Rasanya, rata-rata yang difikirkan oleh mak ayah tentulah duit untuk membesarkan anak-anak. Sebolehnya, akan cuba sedaya upaya untuk belanja keluarga dan tunaikan permintaan mereka. Asalkan ia tidak melampaui batas.

Kadang kala, kita akan fikir juga bila nak belanja keluarga tapi duit tak berapa nak ada dan berkira juga untuk perbelanjaan. Tapi, hakikatnya bila kita sakit sekalipun duit pun dah tak guna.

Nak makan yang sedap-sedap dah tak ada selera, nak beli itu ini pun dah tak ada keinginan. Hanya melihat dan tak mampu nak buat apa-apa.

Jangan difikir duit simpanan dah kurang dan rasa tak cukup. Ztak perlu nak kedekut untuk belanja keluarga. Gunalah sebab semua ini rezeki yang Allah tetapkan. Betul apa yang dikatakan oleh Nurlia Mohd Nor ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Suami Jangan Berkira, Isteri Pula Kena Jaga Hati, Barulah Rezeki ‘Lekat’ Dalam Rumahtangga

Bawalah Isteri Jalan-jalan, Sebab Cara Inilah Boleh Bahagiakan Emosinya Yang Penat, Jangan Berkira Sangat Bolehkan..

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Belanja Keluarga, Tak Perlu Nak Kedekut

Beberapa hari lepas ada bersembang dengan Abah. Kata Abah,

“Aku tak nak simpan bebanyak duit dalam bank. Had aku simpan rm bla..bla.. cukup. Tak lebih dari jumlahi tu. Tiap tahun bayarje zakat jumlah tu. Duit lain yang lebih tu belanja, sedekah mana-mana ke. Buat apa simpan duit banyak banyak..”

Pencen Abah setiap bulan RM2K. Biasanya sebulan Abah boleh saving tak kurang RM1K. Masa Abah larat dulu dia rajin ke kedai naik motor beli lauk pauk dan sebagainya. Tapi sejak dah tak berapa larat ni setiap minggu dia mesti hulur pada saya RM100, ada masa RM150. Sebulan RM400 tak kurang.

“Nah Ya, kamu beli la lauk apa- apa..”

IKLAN

Dia ingat pulak tu tiap minggu bagi. Tak hari Ahad, Isnin mesti dia hulur. Mula- mula dulu saya menolak, tapi bila dia bertegas nak bagi jugak, saya akur.

Kata Abah buat apa dia simpan duit pencen, dah dia tinggal dengan saya apa salah belanja anak cucu makan. Sebab tu kalau masak menu saya agak beria. Abah dah bagi duit takkanlah nak hidang menu simple kan. Yang pasti dalam masakan yang saya masak pasti akan ada 1 menu favourite Abah.

Tapi itulah kan..
.
Sampai masanya kita dah tak fikir lagi dah nak saving duit banyak macam Abah. Kita pun tak tau berapa lama masa Allah bagi hidup kat dunia. Simpan duit banyak tapi tak guna pun tak best jugak. Ada simpanan yang memadai cukup. Selebihnya guna untuk belanja family dan bersedekah. Itu lebih bermakna..

Kadang-kadang kita terlalu risau duit simpanan kita tak banyak macam orang lain. Percayalah sampai masa kalau tak cukup duit Allah akan atur semuanya dengan baik. Letak pergantungan pada Dia, rezeki semua Allah bagi..

IKLAN

Mingguan Wanita : Tak payahlah nak tengok orang lain. Idup cara kita. Bersederhana dan termampu saja. Insya Allah rezeki pasti ada.

Sumber: Nurlia Mohd Nor

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI