‘Wacky Cake’ Kek Coklat Lembap SEDAP, Senang Buat Tanpa Telur, Susu & Mentega! Sesekali tekak teringin nak makan kek coklat yang lembap, lembut dan sedap namun bahan-bahan seperti telur, susu dan mentega tiada di rumah, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini. Memang mudah!Musim cuti sekolah ni, boleh buat dengan anak-anak sekali.
Boleh cuba buat sendiri kek coklat mudah yang dikongsikan oleh Zai Nun Dasuki sebagai panduan;
Wacky Cake @ kek gila. Sangat popular jugak kek ni, dekat negeri mat saleh, kek ni lembut, lembap dan easy coklat kek. Kenapa gila kerana dibuat tanpa telur, susu atau mentega, sangat cepat dan senang disediakan.
Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
3 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan minyak
1 sudu besar cuka
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan air suam
* 2 sudu kecil nescafe( ini saya letak lagi sedap)
Cara Membuat:
1.Gaul semua bahan kering, lepas tu campur dengan bahan basah. Gaul dengan sudu ke sudip ke boleh. Saya tak pakai mixer.
2. Bakar 180c /30minit.
Ads
Step by step takda, tak sempat nak ambik gambar, yang da siap je, yang ni buat muffin, nak buat style loyang pun boleh.
Sekarang tengah musim buah belimbing buluh, boleh tahan banyak lebatnya berbuah bergugusan di pokok. Sampai tak termakan dan tak tahu nak buat apa. Sebenarnya, macam-macam boleh buat dengan buah belimbing ni. Selalunya digunakan dalam masakan, baik di buat sambal hitam, masak lemak cili padi, halwa, dicampur dalam sambal belacan dan sebagainya.
Mak-mak yang ada pokok belimbing buluh di rumah dan berbuah banyak, boleh cuba buat KEK BELIMBING BULUH pula. Menariknya, rasanya sedap macam kek biasa dan tak masam malah cara buat pun mudah ‘blend’ je.
Ikut perkongsian resipi daripada Shobri Aziz ini sebagai rujukan.
Kek belimbing buluh.Kenapa? Tak percaya? Sedap tak masam pun. Manis pun sedang saja. Bila letak hirisan belimbing tu baru terasa masam sikit suai rasa dengan kek tu. Cara buat pun mudah kita blend ja.
Bahan-Bahan:
12 biji belimbing buluh
1 cawan gula
1 cawan minyak
4 biji telur
½ sudu teh garam
2 cawan tepung kek
1 st soda bikarbonat
Cara Membuat
1. Kisar semua bahan diatas kecuali tepung kek dan sod bikarbont dalam 3 minit ke 5 minit macam tu.Selepas tu tuang dalam mangkuk besar.
2. Ayak tepung kek dan soda bikarbonat tu dulu, kemudian masukkan dalam mangkuk besar tadi.
3. Guna wire whipped saja untuk kacau sebati tak yah lama-lama sangat. Kalau tiada wire whipped ikut lah nak guna senduk kayu balik ka. Bagi sebati ja.
4. Dah siap tu bakarlah dalam oven yang dah dipanaskan terlebih dahulu, bakar pada suhu 160°C selama 50 minit. Siap!.
MW: Mudahnya resipi kek belimbing buluh ni. Jika banyak buah belimbing buluh tu dekat rumah, tak tahu nak buat apa, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.
Selain hidangan makanan, minuman yang sedap juga turut diambil perhatian sewaktu berbuka puasa. Jika selalu beli sahaja air manis di Bazar Ramadan, inginkan kelainan boleh buat sendiri di rumah.
Setelah seharian keletihan berpuasa, terus rasa segar bila dapat minum air “Punch Honey Dew” ini. Rasa masam-masam manis, kombinasi air kelapa, buah tembikai susu, jus limau nipis dan perahan lemon.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Bam Azimadini sebagai panduan
Ternampak di youtube “Punch Honey Dew” dari seberang. Teruja nak mencuba lebih-lebih lagi nampak masa bulan puasa. Wong jowo ngomong..segerr. (terjemahkan sendiri)
Bahan-Bahan:
Biji selasih yang dah direndam kembang.
Sirap honey dew. Nak guna kordial pun boleh, suka hati nak letak banyak mana. Janji manis yang disukai.
Isi kelapa dari sebiji kelapa muda.
Air kelapa daripada sebiji kelapa.
Limau nipis dipotong nipis, buang biji. Suka hatilah nak guna sebiji atau 2 biji.
Jus perahan 2 biji lemon.
Setengah biji buah honey dew yang dah dikeruk
Cara Membuat:
1.Keruk isi honey dew macam ni.Boleh beli mata pisau ni di kedai bakeri atau shopee.
2.Isi kelapa pun dikeruk.Masa beli kelapa muda, cakap dengan penjual tu nak kelapa yang isinya banyak/tebal. Dia akan goncang-goncang dan tau mana yang ada isi. Kadang-kadang beli kelapa muda, isinya nipis sangat.
3.Semua bahan-bahan disatukan dalam bekas dan letak air batu.
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Jadi mak-mak ni, kadangkala takda idea nak siapakan bekal sarapan pagi atau hidangan minum petang untuk anak-anak.Tak susah sebenarnya nak buat menu yang sedap, cuma perlu olah dan jadi lebih kreatif sikit dengan bahan-bahan yang ada.
Mak-mak boleh cuba resipi sosej telur yang dikongsikan oleh Puan Rosliza Nawi ini sebagai rujukan.Cukup mudah dan ringkas untuk disediakan.
Berikut perkongsiannya;
“Saya dah buat sosej telur.Sungguh sedappppp sangat…? Terima kasih empunya resepi.Mintak halal ye..Resepi ada di setiap gambar”
Bahan-Bahan:
Sosej
*Daun bawang
*Lobak
Telur
Garam, lada sulah, lada hitam
*Potong halus / dadu
Plastik aiskrim ( tiada dalam gambar )
Cara Membuat:
1.Pukul telur dan letak sedikit bahan perasa. Saya letak garam, lada sulah dan lada hitam sikit.
2.Masukkan daun bawang dan lobak yang telah di hiris tadi kedalam bancuhan telur.Kacau sebati.
3.Masukkan kedalam bekas yang ada muncung.Saya letak dalam jug plastik tu je.Supaya senang nak isikan dalam plastik aiskrim.
4. Masukkan sosej kedalam plastik aiskrim dahulu, kemudian tuangkan bancuhan telur tadi.
5.Bila masukkan dalam plastik aiskrim, jadi begini.
6.Kukus sekejap, agak-agak telur dah keras boleh angkat. Guna api perlahan, kalau tak dia pecah dan akan terkeluar isinya.
7.Hasil setelah dikukus.Rupanya tak cantik, sebab teroverrr kukus, tapi rasanya super sedap. Tak tipu.
8.Lepas kukus, boleh grill pakai marjerin. Grill manja-manja je. Api sedang, kalau tak rentung.
9.Hidang dengan sos cili dan kewpie mayonis.Memang terangkat.
Selamat Mencuba!
Info Ekstra!
Untuk kukus, tak nak pakai plastik aiskrim pun boleh.Ikut pada pandangan dan kesukaan masing-masing ye.
MW: Sedapnya sosej telur ni. Mak-mak boleh cuba buat untuk anak-anak bawa bekal sarapan pagi ke sekolah atau untuk hidangan minum petang nanti. Mesti anak-anak suka.
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...