Rutin setiap hari buat yang bekerja, terpaksa melalui jalan jem, bergegas ke kenderaan awam untuk ke pejabat. Salah ‘timing’ boleh datang lambat kerja kalau terlewat bangun tidur, anak meragam waktu pagi dan sebagainya.

Sekali sekala datang lambat kerja, bolehlah dimaafkan sebab kita tak tau apa yang berlaku di tengah perjalanan ke tempat kerja. Ada sebabnya. Tapi bayangkan kalau setiap hari lambat, mahunya kawan-kawan akan pandang pelik jugak.

Tapi, tak perlulah nak ‘judge’ kawan-kawan yang datang lambat, kita tak tahu struggle dia waktu pagi. Tak payah nak bergosip atau mengata pun. Paling penting, jangan jaga tepi kain orang. Ada alasannya tersendiri.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Isteri BERHENTI KERJA Urus Anak Bukan Keputusan MUDAH, Suami Jangan Persiakan Pengorbanannya

KECEWA Rakan Sekerja Tak Datang Majlis Kahwin, Wanita Nekad Letak Jawatan!

Datang Lambat Kerja, Ada Sebabnya!

Kita bila tengok kawan-kawan sekerja yang datang lambat pepagi, janganlah mudah kita nak judge. Kekadang kita tak tau masalah dia.

Mungkin rumahnya jauh, dia sanggup lambat sebab anaknya akan jadi orang pertama sampai sekolah. Gelap gelita lagi.

IKLAN

Kadang-kadang dia tidur lambat dan bangun awal, siapkan makanan anak-anak sebelum ke sekolah. Kekadang ada anak yang pagi-pagi meraung dulu sebelum mandi. Tapi sebagai ibu, tak nak marah sebab how we start a day, defines the day as a whole.

Ada orang rumahnya jauh dari orang lain, jadi walaupon tidur pada waktu yang sama, gerak pada waktu yang sama, orang yang lebih jauh tetap akan lebih lambat dari yang dekat

Elakkan la kata ‘time management kena betul, anak baru tiga, akak dah lima’. Kekadang, anak anda mak ayah yang jaga.start kereta jalan saja. Ada orang struggle nak keluar simpang-simpang.

Elakkanlah kata ‘anak dah 3 pun tak pandai urus masa’ sebab, setiap anak lain cabarannya. Lagi ramai anak lagi ambil masa nak adapt.

Lebih-lebih lagi kalau bujang lagi, sibuk komen orang datang lambat. Memang dalam hati orang yang dikata tu ‘nanti ko ade anak, ko tau le’.

IKLAN

Jangan Nak Sindir-sindir

Ada orang depressi, memang dia paksa diri ke tempat kerja dan jangan pula kita mengomen ‘eh, ape yang ko strss sangat?’

Atau ada pulak yang komen ‘org lain semua dah sampai, ko tak sampai lagi’. Baik tukarkan kepada ‘tengok awak tergesa-gesa, kenapa?’ lebih membina. Bila dibalas kenapa jangan pula balas ‘alasan je tu’. Haha memang minta musuh.

Memang tidak dinafikan orang menilai dari luaran, kerana manusia tak sempurna. Kalau lambat maksudnya lemau tak pandai kerja, tak cemerlang.

Namun manusia tu hanya ada 1 badan, 1 otak. Kalau dia lousy sebagai pekerja, mungkin di rumah dia seorang isteri, ibu dan anak yang baik?

Kalau dia seorang pekerja yang cemerlang, mungkin dia bukan isteri, ibu dan anak yang bagus. Dan mungkin yang lambat kerjanya lebih bagus dari yang awal?

IKLAN

jadi, jomlah jaga tepi kain sendiri. Jangan dok heboh siapa lambat hari ini. Diam-diam saja.

Mingguan Wanita : Setiap orang sudah diatur perrjalanan hidupnya. Kita jaga diri kita dan tak perlulah nak sibuk hal orang lain. Mana yang boleh kita tolong, tolong, bukan mengata lebih.

Sumber: Hana Ilhan Meeracle

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita