Macam-macam penyakit ada di dunia ini, antara yang aneh seperti Narkolepsi apabila penghidapnya boleh ‘tertidur’ ketika sedang ketawa.

Tertidur Setiap Kali Ketawa

Seorang wanita menghidap sejenis penyakit aneh yang akan membuatkannya tertidur setiap kali dia ketawa, lapor akhbar Daily Star kelmarin.

Bella Kilmartin, 24, disahkan menghidap penyakit narkolepsi ketika remaja selepas tertidur semasa menduduki peperiksaan.Wanita yang berasal dari Birmingham, England itu kehilangan daya untuk mengawal kesemua ototnya apabila dia ketawa.

“Lutut saya menjadi lembik, kepala saya terkulai layu. Saya dalam keadaan sedar dan dapat mendengar, namun tidak dapat menggerakkan badan saya,” ujarnya.

Wanita Ada Penyakit Narkolepsi, Ketika Ketawa Boleh Tertidur!

Hidap Cataplexy

Selain itu, Kilmartin turut mengalami satu keadaan yang dikenali sebagai cataplexy iaitu kelemahan otot secara tiba-tiba yang didorong oleh emosi yang kuat atau dalam kesnya, rasa ingin ketawa.

“Banyak kali berlaku keadaan di mana saya menuang cawan yang berisi teh panas ke atas diri sendiri, namun tidak dapat menggerakkan tangan untuk menghentikan teh itu daripada terus mengenai badan saya.

“Saya tidak dapat mengawal di mana ia berlaku, jadi ia amat menakutkan,” ujarnya.

Wanita Ada Penyakit Narkolepsi, Ketika Ketawa Boleh Tertidur!

Kilmartin disahkan menghidap penyakit itu sebaik sebelum meninggalkan sekolah pada 2015 dan mula berjumpa dengan pakar yang mengesahkan dia mempunyai sindrom cataplexy.

IKLAN

“Pernah suatu ketika apabila saya berada di dalam sebuah kolam renang, sesuatu yang lucu berlaku hingga membuatkan saya ketawa.

“Semua otot saya menjadi lemah dan saya hampir lemas dalam kolam,” katanya.

Baca Lagi Di Sini: Isteri Fobia Takut LIPAS, 18 Kali Pindah Rumah Suami Buat Permohonan Cerai!

MW: Macam-macam penyakit aneh ada di dunia ni. Siapa sangka, sambil ketawa pun boleh ‘tertidur’. Semoga wanita ini tabah dengan ujian penyakitnya dan elakkan ketawa, ketika sedang melakukan aktiviti berbahaya.

Sumber:Kosmo

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

IKLAN

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Wanita Ada Penyakit Narkolepsi, Ketika Ketawa Boleh Tertidur!

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

IKLAN

Wanita Ada Penyakit Narkolepsi, Ketika Ketawa Boleh Tertidur!

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Wanita Ada Penyakit Narkolepsi, Ketika Ketawa Boleh Tertidur!

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita