Bila sesuatu berlaku pada kenderaan mak, ayah, jangan panik.

Sebenarnya, tak mahal pun, beli dan simpan pemadam api dalam kereta elakkan kebakaran yang lebih besar berlaku.

Beringat dan pastikan pemadam api sentiasa ada dalam kereta kerana malang tak berbau. Sekurang-kurangnya bila berlaku kebakaran, mak ayah boleh gunakan pemadam api sebagai langkah pencegahan awal.

Ikuti perkongsian Nazri Ahmad ini dan ketahui betapa pentingnya alat pemadam api.

Beli & Simpan Pemadam Api Dalam Kereta

Semalam ke Plaza Shah Alam dengan anak-anak, ada urusan sikit di situ.

Once keluar saja dari situ, ternampak ada asap tebal dekat kawasan parking kereta tepi jalan bertentang dengan plaza tu. Ada sebuah kereta Peugeot terbakar rupanya.

Ternampak sorang chinese guy brader Lalamove tengah kelam kabut ke sana sini kat kereta tu dengan sebotol air mineral kecil di tangan cuba nak padamkan api yang dah mula besar.

Elakkan Kebakaran

Saya berhenti kereta tepi jalan dan keluar terus capai pemadam api yang sentiasa standby dalam kereta sebelum ni. Alhamdulillah berjaya juga padamkan api besar tu walaupun dengan fire extinguisher 1 kilogram (kg).

Dan ada seorang lagi brother turut membantu padamkan api dengan jaket yang dia pakai. Steady brother!

Itu pun masih ada bahagian fiber di bonet yang masih terbakar, spontan rentap pakai tangan saja untuk elakkan dari terus terbakar di kereta.

Tak Mahal Pun

Saya belajar 3 benda dalam insiden ini semalam :

1. Sentiasa simpan standby 1 atau 2 unit pemadam api dalam kereta. Kebakaran besar kereta dapat dielakkan dari awal semasa api masih
kecil. Dah banyak kereta terbakar saya saksikan sendiri sebelum ni yang betul total loss.

Dalam keadaan semalam, mungkin lebih baik selepas ini simpan pemadam api 2kg. Saiz tak banyak beza dengan yang 1kg.

2. Sentiasa latih diri untuk cepat bertindak hulurkan bantuan ke mereka yang perlukan bantuan. Sewaktu kejadian semalam, sekeliling tu ramai ja orang.

Banyak kedai dan banyak sumber air. Malah, ramai orang berhenti dan jadi penonton. Tiada yang hulurkan bantuan. Kesian kat brother itu minta tolong. “Tolong saya, tolong saya!”

IKLAN

Hulurkan Bantuan

3. Jangan sembang kemas kalau tak mampu membantu. Haha ni ramai.

Once sudah selesai padamkan api. Adalah sorang abang ni. Datang komen itu dan ini. Ditambah, persoal itu dan ini. Sedangkan waktu kejadian dia berdiri ja jadi penonton.

Ini yang kita panggil Bystander Effect. The term bystander effect refers to the phenomenon in which the greater the number of people present, the less likely people are to help a person in distress.

When an emergency situation occurs, observers are more likely to take action if there are few or no other witnesses.

Lagi ramai orang jadi penonton, makin kurang yang akan membantu. Ini yang banyak terjadi. To brother Benny, hope everything will work out well for you and your car.

Ni sebenarnya awareness post. Sangat recommend untuk beli. Saya tak jual. Tapi kalau nak beli jugak, boleh terus dapatkan di sini.

Murah saja. Semalam tengok di Shell harga sebalang RM100 untuk 1kg dan RM130 untuk 2kg. Di link ni https://shp.ee/jysutjt harga tak sampai RM40 pun untuk 2kg.

Baca Juga Di Sini:

Remaja 15 Tahun Meninggal, Dianggap ‘Wira’ Bertarung Nyawa Selamatkan Jiran Dalam Kebakaran

IKLAN

Bayi Yang Ditinggal Dalam Buaian Meninggal Dalam Kebakaran, Luluh Hati Ibu

Sebab Tak Panik Capai Pemadam Api, Ibu Selamatkan 4 Anak Dari Kebakaran

Pemetik Gas Rosak Punca Dapur Musnah Dalam Kebakaran, Keluarga Ini Rayu Bantuan

Mingguan Wanita : Tip penting buat mak, ayah, pastikan kereta masing-masing ada alat pemadam api. Sekurang-kurangnya kita tahu apa yang boleh dilakukan bula sesuatu perkara buruk berlaku.

Sumber : Nazri Ahmad

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:

Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

IKLAN

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 019632875

Mingguan Wanita boleh diikuti di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita

FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak

Website: https://www.mingguanwanita.my/

Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en

Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita