Perasan tak bila kita cuba sesuatu resipi baru, adakalanya tak jadi. Walaupun dah ikut resipi tu sebiji-sebiji. Ini yang kita kena tahu selain resipi, teknik dan cara juga memainkan peranan penting, barulah ia elok menjadi. Contohnya bila buat ‘No Bake Cakes/ Chilled Cheesecake’, ini tip penting yang kita kena ingat.

Baca perkongsian ilmu dan tip daripada Pembuat Kek, Muhammad Ali ini sebagai panduan;

Masalah: Kek Batik Keras

Untuk kek batik kebanyakannya mengalami masalah kek keras, susah nak potong. Mudah je..kalau rasa tak yakin..cairkan butter dulu. Dah cair api kena tutup. Dah tutup api baru masukan bahan lain.

Sebabnya kalau api buka bagi yang beginner maybe depa tak tau bajet masa yang betul dan masukan bahan-bahan dengan perlahan sementara api masih on. Sebab tu kadang-kadang sos kek batik tu jadi terlalu pekat. Bila jadi terlalu pekat, kek akan keras.

Dah masuk semua bahan baru on api.Api pulak kena perlahan. Yang menyebabkan sampai telur tu masak betul-betul sampai keluar warna putih sebab api kuat dan kacau perlahan-perlahan. No tak boleh. Bila api dah on..kita kena kacau laju-laju supaya dua tak hangit bawah sos tu dan tak berketul. Tu ja tipsnya.

Kek Batik Lembut

Kek batik : texture lembut. Biskut batik : texture crunchy. Nak kek batik lembut masuk telur masuk susu segar. Nak biskut batik crunchy tak perlu masuk telur, tak perlu masuk susu segar. Simple.

Kek Guna Cheese

Setiap kek yang menggunakam cheese. Cheese kena keluarkan awal. Tapi tengok atas berat cheese. Kalau setakat pakai 250 g yang cheese buku tu,15 minit dah memadai sebab cheese dia bukan dalam kuantiti yang banyak. Jadi dia cepat capai suhu bilik. Bagi cheese yang 1kg keatas seeloknya dikeluarkan 30-40 minit awal. Asalkan tak melebihi 2 jam dekat suhu bilik.

Tip Cheese Cepat Lembut

Yang ni ramai tak tahu. Macam mana nak bagi cheese tu cepat lembut cepat capai suhu bilik. Mudah je potong cheese dalam kiub kecik-kecik. insyaAllah cepat lembut cheese tu untuk diputar.

Apa yang jadi jika cheese dipukul terus dari chiller. Jahanam la mixer uols. Nak-nak stand mixer tu dan satu lagi dia akan membentuk tompok-tompok putih, cheese yang tak blend elok sebab dipukul sejuk-sejuk. Sebab tu cheese ni kena bagi suhu bilik biar dia lembut elok. Sebab bila kita mix pun akan nampak cantik je texture dia.

Cheese yang paling cantik texture dia saya pernah pakai adalah Elle vire / Royal Victoria. Sangat-sangat smooth kalau betul cara handle mecam saya terang diatas.

Cara Simpan Cheese Block

Cara simpan cheese block yang 1-2 kg ni. Timbang cheese pakai pisau panas. Lap bersih-bersih dan potong cheese yang nak guna tu. Jangan sesekali pegang cheese dengan tangan. Walaupum kita yakin tangan kita bersih. Bakteria di tangan kita tak tau.. betul-betul bersih atau tak tangan kita.

IKLAN

Cara kendali kena betul. Dah tinbang siap-siap. Ambil cling wrap, wrap padat-padat jangan bagi ada udara sebab ruang udara tu yang buatkan bakteria senang membiak. Masukan dalam kotak balik.

Cheese tahan 10 hari lepas dah buka. Suhu chiller pun kena sederhana sahaja.

Whipping Cream

Whipping cream yang rosak adalah whipping cream yang berketul, rasa masam. Jangan sesekali guna. Risiko keracunan makanan tu tinggi kalau kita masih guna terutama untuk buat jualann. Whipping cream tahan 7 hari lepas dibuka.

Ganache

Masa kita buat ganache, api kena perlahan-lahan. Buka api bawah tu. Cara saya, sy tak tunggu bekas bawah tu sampai air dia mendidih.Saya terus masukkan Whipping cream + butter agak-agak dalam 2-3 minit baru saya masukkan coklat. Kacau pulak jangan la laju-laju sebab faham kita nak coklat cair cepat kan.
Tapi ketahuilah kacau laju ni akan membuatkan ganache lebih banyak bubble dan jadi tak smooth. Key dia api slow, jangan kacau laju-laju, butter jangan lebih sangat isi. Ikut resepi saya insyaAllah berkilat la ganache hampa.

Mudah mudahan sharing baru saya ni memberi manfaat pada semua
– mr.ali

Baca Lagi Di Sini:
Ini Caranya Buat ‘Chocolate Ganache’ Merelip-Relip Berkilat, Cair Di Mulut!

IKLAN

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jadi bila nak buat ‘No Bake Cakes/ Chilled Cheesecake, kena ingat tip penting yang dikongsikan ini. Selamat Mencuba!

Sumber: Muhammad Ali

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

IKLAN

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita