
Isi Kandungan
ToggleTakoyaki merupakan snek Jepun berbentuk bebola yang diperbuat daripada tepung sadur berasaskan tepung gandum dan dimasak menggunakan kuali takoyaki khas. Ia biasanya diisi dengan sotong kurita yang dikisar atau dipotong dadu, habuk tempura (tenkasu), jeruk halia dan daun bawang.
Takoyaki memang cukup terkenal, banyak dijual di restoran makanan Jepun, namun ada juga dijual di gerai tepi jalan. Malah di Malaysia sendiri pun ada yang jual di pasar malam.
Bagi mak-mak peminat snek makanan Jepun boleh cuba buat Takoyaki ini tapi versi ‘tekak’ Melayu di rumah. Mudah je, ikut resipi cucur viral pun boleh jadi juga.
Boleh cuba resipi TAKOYAKI Versi Tekak Melayu yang pernah dikongsikan oleh Wan Muhammad Hafiz Satar ini.
“Bekal anak pagi ni baba buatkan TAKOYAKI versi MELAYU.Memandangkan baba takde acuan untuk masak tako ni.. jadi kenalah kreatif. So baba buat ikut resepi CUCUR VIRAL. Alhamdulillah menjadi jugak.Boleh makan sepuas-puasnya.”
Resepi Cucur viral:
Bahan-Bahan:
1 cawan air panas didih
1 cawan tepung gandum
1 sudu gula
Secubit garam
Nak jadikan tako versi tekak melayu just tambah kubis (cincang halus) daun sup dan cili merah.Satukan semua bahan dan kacau sebati dengan segera.
Inti boleh la buh sosej, sotong atau crabstick mana-mana yang berkenan.
Bulat-bulatkan pastu bolehlah digoreng dalam minyak yang panas.
Untuk sos (versi hentam saja daa):
Panaskan Kicap manis + gula & air.. pastu tambah tempung jagung untuk pekatkan sos. Sos kena manis baru sedap.

Untuk hiasan:
Saya tabur daun sup dengan bawang goreng.. bonito takde kat rumah.
Baca Lagi Di Sini: Wanita Ini Kongsi Cara Nak Buat Sushi Sendiri, Puas Hati & Jimat Tak Perlu Beli
MW: Jadi buat mak-mak yang suka snek Jepun ni, bolehlah cuba buat Takoyaki versi tekak Melayu ini di rumah. Mudah je, tak de acuan pun boleh jadi.
Sumber: Wan Muhammad Hafiz Satar
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ini Cara Betul Dapatkan Kulit Durian Crepe Yang Nipis, Gebu Bak ‘Bantal’

Isi Kandungan
ToggleNak hasilkan surian crepe ini tidaklah sukar. Filling kastard dan duriannya pun mudah saja nak buat. Yang jadi masalah buat mak-mak ialah buat kulit durian crepe yang nipis.
Kalau tak kena gaya, crepe tu atau kulitnya akan jadi macam kuih ketayap atau lempeng tebal. Tak sedap nanti bila dimakan dengan filling kastard durian tu.
Ini cara nak hasilkan kulit yang nipis. Resepi perkongsian Tahrunnisah Jali ini terbaik untuk dicuba.
“Resepi Durian Crepe versi tahrunnisah Jali ini untuk mereka yang baru nak berjinak dalam membuat Durian Crepe dan memudahkan rakan-rakan mempelajarinya.”
Bahan-bahan Untuk Kulit/Crepe
(akan hasilkan 18 – 20 keping crepe)
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi kayu
1 sudu besar tepung ubi kentang
1 sudu besar tepung kastard
1 1/2 sudu besar tepung hong kong
Sedikit garam
2 sudu besar gula icing
2 biji telur saiz B
1 sudu besar minyak jagung
3/4 cawan air (210 ml)
1/2 cawan susu segar (130 ml)
Sedikit esen vanila
Beberapa titik pewarna kuning @ jenis serbuk isi sikit je ya
Filling Kastard + Durian
2 sudu besar gula
20 gm tepung kastard
250 ml susu segar
2 biji kuning telur
Isi durian yang dihancurkan

Filling Whipping Cream
500 gm whipping cream
2 sudu besar gula icing (jika whipping cream tawar)
6 Cara Dapatkan Kulit Durian Crepe Yang Nipis
1. Kesemua tepung di atas diayak terlebih dahulu.
2. Masukkan ke dalam satu bekas, masukkan garam, gula icing, minyak, esen
vanila, telur yang dipukul sebati, dan masukkan air serta susu segar dan
pewarna kuning. Kacau guna whisk tangan je ya..kemudian tapis.
3. Panaskan non stick pan saiz kecil (17 cm diameter tapak) api sederhana.
Sapu sikit pan dengan minyak. (saya guna tisu paper).
4. Dah panas pan tu..angkat kejap pan dan masukkan kurang 1 senduk adunan ke dalam pan.
5. Lenggangkan pan tadi sehingga rata dan nipis kulit tadi serta memenuhi permukaan pan tadi. Kemudian letak balik atas dapur (saya tak guna senduk pun tuk ratakan kulit tu. Just layang-layangkan /lenggangkan je sehingga memenuhi permukaan) kejap je letak atas dapur ya kemudian angkat. Jangan lama sebab nanti hangus kulitnya.tak payah terbalikkan sebab ia nipis mudah sangat masaknya.
6. Ulangi hingga habis. boleh ditindih-tindih kulitnya insya-Allah tak melekat

Cara Buat Filling Kastard + Durian
1. Dalam periuk non stick masukkan gula, tepung kastard, 2 biji kuning telur,dan susu segar dalam 4 sudu dulu. Kacau hingga kesemuanya sebati. Kemudian tuang baki susu segar tadi dan kacau lagi.
2. Panaskan api dapur dan masak menggunakan api sederhana hingga
kental/pekat. Tutup api dan sejukkan kastard filling.
3. Isi Durian dihancurkan dan dicampur bersama dengan kastard filling dan
masukkan ke dalam piping bag. Masukkan ke dalam peti ais supaya ia tak cair

Cara Buat Filling Whipping Cream
1. Dalam bekas yang bersih dan kering, masukkan 500 gm whipping cream,
tambah gula icing jika whipping cream anda tawar. Jika whipping cream anda
sudah manis abaikan gula icing tu.
2. Pukul whipping cream sehingga soft peak/kental dan masukkan ke dalam
piping bag dan letak dalam freezer sekejap supaya tak mencair.
Masa Untuk “Membantalkan Durian Crepe”
1. Sediakan kulit, letak whipping cream dulu (dalam gambar), kemudian letak pula filling kastard + durian. Letak semula whipping atas kastard tadi.
2. Bungkus/lipat durian crepe tadi seperti bantal.. haaa dah siap masukkan dalam freezer kejap.
3. Dalam sejam dua supaya ia mengeras (jika durian crepe yang baru keluar dari freezer tu keras kejung tunggu biar kejap pada suhu bilik (tak lembut tak keras sangat) dan boleh dimakan. Jangan keras sangat kang tercabut gigi cari saya plak) Selamat Mencuba
Sumber/Foto/Video : Tahrunnisah Jali
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bubur Lambuk Rice Cooker, Sedapnya Macam Yang Selalu Dapat Di Masjid

Isi Kandungan
ToggleBulan Ramadhan biasanya masjid-masjid sediakan bubur lambuk untuk dibawa balik. Kadang itu terpaksa beratur panjang untuk dapatkannya. Lagipun, bubur lambuk masjid ini selain nostalgia, dia ada rasa yang special.
Istimewanya resepi bubur lambuk yang dikongsi Nur Haziqah ini, masak dalam rice cooker je. Dan rasanya sama macam bubur lambuk yang dapat di masjid-masjid.
Yang penting, mak-mak tak perlu pun nak berlama-lama menebeng depan dapur. Kena jimat tenaga, lagi-lagi bulan puasa kelak.
“Bubur lambuk banyak versi. Bahan-bahan juga ada yang berbeza. Tapi yang ini bubur lambuk style Utara. Selalu kat masjid-masjid akan dapat bubur lambuk jenis ini. Tak pasti tempat lain.”
“Saya masak dalam rice cooker sebab lebih cepat.”
Bahan-bahan
• 1 1/2 pot beras – basuh , rendam selama 15 minit dan toskan
• daging – dihiris kecil , basuh dan toskan
• perencah sup adabi 1 bungkus
• daun sup – dihiris kecil
• 1 batang carrot – potong dadu
• 1 biji ubi kentang – potong dadu
• 4 ulas bawang putih
• 5 ulas bawang merah
• 2 inch halia
• 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
• 100 ml santan
• 2 liter air
• bawang goreng
• gula dan garam
Cara-cara Buat Bubur Lambuk Rice Cooker


3. Kemudian , masukkan 1 bungkus perencah sup dan kacau.



7. Masukkan air , ubi kentang dan carrot.
8. Masak sehingga beras kembang.



Kenapa Asal Bulan Ramadhan Sediakan Bubur Lambuk
Bubur lambuk itu sendiri ada bermacam-macam jenis. Macam di Terengganu, dimasak dengan pelbagai jenis ulaman dan isi ikan. Pulau Pinang pula dimasak bersama daging, rempah ratus dan taburan daun sup, bawang goreng.

Jangan tak tahu, bubur lambuk ini antara hidangan favourite sepanjang bulan puasa. Kalau tidak, tak adalah orang ramai sanggup beratur panjang di masjid-masjid.
Kata Master Chef Rossham Rusli, bubur lambuk ini :
√ Dari segi kesihatan, bubur ini sesuai dihidangkan untuk keselesaan perut yang kosong. Lagi-lagi setelah berpuasa lebih 12 jam
√ Bubur merupakan makanan yang bantu sistem pencernaan yang baik untuk perut.
√ Ia mengandungi karbohidrat dan bantu beri tenaga kepada orang yang berpuasa sepanjang hari.
√ Bubur juga boleh jadi sebagai pengganti nasi.
√ Mudah nak disediakan.
Sumber/Foto : Nur Haziqah, Mstar
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
SAMBAL GARING Pedas Homemade Guna 4 Bahan, Makan Dengan Bubur Pun Sedap!

Isi Kandungan
ToggleSedapnya makan nasi putih atau bubur panas-panas dengan sambal garing, memang membuka selera. Jika beli sambal garing memang boleh tahan harganya malah kuantitinya pun agak sedikit.Lebih jimat dan puas hati makan sebenarnya jika buat sendiri di rumah. Nak buat sambal garing pedas ni pun mudah, guna 4 bahan je.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Zubaidah Hassan ini sebagai rujukan;
Siap.SAMBAL GARING Pedas Homemade
Bahan-Bahan:
Cili kering yang pedas( cuci tos dann goreng dengan minyak, jangan lama sebab cepat garing) dan blend kering dengan sedikit garam. ( guna garam halus )
Ikan bilis ( goreng garing )
Bawang merah ( goreng garing)
Bawang putih ( goreng garing )
Cara Membuat:
1. Panas kann sedikit minyak (2,3 sudu makan) guna api kecil.
2. Masukkan semua bahan kacau biar sebati,guna api kecil, jangan lama-lama agak-agak dah sebati boleh angkat.
3. Tunggu sejuk boleh simpan dalam bekas. Siap!
Makan dengan bubur pun sedap.
Baca Lagi Di Sini:
Cara MUDAH Masak Sambal Hitam Tak Payah Rebus, Tahan Lama, 30 Minit Siap!
Rupanya Bunga Kantan Boleh Dibuat Sambal! Sedap, Garing & Pedas
MW: Menarik juga resipi Sambal Garing Pedas ni makan dengan bubur, guna 4 bahan je. Kadang-kadang menu sambal simple macam ni, boleh boleh buat makan bertambah-tambah.
Sumber: Siti Zubaidah Hassan
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI