Sekarang ini, baik guru mahu pun mak ayah struggle bila mengingatkan kelas online yang perlu dihadiri oleh anak-anak. Bukan apa, sebab maklumat yang diberikan oleh guru tentulah banyak melalui telegram dan whatsap mak ayah.

Ini belum lagi latihan yang diberikan oleh guru. Memang penuhlah maklumat atau kertas kerja yang perlu mak ayah simpan untuk di print sebagai latihan atau kerja sekolah anak-anak. Begitu juga dengan guru-guru, rasanya lagi banyak sebab segala kerja sekolah pelajar akan disimpan untuk diberi pemarkahan nanti.

Biasanya, guru pelajar atau mak ayah lebih selesa menggunakan telegram dan whatsapp untuk mendapatkan latihan atau kertas kerja. Tapi setakat mana mampu bertahan, mahu penuh dalam telefon.

Bagi guru yang mengajar banyak kelas, memang tak dapat tampung dalam telefon melalui telegram atau whatsapp. Tidak dinafikan juga, google classsroom yang digunakan oleh guru sangat membantu. Tapi tidak semua, cikgu-cikgu cekap untuk menggunanya.

Jadi, perkongsian daripada guru ini mungkin boleh membantu cikgu-cikgu di luar sana untuk menyemak tugasan murid. Katanya, google classroom tetap platform terbaik tapi melalui google form ini sedikit sebanyak dapat dijadikan alternatif buat guru untuk kumpul tugasan pelajar.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Mak Ini Kongsi ‘Main Cikgu-Cikgu’ Di Rumah, Anak Seronok Dan Semangat Belajar

Ini Adab Masuk Grup WhatsApp Sekolah Anak, Bertenanglah Jangan Over Protective

Info Lebih Menarik DI SINI

Telegram & Whatsapp Ganti Dengan Google Form

“Ini cara saya mengumpul tugasan pelajar Pdpr setiap hari dengan mudah dan tidak bercampur. Tak perlu nak guna telegram atau whatsapp sebab mahunya penuh pada telefon nanti.

“Ada juga guru yang tidak pakai google classroom dan tak mungkin ada yang kurang mahir dalam menggunanya. Jadi, alternatif lain selahin google classrom atau tidah hanya bergantung kepada whatsapp dan telegram, bolehlah guna google form untuk kumpul tugasan pelajar.

“Walau bagaimanapun, google class room tetap menjadi platform terbaik. Ini adalah sewbagai alternatif buak guru-guru.

“Saya pakai google form sahaja, buat satu googleform yang ringkas untuk pelajar upload bahan.Malah, bahan tersebut akan tersimpan dalam google drive dan yang penting mudah untuk dicari semula.

Saya tunjukkan kaedahnya.

IKLAN

1. Ini yang pelajar dapat bila kita beri link, mereka ambil gambar tugasan pakai telefon dan “add file” sahaja.

2. Buka google form, hanya letak question”
a) Nama
b) File upload

Itu sahaja, yang penting tarikh tugasan itu.

3. Inilah yang selalu salah. Bila kita nak share link google form, tekan button yang ini sepatutnya.

4. Hantarkan link google form itu guna link, copy yang ini dan hantar ke group pelajar

IKLAN

5. Kita menunggu sambil membebel.. “mana ni, baru 10 orang saja yang hantar”. Sebab kita boleh tengok on the spot siapa yang dah hantar

6. Yang ini kita boleh tengok hasil tugasan yang pelajar dah hantar. Nak tengok sorang-sorang boleh, nak tengok keseluruhan pun boleh.

7. Tekan yang ini kalau nak tengok keseluruhan tugasan.

 

IKLAN

8. Secara umum, boleh nampak pelajar punya tugasan

9. Part ini paling best, untuk tugasan kelas lain atau hari lain, hanya perlu copy sahaja google form tadi dan rename sahaja. Jadi, seperti gambar, ini tugasan setiap hari pdpr. Kalau nak cari semula tugasan tarikh tersebut, tekan sahaja form pada tarikh yang dikehendaki

Jadi, kalau banyak tugasan yang cikgu beri, banyaklah google form nak kena ada tapi itu yang memudahkan guru mencari tugasan tersebut.

10. Tak mahu bagi serabut, asinglah form yang banyak-banyak tu ikut kelas.

Video pengajaran saya sediakan sekali tugasan supaya pelajar boleh membuat tugasan berpandukan video. Seterusnya snap gambar dan hantar kepada guru melalui kaedah yang saya tunjukkan tersebut. Contoh pautan bagaimana saya menggunakan video, seterusnya pelajar hantar kepada guru tugasan mereka..

https://www.facebook.com/groups/390039324367221/permalink/3601305093240612/

MW: Kadang-kadang, mak-mak fikir juga macam mana guru yang mengajar banyak kelas ini. Satu kelas ada 35 orang…kalau 5 kelas dah berapa ramai. Nak layan karenah pelajar lagi kan. Terbaiklah cikgu.

Sumber: Muhd Afiffi

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita