canva - 2022-08-07T145221.924

Seperti yang kita tahu, ada sesetengah tempat agak ‘keras’ dan salah satunya hospital. Maklum sajalah, tempat orang sakit, berlaku kematian, tempat simpan mayat sebelum dikebumikan dan sebagainya.

Ada sesetengahnya punya pengalaman tertentu bila berada di hospital. Kita tidak diberi ‘hijab terbuka’ untuk melihat makhluk halus. Mahunya, kalau dapat dilihat, boleh pengsan dibuatnya.

Mesti ada pengalaman yang dialami oleh sesiapa yang pernah ditahan di wad hospital, atau pernah alami bila pulang dari hospital. Bukan untuk menakutkan atau mempercayai tapi sekadar untuk peringatan.

Inilah yang dikongsikan oleh Ariff Budiman Zainal abidin yang mempunyai kelebihan padanya dan panduan untuk amalkan surah al matsurat setiap kali keluar dari hospital.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Adab Keluar Rumah & Masuk Rumah Bila Ada Anak Kecil, Elak Anak ‘Meragam’

Waktu Senja Kalau Ada Beri Salam SEKALI, Jangan Dijawab! Petanda Niat Tidak Baik

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Hospital, Amalkan Surah Al Matsurat & Ayatul Kursi

Ingin aku kongsikan pengalaman sewaktu berada di hospital. Ini dari seorang yang sepet matanya. Bila aku memasuki wad hospital mata aku yang sepet ini pasti akan memerhati sekeliling atas dan bawah sebab terlalu banyak mahkluk-makhluk yang tak dapat di lihat dengan mata kasar. Aku bukan bertujuan untuk menakutkan sesiapa tapi itulah pengalaman si mata sepet.

KES 1
Aku masuk ke wad kelas 3. Aku melihat di atas siling begitu banyak makhluk merayap. Ada mata bulat, mata panjang, telinga panjang dan ada muka menggerikan. Mereka seakan menanti saat untuk terjun ke bawah. Di hujung pula aku melihat seorang lelaki berjalan sambil memegang kepalanya sendiri. Darah memancut keluar dari tengkuknya. Nurse dan doktor seperti biasa menjalankan tanggung jawab mereka. Hanya aku yang kadang-kadang melihat di bawah katil pesakit. Mayat sedang tidur di bawahnya. Seorang kanak-kanak pula menarik tangan ibunya sambil jari menunjuk ke arah lembaga di bawah katil. Marah si ibu pada anaknya. Lain kali ibu-ibu yang ada anaknya macam ni, percayalah. Mereka dapat melihat apa yang orang lain tidak dapat

KES 2Aku melihat ramai orang datang ziarah keluarga pada waktu melawat. Seorang wanita kelihatan jalannya begitu perlahan. Di atasnya seekor beruk sedang bertenggek. Matanya merah. Aku cerita dekat isteriku. Terdiam dia. Aku terus baca ayat quran lalu aku hembus ke arah makhluk tersebut. Jatuh makhluk tu dan wanita tersebut terhoyong hayang. Keluarganya terus memegang ingatkan wanita tersebut pitam atau tidak sihat. Makhluk tersebut bangun dan nampak begitu marah. Dia tahu angkara siapa yang buat. Matanya tepat memandang aku. Aku baca ayat qursi dan hembus lagi sekali. Terus hilang.

IKLAN

“Laa…Pasaipa abang p hembus. Satlagi takut kecuh wad”. Tegur isteriku. Betul jugak katanya. Aku hanya terdiam. Itulah sikap aku aku melihat sesiapa yang bawa benda ghaib yang dia sendiri tidak tahu. Aku akan buat dari jauh dan kadang-kadang aku sendiri kena serang bila tertidur.

KES 3
Aku melihat ramai orang mengelilingi seorang lelaki. Rupanya dia di ambang sakaratul maut. Anak-anak sibuk dengan hp. Telefon sana sini. Mungkin sedang memaklumkan kepada sanak saudara. Yang paling sibuk ialah makhluk yang telinga panjang, tanduk panjang sedang ganggu lelaki tersebut. Saat inilah kita harus bisikkan kalimat Laaila Haillallah padanya. Kita ajarnya akan kalimat itu. Bukan kita tengok dan kata pada ayah…” yah mengucap ayah…mengucap “… sambil tersedu-sedu. Kalau kita sayang mereka kita bantu mereka saat ini. Pedulikan hp. Bisikkan di telinganya Laaila haillallah. Saat itu matanya hanya memandang atas. Dia di ganggu sebenarnya. Kalau kita sayang ayah kita dan ibu kita ketika saat mereka hampir sampai tak kisah la sama ada anak lelaki atau perempuan, ajarlah ayah dan ibu anda. Itu tanda kasih kita pada mereka. Jangan hanya melihat dan menangis. Kadang-kadanf kalau aku ziarah aku akan nasihat anak-anak agar ajar tentang kalimah ini. Biarlah mereka akhiri dengan penyudah yang baik.

KES 4
Pernah aku masuk bilik mayat untuk meminta surat kematian ibuku. Aku melihat ada beberapa makhluk sedang berdiri dekat peti mayat. Cuma aku tak pasti adakah peti itu kepunyaan mereka. Mereka berpakaian seperti biasa yang kita nampak pada manusia. Ada juga yang berwajah hodoh umpanya muka pecah, lidah terjelir keluar. Cepat-cepat aku jumpa yang mengeluarkan surat dan terus pergi ke pejabatnya.

KES 5
Aku masuk ke wad jantung sewaktu ziarah ibu mentuaku. Seorang nurse
begitu tekun membantu pesakit. Tapi tanpa dia sedar dia di ekori sesuatu. Wanita berambut panjang berjalan mengikutnya dari belakang. Ke mana saja nurse tu pergi dia akan ikut. Matanya hanya pandang ke bawah saja. Sesekali rambutnya akan tersangkut atas bahu nurse dan aku melihat nurse tersebut menguis seolah-olah gatal. Aku hanya dapat melihat tanpa dapat melakukan apa-apa terhadap nurse tersebut. Biasala kalau bertugas di hospital.

IKLAN

Sebab tu paling bagus kita amalkan ayat al Matsurat. Sebelum keluar dari hospital kita baca ayat matsurat atau ayat qursi lalu kita hembus kiri, kanan, depan dan belakang sebelum pulang ke rumah. Amalka lah. Kita tak tahu apa yang mengikut kita pulang. Yang menjadi mangsa ialah anak-anak kita.

Mingguan Wanita : Selalunya, tempat-tempat begini banyak ‘penunggu’. Entahlah. Moga kita dijauhkan, sekurang-kurangnya bacalah ayatul kursi.

Sumber: Ariff Budiman Zainal Abidin

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI