Susu Masam, Rosak Jangan Buang, Boleh Buat Cheese Buatan Sendiri!

Haa.. dalam pada tak boleh nak berjalan-jalan sangat cuti sekolah ini kan, disebabkan wabak Covid-19, eloklah hidangkan makanan enak untuk anak-anak. Mak boleh buat cheese homemade yang rasanya ala cream cheese tatura tu dari susu segar masam atau yang dah rosak.

Pesan empunya resepi, Puan Eyda Sukiman, “Kita kembali kepada topik daily as housewife lah ya. Fikir banyak-banyak tak jadi apa juga, sebaliknya kita berusaha lebih gigih untuk jadi hamba Allah yang semakin hari semakin dekat padaNya. Tak perlu tunggu kiamat, sedangkan kematian pun setiap hari dekat dengan kita.”

Rupanya mudah saja nak buat cheese homemade ini. Cuma guna 4 bahan saja. Caranya pun tak rumit.

Mudahnya Buat Cheese Homemade

Harini Kekda 1st time buat Cheese homemade. Namanya Cottage Cheese. Asal terbuat cheese ni sebab semalam suami ada beli fresh milk sebotol.

Pagi ni buka, try minum eh! rasa masam, rosak. Membazir sangat rasa. Lepas tu duk teringat pernah tengok channel Food Network sebelum ni, kalau ada susu rosak, jangan buang, sebalik boleh buat something more delicious, iaitu Cheese.”

Maka hari ni, terjadilah Cheese buatan sendiri Alhamdulillah. Mudah sahaja caranya. Tak rumit. Kekda share di bawah resepinya okay.

 

Susu Masam, Rosak Jangan Buang, Boleh Buat Cheese Buatan Sendiri!

 

Antara Bahan Yang Diperlukan Buat Cheese Sendiri

1) Fresh Milk / Susu Full Cream (tak semestinya yang basi / rosak, yang fresh pun boleh)
2) Cuka Makan 2 Sudu (Kekda guna jenama Tamin)
3) Kain Penapis (Kekda guna kain lampin anak je) atau korang beli kain tapis cheese di kedai Daiso ada kot.
4) Garam

Cara Membuat

1) Masak susu di dalam periuk, panaskan sehingga mendidih. Ingat, susu tak perlu rosak pun, cuma dalam kes Kekda ni, dah susu rosak, takmau membazir so Kekda buat jadi cheese.

2) Bila susu dah mula nampak mendidih, berketul sikit, tambahkan 2 sudu makan cuka . Cuka ni yang akan menjadikan ketulan susu tu kepada ketulan cheese, which is fungsinya memisahkan dari air susu kepada ketulan keju. In case korang tak de cuka, perah Lemon pun boleh kalau Kekda tak silaplah.

IKLAN

3) Lepas dah taruk cuka tu, kacau-kacau sekejap kasi yang ketulan tu terapung belah atas. Time ni korang dapat tengok, belah bawah air, atas ketulan keju. So dah jadiklah tu. Then matikan api.

 

Susu Masam, Rosak Jangan Buang, Boleh Buat Cheese Buatan Sendiri!

 

4) Ambil kain tapis / penapis, (kekda guna kain lampin anak, makesure bersih okey) then curahkan semua yang dalam periuk tadi, di atas kain tapis tersebut. Kain tersebut makesure dibentangkan di atas tapis besi / apa-apa jenis bekas sejat .

 

Susu Masam, Rosak Jangan Buang, Boleh Buat Cheese Buatan Sendiri!

 

IKLAN

5) Kemudian korang bolehlah nak perah air tu keluar sampai betul-betul kering. Means cheese tu elok duk bergumpal comel dan bukan dalam keadaan pecah-pecah macam mula-mula tadi.

 

Susu Masam, Rosak Jangan Buang, Boleh Buat Cheese Buatan Sendiri!

 

6) Rendam dalam air garam (kalau nak masin) sekitar 2 jam. Tapi Kekda tak rendam pun, kekda bubuh sesiap garam dalam susu tu tadi. Okeylah sedang-sedang elok masinnya. By the way korang nak rendam tu jangan rendam cheese semata, rendam je sekali kain tapis tu sebab lepas tu senang korang nak perah balik, buang air lebihan garam tu.

 

 

7) Dah siap ! Bolehlaaaa nak makan cheese tu. Orang english/omputih panggil, COTTAGE CHEESE. Orang Melayu Kekda tak tau apa nama panggil dia. Rasa dia ? Sedap, macam korang rasa cream cheese Tatura tu kan, ha lebih kurang macamtu rasanya. Enak + lemak. Memang fresh gituuu.

IKLAN

 

 

Cara Makannya

Cheese ni ikut sukalah nak makan dengan apa. Roti boleh, buat macam ala-ala bauguet tu kan. Lepas tu nak buat sandwich pun boleh. Nak letak atas Pizza boleh jugak kot, sebab rasa lemak-lemak tu. Janji boleh makan

So selamat mencuba gais ! Kekda duk rasa-rasa ni kang habis macam tu ja. Sedapppppp. Jangan lupa try okay.

Cara simpanan boleh simpan di dalam peti macam biasa. Tahap ketahanan Kekda tak pasti tapi kalau based apa yang Kekda tahu seminggu boleh tahan lagi.

Rasa dia sedap, lemak-lemak krim. Kalau ikutkan rancangan TV Kekda tengok tu, cheese ni boleh guna untuk topping atas pizza, untuk kek pun boleh, untuk cheesekut pun boleh (kekda sendiri buat) sebab rasa/taste dia sebijik macam cream cheese Tatura tu.

Selain dari tu boleh buat as topping salad, letak dalam sandwich.

Untuk effect tarik macam Mozarella kekda tak pasti. Tapi rasanya lebih kepada untuk masakan. Juga boleh digunakan untuk masak/letak dalam kari. Sedap katanya lemak-lemak.

MW : Disebabkan bahannya tersangatlah mudah, rugi kalau mak-mak tak mencubanya.

Baca sini :

Sumber/Foto : Eyda Sukiman