyat.

Menurutnya, kerajaan sepatutnya memberikan tumpuan sepenuhnya kepada usaha-usaha untuk memajukan ekonomi negara dan memelihara kebajikan rakyat.

IKLAN

“Itulah tugas hakiki kerajaan. Dengarlah suara rakyat yang mahukan pembelaan. Misalnya, apalah salahnya kerajaan mempertimbangkan pengeluaran wang KWSP secara bersasar sekiranya itu adalah kehendak rakyat bagi membantu meringankan beban mereka di kala susah ini.

“Begitu juga dengan moratorium pinjaman bank. Bank-bank terus membuat untung walaupun ketika negara berhadapan dengan krisis.

“Bank-bank juga patut turut sama membantu rakyat dengan melaksanakan semula moratorium bayaran balik pinjaman secara bersasar bagi tempoh tertentu untuk meringankan beban rakyat akibat kesan inflasi dan kenaikan OPR,” katanya semasa Usul Menjunjung Kasih dan Perbahasan Titah Diraja di Dewan Rakyat pada Rabu.

IKLAN

Apa Salahnya Pertimbangkanlah – Muhyiddin

Ahli Parlimen Pagoh itu menambah, walaupun usia kerajaan sudah menjangkau tiga bulan, namun beliau masih belum nampak sebarang langkah yang konkrit dan komprehensif diambil oleh kerajaan untuk mengatasi masalah kenaikan kos sara hidup rakyat.

“Kita dengar menteri kata kalau harga ayam mahal, jangan makan ayam. Kalau harga telur mahal, jangan makan telur. Ini bukanlah sesuatu yang rakyat harapkan daripada kerajaan.

“Rakyat harapkan tindakan-tindakan kerajaan sama ada daripada segi dasar, inisiatif atau intervensi tertentu untuk meningkatkan pendapatan rakyat, menyalurkan bantuan kepada golongan yang memerlukan serta memastikan bekalan barangan keperluan asas mencukupi dan dijual pada harga yang munasabah,” jelasnya.

Ujar Muhyiddin, Menu Rahmah yang diperkenalkan oleh kerajaan adalah satu inisiatif yang baik, namun beliau mempersoalkan adakah inisiatif itu dapat bertahan sekiranya kos bahan mentah terus meningkat.

Justeru, beliau mengharapkan kerajaan dapat mengumumkan langkah-langkah yang lebih konkrit dan menyeluruh untuk mengatasi masalah kos sara hidup rakyat dan membantu golongan rentan.

Pengeluaran KWSP, Dengarlah Suara Rakyat. Ramai Terdesak, Apa Salahnya Pertimbangkanlah- Muhyiddin
SIHIR PEMISAH INI WUJUD. INI PENGAKUAN MANGSA.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI