miss universe 2018

Pertandingan ratu cantik dunia sering dinanti-nantikan setiap tahun dan menjadi impian kebanyakan para gadis dan wanita. Pertandingan berprestij ini bukan sahaja dinilai daripada segi kecantikan malah penampilan, keperibadian serta pakej kebijaksanaan yang tersendiri untuk melayakkan diri merangkul gelaran ini.

Menepati ramalan, Catriona Gray, 24, dari Filipina dimahkotakan sebagai Miss Universe 2018 yang diadakan di Thailand, baru-baru ini. Mengenakan gaun bertemakan gunung berapi, ratu cantik itu mengetepikan saingan hebat dari Venezuela dan Afrika Selatan di peringkat Top 3.

Tuah Gaun Tema Gunung Berapi, Miss Universe 2018 Milik Gadis Filipina, Tewaskan 93 Peserta Lain!

Menurut laporan awal, lima peserta yang sememangnya sudah dijangka berjaya melepasi peringkat Top 5 antaranya Puerto Rico, Vietnam, Filipina, Afrika Selatan dan Venezuela.
Edisi kali ini merupakan kemaraan kali pertama peserta dari Vietnam dan semestinya ini adalah pencapaian membanggakan kerana H’ Hen Nie mara sehingga ke Top 5.

Kemaraan peserta dari Nepal, Manita Devkota yang berjaya sehingga ke peringkat Top 10 juga membuktikan hot picks bukanlah sesuatu yang boleh mempengaruhi keputusan juri.Manita merupakan peserta kedua dari Nepal yang beraksi di pentas Miss Universe.

IKLAN

Tuah Gaun Tema Gunung Berapi, Miss Universe 2018 Milik Gadis Filipina, Tewaskan 93 Peserta Lain!

Tewaskan 93 Peserta

Catriona merupakan seorang penyanyi dan juga memiliki ijazah dalam bidang Theori Muzik dari Berklee College of Music, di Boston, Massachusetts. Berdarah kacukan Scotland sebelah ayah dan Filipina sebelah ibu, gadis cantik ini bersaing bersama 93 peserta dari seluruh dunia dan mula ‘berkampung’ di Bangkok, Thailand sejak November lalu untuk menyertai pertandingan ini.

Untuk rekod, kali terakhir Filipina memenangi gelaran Miss Universe adalah pada penganjuran tahun 2015 menerusi penyertaan Pia Wurtzbach. Negara kepulauan di Asia Tenggara itu juga pernah membawa pulang mahkota kemenangan itu pada tahun 1969 (Gloria Diaz) dan pada 1973 (Margarita Moran).

IKLAN

Sementara itu, memetik Twitter Catriona, ibunya mengalirkan air mata apabila melihat impiannya tercapai.

“Ketika saya berusia 13 tahun, ibu berkata, ‘saya mengimpikan awak akan menang Miss Universe dan menyarung gaun berwarna merah’.

IKLAN

“Apabila dia melihat saya berpakaian seperti ini dan menang, dia kata ‘saya bermimpi!’ dan terus menangis,” katanya mengucapkan terima kasih kepada mereka yang sentiasa memberi sokongan kepadanya.

Sehingga kini, laman mikro Twitter miliknya dibanjiri ucapan tahniah dari netizen.

MW: Tahniah buat Catriona Gray atas kejayaan bergelar ratu cantik dunia. Tiada impian yang mustahil, selagi berusaha mengejar cita-cita yang diimpikan.

Sumber: Sinar Harian & eonline

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI