Apabila kawasan kediaman mempunyai tekanan air yang rendah dan perlahan memang menyukarkan urusan seharian. Atas sebab ini ramai yang bertindak mula memasang pam selepas meter bagi meningkatkan tekanan air di rumah.

Hakikatnya perkara ini merupakan satu kesalahan yang boleh dikenakan denda. Malah ia juga merupakan tindakan mementingkan diri sendiri serta secara tidak langsung berlaku zalim pada jiran-jiran yang lain. Ini kerana ia boleh menggangu tekanan air dan perpaipan di kawasan perumahan.

Untuk tahu lebih lanjut, fahamkan perkongsian daripada Encik Khairul Ahmad Fitri Suhaimi ini sebagai panduan.

Tujuan saya share post ni bukan nak ajak kecam cuma nak begi kesedaran. Rasanya masih ramai lagi rakyat Malaysia yang tak faham konsep penggunaan pam selepas meter.

Peruntukan undang-undang dah digazetkan tapi sampai hari ni masih berlaku. Kenapa?

Yes, kurang kesedaran.

Warta Kerajaan Persekutuan, Kaedah-Kaedah Industri Perkhidmatan Air (Retikulasi Air dan Pemasangan Paip) 2014. Divisyen 3 Susun atur pemasangan paip. Penggunaan pam 45. (1)

Adalah menjadi satu kesalahan apbila tuan puan buat pemasangan pam secara terus selepas meter melainkan diletakkan satu tangki simpanan bagi laluan paip terlebih dahulu.

Kalau buat juga kena apa? Denda Max RM10k.

IKLAN

Bila kita pasang juga pam lepas meter, apa yang jadi? Kita menyebabkan berlakunya gangguan tekanan air pada jiran yang lain.

Zalim Pada Jiran

Maksudnya apa?
Maksudnya kita dah berlaku zalim pada jiran-jiran yang lain sebab kita dah ambil hak depa semua.

Kita ni pun yang jadi masalah tekanan air berterusan ni salah satu punca dia dari sini la, ada pengguna yang pentingkan diri pasang pam. Dia guna pam, pam dia dah tarik water pressure kawasan tu, yang mana satu pipeline tu confirm terganggu.

Kemudian kita pula yang pasang pam, uihh bestnyaaa, seronok dan selesa, kita pun rekemen jiran sebelah menyebelah suruh pasang, dia pun kurang kesedaran kemudian pasang.

IKLAN

Akhirnya rumah jiran-jiran yang tidak berkemampuan ni kempunan air la jawabnya. Kalau ada tangki nasib baik la juga, buatnya jiran tu rumah dia takda tangki atau tangki rosak ka? Kan dah zalim tu.

Semoga Bermanfaat!

Mesti Baca:Habis Bayar Ansuran, Jangan Ingat Rumah Terus Jadi Milik Kita!

Baca Lagi Di Sini:Hati-Hati, Perkara Kita Rasa BIASA Rupanya Kesalahan Waktu ‘Renovate’ Rumah!

IKLAN

Artikel Menarik:PENTING Cop E-Batal, Tukar Hak Milik Kenderaan Bila Habis Bayar Pinjaman Bank

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Ingat jangan pentingkan diri sendiri dan secara tak langsung berlaku zalim pada jiran apabila pasang pam selepas meter.Patuhilah undang-undang sedia ada, elak dikenakan denda dan tindakan.

Sumber:Khairul Ahmad Fitri Suhaimi

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita