Macam-macam penyakit ada di dunia ini, antara yang aneh seperti Narkolepsi apabila penghidapnya boleh ‘tertidur’ ketika sedang ketawa.

Tertidur Setiap Kali Ketawa

Seorang wanita menghidap sejenis penyakit aneh yang akan membuatkannya tertidur setiap kali dia ketawa, lapor akhbar Daily Star kelmarin.

Bella Kilmartin, 24, disahkan menghidap penyakit narkolepsi ketika remaja selepas tertidur semasa menduduki peperiksaan.Wanita yang berasal dari Birmingham, England itu kehilangan daya untuk mengawal kesemua ototnya apabila dia ketawa.

“Lutut saya menjadi lembik, kepala saya terkulai layu. Saya dalam keadaan sedar dan dapat mendengar, namun tidak dapat menggerakkan badan saya,” ujarnya.

Wanita Ada Penyakit Narkolepsi, Ketika Ketawa Boleh Tertidur!

Hidap Cataplexy

Selain itu, Kilmartin turut mengalami satu keadaan yang dikenali sebagai cataplexy iaitu kelemahan otot secara tiba-tiba yang didorong oleh emosi yang kuat atau dalam kesnya, rasa ingin ketawa.

“Banyak kali berlaku keadaan di mana saya menuang cawan yang berisi teh panas ke atas diri sendiri, namun tidak dapat menggerakkan tangan untuk menghentikan teh itu daripada terus mengenai badan saya.

“Saya tidak dapat mengawal di mana ia berlaku, jadi ia amat menakutkan,” ujarnya.

IKLAN

Wanita Ada Penyakit Narkolepsi, Ketika Ketawa Boleh Tertidur!

Kilmartin disahkan menghidap penyakit itu sebaik sebelum meninggalkan sekolah pada 2015 dan mula berjumpa dengan pakar yang mengesahkan dia mempunyai sindrom cataplexy.

“Pernah suatu ketika apabila saya berada di dalam sebuah kolam renang, sesuatu yang lucu berlaku hingga membuatkan saya ketawa.

“Semua otot saya menjadi lemah dan saya hampir lemas dalam kolam,” katanya.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini: Isteri Fobia Takut LIPAS, 18 Kali Pindah Rumah Suami Buat Permohonan Cerai!

MW: Macam-macam penyakit aneh ada di dunia ni. Siapa sangka, sambil ketawa pun boleh ‘tertidur’. Semoga wanita ini tabah dengan ujian penyakitnya dan elakkan ketawa, ketika sedang melakukan aktiviti berbahaya.

Sumber:Kosmo

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

IKLAN

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI