ada cyst

Ramai wanita sebenarnya turut ada cyst atas pelbagai faktor. Cyst ini tidaklah berbahaya seperti kanser, namun jika ia membesar pembedahan perlu dilakukan.

Menerusi perkongsian dilaman instagram Zulin Aziz,28, penyampai radio Suria FM ini, memberitahu dirinya baru dikesan mempunyai cyst.Ia bermula apabila Zulin dimasukkan ke hospital akibat sakit perut kerana cirit birit. Sebaliknya doktor dapat mengesan kehadiran cyst pada tubuh beliau.

Berikut antara perkongsian beliau;

“Jumpa lagi 6 bulan doctor Shilpa.
Saya harap benda tu hilang tak payah operation.
Boleh keluarkan saya takkk….nak keje.
Ni bukan scan baby yaa..
Ni namanya cyst. Bila masa pulak saya kawen.
Saya masuk hospital sebab cirit birit tapi lepas tu baru saya tahu.
Saya nak explain pun susah.Doakan baik-baik yaa❤.”

Sementara itu, dalam entri terbaru di laman instagram beliau, Zulin menjawab persoalan peminat dan rakan-rakan yang tidak dapat menghubunginya.Dia memberitahu,tidak berapa sihat dan masih sedang berehat.Cyst yang dihadapinya juga masih dalam keadaan tidak berbahaya, serta berharap cyst tersebut akan kecut dalam masa 6 bulan dan tidak perlu membuat pembedahan.

“Tak angkat call,reply whatsapp semua saya minta maaf.
Bagi saya rehat dulu naa?.
Saya pun dah tak sabar nak gelak-gelak guling-guling .Bosan dok lepuuu macam ni..
Terima kasih buat yang dm saya nak bantu saya cari ubat untuk sihat.Allah saja yang dapat membalas.InsyaAllah saya ikhtiar.
Macam saya ada bagitau..cyst saya masih dalam keadaan tidak membahayakan. Tapi dia boleh membesar.Saya harap dia akan kecut supaya lagi 6 bulan saya tak perlu menjalani operation.
Saya masih dalam keadaan tak berapa sihat disebabkan sakit perut.Jadi saya perlu rehat.
Saya agak kecewa yang fitnah-fitnah saya tu.
Apa kejadahnya saya nak mengandung bubuh kat instagram..awak tengok filem pengabdi setan banyak sangat ni tu terpengaruh.
Pada haters tu awak seronok agaknya tengok saya sakit, saya doakan awak bahagia dunia akhirat.❤

Kepada Zulin Aziz, semoga cepat sembuh, jaga kesihatan diri, dapatkan rehat secukupnya dan berada dalam keadaan baik-baik sahaja.

Info Ekstra!

  • Cyst Ovari adalah masalah yang kerap berlaku kepada wanita. Dikatakan 3 dari 10 orang wanita dewasa menghadapi masalah ini. Kebanyakan cyst ovari bukanlah ketumbuhan kanser.
  • Berita baiknya hampir semua cyst ovari akan hilang secara spontan tanpa memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun terdapat cyst yang tidak hilang seperti biasa dan ini memerlukan rawatan.
  • Banyak faktor yang menyebabkan terjadinya cyst. Faktor utama sudah tentu pemakanan dan cyst boleh mengganggu dan menjejaskan fungsi kewanitaan. Kebiasaannya cyst yg berukuran 5cm kebawah, doktor tidak akan membuat apa-apa proses rawatan dan hanya memantau secara berkala jikalau tumbesaran cyst bertambah.

Terdapat dua rawatan Cyst iaitu:

1.Laparoskopi

Dilakukan dengan membuat tiga lubang dibahagian pelvik. Satu lubang untuk dimasukkan kamera dan 2 lubang lagi utk peralatan untuk membuang cyst tersebut. Kebiasaannya rawatan ini dilakukan sekiranya cyst berukuran kecil atau lokasi mudah untuk dicapai. Cyst yang berjisim cecair biasanya menggunakan kaedah ini. Kaedah ini juga digunakan untuk mengambil sample (biopsy) untuk ujian kanser.

2.Pembedahan

Pembedahan adalah pilihan terakhir yang diberikan oleh doktor, sekiranya anda disahkan mempunyai cyst yang bersaiz besar, pembedahan diperlukan untuk megeluarkanya. Sesetengah cyst mengakibatkan kerosakan ovari dan terpaksa dibawa keluar sekali bersama sama dengan cyst. Apa-apa pun dapatkan nasihat doktor anda terlebih dahulu.

Sumber: Instagram Zulin Aziz & i-cantiksihat

Jangan Lupa Komen