takut-takutkan anak

Ada mak ayah niatnya nak melarang anak buat sesuatu, maka muncullah idea takut-takutkan anak dengan hantu. Konon mengharapkan kerja jadi lebih mudah terutama kalau anak kecil itu jenis tak dengar kata, tetapi rupanya cara ini menimbulkan implikasi kurang sihat dalam diri anak-anak.

Situasi ini akan mudah difahami mak ayah jika ikuti penjelasan oleh Parent Connect Consultancy, Puan Noor Afidah Abu Bakar menerusi media sosial miliknya.

PERLUKAH HANTU DALAM HIDUP ANAK?

Saya dan suami tidak pernah menakut-nakutkan anak kami dengan hantu semasa mereka kecil dahulu. Kami beruntung kerana ketika mereka kecil kami tinggal di Melbourne, Australia, negara maju yang tidak takutkan hantu dan tidak menakut-nakutkan kanak-kanak dengan hantu. Manusia yang perangai seperti hantu juga tidak ramai di daerah kami ketika itu. Kes jenayah terlalu rendah. Saya faham bagaimana perasaannya bila takutkan hantu.

Semasa kecil dahulu kawasan perumahan saya bersebelahan dengan tanah perkuburan Islam. Bayangkan cerita-cerita yang berlegar-legar sesama kawan sepermainan dan juga cerita-cerita orang-orang tua yang menakut-nakutkan kanak-kanak dengan hantu supaya kami berkelakuan baik. Ketakutan yang saya alami itu sungguh mengganggu, dan saya masih ingat bagaimana ketakutan itu menghalang pergerakan dan membantutkan eksplorasi sebagai kanak-kanak. Semua kerana takutkan hantu.

Anak-anak kami yang kecil ketika itu langsung tidak takutkan gelap. Berbeza dengan saya sewaktu kecil. Gelap menimbulkan ‘anxiety’ dalam diri saya. Lari lintang pukang bila gelap sebab takutkan hantu, peluh membasahi tubuh sehingga tidur pun terganggu. Saya tidak mahu perkara yang sama dialami oleh anak-anak saya. Anak-anak kami tidak faham apa itu hantu dan tidak kaitkan kegelapan dengan hantu. Walaupun dalam masyarakat Barat, konsep ‘monster under the bed’ itu biasa, tetapi anak-anak tidak terkesan dengan konsep itu sebab kami tidak pernah sebut dan mungkin rakan-rakan di sekolah juga tidak bangkitkan.

Menakutkan Anak Dengan Hantu

Hanya beberapa bulan selepas pulang ke Malaysia dan bersekolah di sini, mereka mula takutkan gelap. Mereka tidak pernah sebut takutkan ‘hantu’ tetapi mereka mula menemani sesama sendiri apabila perlu turun ke tingkat bawah rumah pada waktu malam. Kami kecewa. Bertahun-tahun pupuk perasaan berani dan tidak takutkan hantu dalam diri anak-anak tetapi sekelip mata keberanian itu lenyap. Itu adalah lumrah berkawan. Apabila mula berkawan dan bersosial, pelbagai pengaruh mula meresap ke dalam diri anak-anak kita, termasuklah nilai dan amalan yang bertentangan dengan nilai keluarga kita.

IKLAN

Walaupun takut atau ‘fear’ adalah salah satu dari emosi asas yang dirasai oleh manusia tetapi itu tidak bermakna kita perlu menggalakkan lagi emosi takut itu dengan hikayat hantu. Margee Kerr, seorang pakar sosiologi dan penulis buku Scream: Chilling Adventures in the Science of Fear mendapati bahawa perasaan takut mempengaruhi kanak-kanak pada kadar dan skala yang lebih besar berbanding ketakutan yang dialami oleh orang dewasa. Tahap pemikiran atau kognitif kanak-kanak belum berupaya untuk menjastifikasikan keadaan dan ketakutan. Keupayaan berimaginasi kanak-kanak sangat tinggi maka ketakutan amat menghantui dan amat mempengaruhi emosi mereka. Mereka masih belum berupaya untuk membezakan antara realiti ataupun fantasi, belum berupaya untuk menilai apa yang nyata dan apa yang karut.

Hari ini kita melihat anak kecil yang takutkan “Hantu Kak Limah” divideokan ketakutan dan esakkannya oleh si ibu dan ditularkan di media sosial untuk dijadikan bahan jenaka oleh orang dewasa. Di manakah akal dan fikiran orang dewasa?

Hari ini juga kita melihat orang dewasa beramai-ramai mentertawakan anak kecil yang meraung dalam video tular kerana takutkan ‘screen display’ telefon dengan imej hantu yang dipasang oleh orang dewasa. Bukan itu sahaja, ramai juga yang bersetuju kaedah itu patut digunakan untuk menghentikan ketagihan skrin pada kanak-kanak.
Orang dewasa yang menyebabkan ketagihan itu dan orang dewasa jugalah yang cuba menghentikannya dengan kaedah yang tidak menggunakan akal dan fikiran.

IKLAN

BERHENTILAH MENJADIKAN KETAKUTAN KANAK-KANAK SEBAGAI BAHAN JENAKA. KANAK-KANAK BUKANNYA BADUT.

Adakah kita begitu ‘clueless’ dalam mendidik anak-anak sehinggakan kita perlu menggunakan ‘hantu’ sebagai autoriti dalam keibubapaan?

Cara Yang Betul Didik Anak

Kalau nak membentuk kelakuan dan tabiat anak bukankah kita perlukan ilmu, akal dan fikiran dan bukannya hantu?
Ilmu itu perlu dicari.
Belajar.

IKLAN

Jika kita tidak mahu anak mengganggu malam kita, bukankah kita yang perlu mendisiplinkan anak untuk tidur, bukannya menggunakan hantu sebagai medium.

Andai tidak mahu anak keluar merayau ke tempat yang merbahaya, bukankah kita perlu tetapkan peraturan dan terangkan kepada anak akan bahayanya dan bukannya menggunakan hantu sebagai alasan.

Bagaimana anak-anak ingin meneroka dan bereksperimen kiranya hantu membantutkan perkembangan pemikiran mereka?

Zaman sudah berubah. Sekarang ini hantu yang takutkan manusia kerana manusia itu lebih aneh berbanding hantu itu sendiri.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI