Memang ada benarnya, mak ayah hentikanlah mengikut trend bodoh di TikTok menakut-nakutkan anak dengan bunyi ‘pontianak mengilai’ walau alasannya hanyalah bergurau. Ini kerana kesannya memberikan banyak mudarat, anak akan trauma sepanjang hidup sekaligus mampu menggangu proses tumbesaran mereka.

Hadamkan perkongsian daripada Tuan Anuar Zamil sebagai panduan;

JANGAN TAKUTKAN ANAK MACAM NI.

Viral di TikTok content menakutkan anak dengan cara bukak bunyi “Pontianak Mengilai” dan kemudiannya lari dan menahan pintu, meninggalkan anak-anak dalam bilik sendirian.

Abam bukan lah professional yang tahu handle anak. Bukan juga yang terpaling power dalam menjaga anak dan terpaling parenting, tetapi trend ni sangat BODOH bagi abam sebab sengaja menakutkan anak-anak demi sebuah content.

“Trauma Sepanjang Hidup” Hentikan TREND BODOH Takutkan Anak Bunyi “Pontianak Mengilai”

Banyak Kesan Mudarat Pada Anak

Pernah teringat, abam pernah terbaca keburukan menakut-nakutkan anak ni sebab banyak sangat mudarat. Trend ni pulak bukan sekadar MENAKUTKAN namun juga MEMALUKAN.

Yelah dah satu dunia lihat kan.
Kan whatever uploaded on Internet, will stay forever.
Allahuakbar.

Sebagai parents, kita adalah idola anak-anak. Bukan sekadar itu, kita juga adalah pelindung bagi anak-anak. Mereka akan mula hilang keyakinan diri bila selalu sangat menakutkan mereka dengan cara macamni.

MINDA ANAK NI IBARAT HIGHWAY

Kita yang menentukan jalan mana yang kita nak bawak. Kalau kita terapkan sangat ketakutan, itu saja lah yang dia akan nampak. Dan jangan lupa, highway tu mula akan bercabang-cabang. Walaupon kita hanya takutkan pasal hantu, tapi ketakutan dia boleh pergi ke tempat lain contoh:

IKLAN

– Takut Gelap
– Takut nak bergerak sorang diri
– Takut nak tinggal kat rumah sorang
– Takut perempuan rambut panjang
Macam-macam lagilah.

“Trauma Sepanjang Hidup” Hentikan TREND BODOH Takutkan Anak Bunyi “Pontianak Mengilai”

Anak Trauma Sepanjang Hidup

Dan kalau korang nak tau, benda macamni juga boleh membuatkan mereka trauma sepanjang hidup. Which akan menganggu proses tumbesaran diorang. Ia takkan hilang begitu sahaja. Memori ketakutan tersebut akan terbawa sampai ke anak besar.
Dan ia akan menjadi punca mudahnya anak-anak trigger fobia dan anxiery apabila dewasa. Kesan yang sama juga berlaku bila kita biasakan anak tengok cerita seram dan ganas.

“Trauma Sepanjang Hidup” Hentikan TREND BODOH Takutkan Anak Bunyi “Pontianak Mengilai”

IKLAN

KITA RASA KELAKAR, TAPI IANYA MENINGGALKAN LUKA YANG PANJANG.

Ubahlah cara bergurau. Jangan hanya demi content dan view semata-mata kita sanggup lukakan mereka dan serta merta memalukan diorang. Kita adalah contoh terbaik bagi mereka. Anak-anak adalah amanah Allah yang sangat berharga.

“AKU GURAU JE. APASAL NAK SERIUS SANGAT. AKU DENGAN CARA AKU.”

“Trauma Sepanjang Hidup” Hentikan TREND BODOH Takutkan Anak Bunyi “Pontianak Mengilai”

Abam mohon maaf segala kertelanjuran kata-kata. Feel free to disagree. Betul cara bergurau masing-masing berbeza. But I still stand on my view yang CONTENT NI CONTENT BODOH yang abam rasa kita perlu hentikan.

IKLAN

Betulkan yang biasa, biasakan yang betul.
Maaf sekali lagi atas kekasaran bahasa.
#abamnuar

Mesti Baca:Hati-Hati Trend Jual Beli ‘Cedok-Cedok’ Adalah ‘Gharar’, Tak Sah & Hukumnya HARAM!
Baca Lagi Di Sini:Kekalkan Sifat Malu, Tolak Tepi Trend Pakai Baju Selak Pep*t Untuk Fesyen!
Artikel Menarik:Trending ‘Pengantin Malu-Malu’ Gores Maruah, Tak Selesa Tangguhkan Acara Jadikan Sesi Tertutup!

Mingguan Wanita:Semoga perkongsian ini bermanfaat. Ada benarnya tak perlu ikut trend yang bukan-bukan dan tiada manfaatkan, bahkan mampu beri kesan psikologi dan emosi pada anak dalam tempoh jangka panjang pula.

Sumber: Anuar Zamil

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.