Suami Isteri Saling Tak Berkira, Punca Rezeki Rumah Tangga Makin Lebat

Jalani hidup sebagai suami isteri usahlah terlalu berkira. Ada masa suami senang, isteri pula diuji dengan bermacam ujian. Dan jadi sebaliknya pula, ketika isteri hati gembira, suami pula sesak kewangannya.

Agar saling melengkapi, suami isteri bersabarlah tempuhi ujian rumah tangga. Berkira baik soal kewangan, kerja rumah atau hal jaga anak-anak, aturlah agar sama-sama rasa dan buat berdua.

Pesanan yang buatkan rezeki suami isteri tak surut ini dikongsikan Rosmarlina Binti Abd Gani dan inilah rahsia hubungan rumah tangga kekal bahagia.

Pesanan Untuk Suami Isteri Bina Rumah Tangga Bahagia

*amaran… Coretan agak panjang harap sudi baca sampai habis

UNTUK ISTERI

1. Jangan Berkira Dengan Suami Sendiri

Bantu mana yang perlu, supaya berat sama dipikul ringan sama dijinjing dan lakukan semua itu niat kerana Allah Taala.

Contoh Pertama : nampak suami lepas makan lupa nak basuh pinggan dan cawan sendiri, kita bangun basuhkan, niat kerana Allah Taala, nampak simple tapi banyak pahalanya.

Boleh je kita kata pada suami, basuh lah pinggan dan cawan tu bukan banyak pun, tapi kita tak berkira pun. Terus aja basuhkan. Sebagai isteri boleh je kita nak membebel ke, nak marah ke sebab bende kecik ni pun boleh jadi Isu kan. Tapi Allah nak datangkan pahala tu pada pinggan yang kita basuh untuk suami kita.

Contoh kedua : Di dalam situasi memberi hutang pada suami, kita ada duit or gaji sendiri, tiba-tiba satu bulan tu kereta rosak dan perlu kos yang tinggi, suami pun minta bantuan tampung sedikit, kalau jenis nak berkira, boleh aja kata tak mahu kasi pinjam, namun sebalik rezeki kita dapat tu kita kena fikir ada rezeki orang lain juga.

Sama-sama meringankan beban, pasti lepas tu suami akan nampak pengorbanan kita dan sikap tak berkira tu.

2. Tenung Wajah Suami Bila Dia Sedang Lena Tidur

Wajah sedang tidur itulah wajah paling jujur, di sebalik penat berkerja seharian untuk isteri dan anak-anak, masa nilah kita sebagai isteri doa banyak-banyak supaya Allah jagakan suami kita, panjangkan umurnya dan berkatilah Rezeki yang dibawa untuk kita.

Lihat Wajah suami dengan penuh kasih sayang, pahala berganda juga kita akan dapat, SubhanAllah.

3. Salam Suami Erat-erat Setiap Kali Dia Keluar Rumah

Kita tak tau banyak mana atau lama mana kita ada masa denga suami kita, masa suami nak keluar rumah salam erat-erat dan cium tangan suami dan doakan yang baik-baik untuk suami dan doakan supaya selamat pergi dan balik ke rumah.

IKLAN

Ucap Alhamdulillah jika suami selamat pulang ke rumah.

4. Hargai Bicara Cinta Dalam Pelbagai Cara

Ada suami tidak pandai berkata-kata indah atau guna ayat jiwang untuk gembirakan isteri, namun kita sebagai Isteri kena peka bicara cinta ” SENYAP” itu, bicara cinta tanpa kata-kata, namun dengan perbuatan ” ACTION”.

Contoh : bawa keluar jalan-jalan, belikan makanan feveret isteri, ehsan pada isteri dengan menolong buat kerja rumah atau jagakan anak-anak. Beri Hadiah hari jadi dan lain-lain.

5. Jaga baik-baik, jika dapat suami ringan tulang membantu kerja-kerja rumah, kerana spesis ini sangat ‘rare’ sekarang.

6. Berterus terang jika ingin kan pertolongan suami, jangan guna ayat berkias-kias , cakap saja direct supaya suami jelas dan paham.

 

Suami Isteri Saling Tak Berkira, Punca Rezeki Rumah Tangga Makin Lebat

 

UNTUK SUAMI

IKLAN

1. Suami kena faham atau redho layanan sebelum ada anak, dan selepas ada anak 1, 2, 3 atau 4 akan berbeza sedikit, kerana tugas dan tanggungjawab isteri dah makin berat dan besar.

Jangan bandingkan masa baru khawin dan situasi sekarang kerana anda akan memburukkan lagi keadaan dan akan membuat isteri makin stress dan makin down.

2. Jaga baik-baik isteri anda, jika isteri itu sanggup bersusah payah lahirkan anak yang ramai untuk suami. Pengorbanan paling besar oleh isteri sebab melibatkan nyawa.

3. Bersabar dengan isteri yang kadang-kadang kurang akalnya ketika marah dan sangat penat, isteri tidak akan tarik muka atau marah-marah jika suami pandai ‘tackle’ mood isteri. Sesungguhnya isteri juga tahu erti penat dan Isteri juga tidak lepas dari berbuat silap.

4. Tegur isteri dengan kata-kata nasihat yang lemah lembut dan bukan tegur dengan kasar depan anak-anak.

Pujian Suami Itulah Buat Mood Isteri Jadi Ceria

5. Pandai UP ( puji) isteri depan anak-anak supaya anak-anak punya persepektif yang baik tentang ibunya. Sekali suami puji percayalah satu hari tu isteri akan baik mood nya.

Sesungguhnya mood ceria di dalam rumah itu banyak pergantungannya pada mood seorang isteri/ibu.

6. Jangan down kan isteri atau kutuk isteri depan anak-anak. Ni sangat deep, jangan buat isteri terasa hati sebab isteri akan rasa down dan sedih serta tak mustahil isteri akan berendam air mata.

7. Jangan beratkan tugas isteri, kena masak nasi panas-panas, lauk kena lain-lain tiap-tiap kali makan. Bertolak ansurlah bab makan-makan ni, jika ada lauk lebih boleh saja dipanaskan lagi dan isteri tidak perlu memasak terlalu kerap.

IKLAN

Sangat membantu jika isteri bekerja atau sibuk dengan anak yang masih kecil.

 

Suami Isteri Saling Tak Berkira, Punca Rezeki Rumah Tangga Makin Lebat

Pesanan Untuk Suami/Isteri

Jangan pernah ungkit atau bandingkan siapa lebih penat uruskan keluarga, sesungguhnya suami atau isteri itu ada tanggungjawab dan ada pengorbanan masing-masing.

Bahagia itu terletak di tangan anda sendiri dan semua itu datangnya dari Allah SWT.

Sebaik-baik suami adalah suami yang indah akhlaknya pada isteri dan anak-anak.

Dan…..

Sebabkan Nabi Muhammad SAW pernah berkata wanita lebih ramai di dalam Neraka Jahanam, Nabi berpesan 2 perkara;
1. Banyakkan Istighfar ( bertaubat)
2. Banyakkan Sedeqah

Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri kan, gaduh sikit-sikit tu biasalah takkan nak elok saja, suami/ isteri itu adalah hadiah yang terbaik untuk kita, Allah dah tetapkan. Hargailah selagi ada di depan mata.

Peringatan buat saya sendiri dan mungkin untuk anda di luar sana juga. InsyaAllah.

Sekadar Coretan
Ros
Osaka Jepun
13 Aug 2019
10:35 a.m.

Sumber/Foto : Rosmarlina Binti Abd Gani