Rezeki bila jadi surirumah, dapat berbisnes dari rumah dan dalam masa yang sama uruskan keluarga.

Surirumah jangan rendah diri sebab rasa macam tak kerja, untungnya dapat uruskan keluarga dan rumah tangga sepenuh masa. Abaikan kata-kata orang bila mak-mak mengambil keputusan berhenti kerja demi anak dan keluarga.

Sudah pasti setiap keputusan yang mak-mak pasti adalah pilihan terbaik dan ada hikmah yang menanti. Ada di kalangan mak-mak yang terpaksa bekerja untuk membantu keluarg.

Malah ada di kalangan mak-mak di luar sana, perlu berkorban cita-cita dan impian demi keluarga. Tidak kiralah mak-mak adalah ibu bekerjaya atau surirumah sepenuh masa, mak-mak adalah wanita yang paling hebat.

Surirumah Jangan Rendah Diri

Ikuti perkongsian Mohd Yazid Ismail ini dan hadam baik-baik apa yang cuba disampaikan:

Dulu isteri saya Widyana Ali bekerja sebagai pensyarah Bahasa Arab. Pada tahun 2016 dia berhenti kerja ketika anak ke-4 kami, Nisreen, berumur 10 bulan.

Bertukar menjadi surirumah sepenuh masa bukanlah sesuatu yang mudah baginya. Minatnya pada mengajar di universiti masih tinggi, ada cita-cita nak jadi professor.

Tapi selepas membuat pertimbangan dia pilih untuk resign. Banyak faktor diambilkira. Boleh fokus pada keluarga.

Antara faktornya ialah bonding dia dengan baby Nisreen ketika itu sangat kuat. Bayangkan baru saja hantar Nisreen ke nurseri, terus rasa sedih, rindu nak pergi tengok Nisreen.

IKLAN

Dekat office Mama menangis sebab rindu Nisreen. Macam mengada-ngada tapi itulah jiwa seorang perempuan, sukar difahami. Setiap kali lunch hour mesti pergi jumpa Nisreen.

Yang peliknya masa anak pertama, kedua dan ketiga masuk nurseri dulu tak macam ini kuat bondingnya.

Katanya kasihan dekat Nisreen setiap hari kena tinggal di nurseri. Dua-dua Mama dan baby menangis. Bila ditambah pula dengan faktor-faktor lain, dia tekad hendak berhenti kerja pensyarah.

Sebab Rasa Macam Tak Kerja

Saya support keputusannya, kuatkan semangat supaya tak rasa rendah diri dengan status kerja sebagai surirumah. Saya bagitahu bila orang tanya kerja apa jangan jawab “saya surirumah je”. Kena buang perkataan “je” tu. “Je” akan merendahkan nilai pekerjaan surirumah.

Jawablah dengan bangga “Alhamdulillah saya surirumah sepenuh masa”.

IKLAN

Setiap orang mesti bangga dengan pekerjaannya. Doktor, pensyarah, polis, kerani, semua kena bangga.

Sekarang sudah 5 tahun berstatus surirumah, sambil buat bisnes secara sambilan. Dia sangat gembira dengan pilihannya.

Untungnya Uruskan Keluarga Sepenuh Masa

Alhamdulillah walaupun buat bísnes secara part tíme, íncome dia sebulan melebihi gajinya setahun ketika bekerja sebagai pensyarah. Allah Maha Kaya.

Dengan íncome part tíme ini dia berjaya beli sebuah banglo 2.2 juta di Bangi walaupun dia baru berusia 35 tahun. Insyaallah akan dapat kunci bulan depan.

Ini gambar dia berbisnes, buat FB live cooking show. Terpaksa buat dekat luar rumah sebab kalau dekat dalam bunyi bising anak-anak ramai. Maklumlah anak tengah aktif baru nak membesar.

IKLAN

Walaupun banyak kekangan dalam berbisnes, guna apa yang ada sahaja, jangan banyak merungut. Jalan terus.

Moral of the story, kepada para surirumah jangan rasa rendah diri sebab rasa macam tak kerja. Surirumah adalah pekerjaan, bukan tak kerja. Dan boleh buat macam-macam bisnes sambil uruskan rumah tangga.

Artikel Berkaitan:

Tak Mudah Jadi Surirumah! Bila Lalui Sendiri Barulah Tahu Cabarannya, Jangan Perkecilkan

Surirumah Bukan PEMALAS Tapi Inilah Kerja PALING SUSAH Sampai Diri Pun Terabai

Mingguan Wanita : Paling penting hidup dalam rumahtangga, bertolak ansurlah dengan pasangan. Jika pasangan memilih untuk bergelar surirumah, hormatilah keputusannya dan sokong sebaik mungkin agar dirinya terasa dihargai serta membuat keputusan yang tepat.

Sumber : Mohd Yazid Ismail