buat cheese

Bagi penggemar cheese, anda boleh cuba buat sendiri dengan resepi yang dikongsikan oleh seorang tukang jahit, Yasalma Yasalma, tengok hasilya memang kebabom!

Bolehlah mak-mak jimat..

Cheese ada banyak version. Kat kedai runcit Arab ada macam-macam jenis dan rasa. Masam sikit, masam banyak, manis, masin sikit masin banyak dan lain-lain.

Ini cheese asas, bukan cheese chesdar /parmesan/mozzarella ye. Tu abuat ada lagi bahan-bahan lain.

Cheese makin mahal, sedangkan ini ‘makanan mesti’ dalam banyak hidangan harian sekeluarga untuk buat campuran dalam inti roti.
Serta untuk buat krim kek.

Guna Susu Tepung

Ini saya buat sendiri guna susu tepung je, versi ni senang je (asas yang mak mertua pernah ajar)

Nak lagi best guna susu fresh!

Cara Buat Cheese:

Masak susu api perlahan, kemudian dah panas masukkan perahan lemon atau cuka. Nanti susu dan air terasing sendiri.

Kutip ketulan-ketulan susu dan tapis guna kain. (Punjutkan susu dan perah kuat-kuat asingkan airnya)

Pastu untuk jadikan ia berbentuk krim, gunalah blender tanpa air. Blender saya rosak so saya lenyek dan tumbuk-tumbuk guna lesung batu je. Jangan lupa letak garam ikut kemasinan yang diingini. Nak masa tambah perahan lemon sket.

Saki baki air tersisa itu jangan dibuang. Tu namanya ‘Whey protein’ sangt bagus untuk kesihatan dan berkesan untuk mengurangkan berat badan. Nak info lanjut bole google ‘benefit of whey’

Saya masih belajar lagi. Kalau ada tip terkini saya share lagi ye.

Ada sesiapa berpengalaman buat cheese homemade lagi… please share tip atau cara buat kat ruang komen.

Nota:

Saya guna susu brand everyday/fernlif dan lain-lain asalkan full cream. Again, susu fresh better!