[VIDEO] Raptai penuh Hari Kemerdekaan dicemari insiden Jalur Gemilang di pentas utama dipasang terbalik. Bendera adalah jati diri negara. Ia melambangkan kemerdekaan yang dicapai melalui air mata dan darah yang mengalir bukan sedikit dilakukan oleh nenek moyang kita suatu ketika dahulu. Tidak hanya berperang dengan penjajah tetapi turut “berlawan” dengan pengkhianat dalam negara yang wujud yang tidak mahu negara mencapai kemerdekaan.

Dalam perang, bendera jadi panji. Kalau tangan kanan putus dipenggal, tangan kiri yang sambut. Kalau kedua tangan dipenggal, wajib diangkat dengan gigi. Pasti, panji jangan biar jatuh. Itulah nilai sehelai kain yakni bendera negara.

Tidak kira tua muda atau anak kecil, wajib diajar bahawa bendera wajib dipertahankan sampai bila-bila kerana ia mewakili maruah negara yang kita sayangi iaitu Malaysia.

Memandangkan sudah dua tahun kita semua tidak menyaksikan perarakan hari kemerdekaan dengan meriah kerana penularan wabak Covid-19, tahun ini bagi sambutan kemerdekaan yang ke 65 ia diadakan secara besar-besar dan orang ramai tidak sabar menantikannya.

Bahkan raptai penuh turut diadakan dalam beberapa hari ini dan ramai yang teruja menantikannya.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Ibu Usung Jenazah Anak Dalam Senyuman, Bahagia Syahid Dalam Perjuangan Di Palestin

IKLAN

Rahsia Panjang Umur Wanita Usia 128 Tahun, Manusia Tertua Di Dunia!

Jadilah Wanita ‘Bebas’ Merdeka Bermula Dari Rumah Sendiri

Namun semalam, bagi raptai penuh sambutan hari kemerdekaan dengan tema Keluarga Malaysia Teguh Bersama dicemari insiden Jalur Gemilang di pentas utama dipasang terbalik dari satu video dikongsikan di fb Basri Hj Malek.

IKLAN

Ternyata ia sangat mengejutkan kerana kedudukan Jalur Gemilang itu betul-betul di hadapan pentas utama yang menempatkan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong dan barisan kehormat Menteri-Menteri Malaysia.

Adakah ia tidak sengaja? Disengajakan? Atau ada signal-signal tertentu yang ingin dimaklumkan?

Sebagai makluman, pemasangan Jalur Gemilang terbalik adalah pengkhianatan pada negara dan boleh di penjarakan menurut Seksyen 504 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan penjara selama tempoh dua tahun atau denda atau kedua-duanya, selain turut disiasat mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1955 yang jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan denda tidak melebihi RM100.

Semoga sambutan hari kemerdekaan kita disambut esok mampu menanam semangat bahawa kita semua mencintai negara berdaulat ini tanpa mengira agama atau kaum.

IKLAN

[VIDEO] Raptai Penuh Hari Kemerdekaan Dicemari Insiden Jalur Gemilang Di Pentas Utama Dipasang TerbalikJom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF
Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI