Kadang-kadang pelik memikirkan perangai suami tiba-tiba berubah. Kalau dulu, dia terlalu sibuk sehingga susah untuk diajak berbual. Tapi kali ini nampaknya, dia cukup baik dan melayan isteri dengan penuh kasih sayang.

Jangan tersalah anggap. Keadaan ini boleh membuatkan isteri rasa musykil dengan tingkah laku suami. Bersyukur kerana ia merapatkan lagi kasih sayang. Tetapi, jangan terlalu mempercayai kerana ia boleh mengundang padah. Diam tak diam, rupanya yang baik selama ini ‘ada udang di sebalik batu’. menyimpan segala kecurangan agar tidak di hidu oleh isteri.

Mungkin ini adalah tanda-tanda yang boleh isteri-isteri ‘alert’. Bukan menuduh semua suami yang berperangai romantis tiba-tiba berlaku curang, tetapi ia boleh dijadikan suatu peringatan untuk isteri tentang perubahan sikap yang ditunjukkan oleh suami ini.

Ada tip yang boleh dikongsi bersama, jika suami berlaku curang pada isteri:

IKLAN

1.Jangan terlalu sedih, sebaliknya kuatkan minda dan hilangkan kesedihan serta kekecewaan yang dilalui ini dengan kekuata positif.

2.Didik hati untuk memaafkan suami. Walaupun boleh memaafkan tetapi belum tentu isteri boleh melupakan. Anggap suami telah tersilap dan berdoa supaya suami jadi lebih baik.

IKLAN

3.Alihkan fokus kepada perkara penting yang lain. Jangan terlalu bergantungan emosi pada suami. Bina semula kehidupan yang lebih ceria.

4.Baca buku-buku motivasi yang boleh menjadi pendorong untuk maju ke hadapan dan tidak menoleh pada peristiwa pahit ini.

IKLAN

5.Bawa suami ke jalan yang diredhai Allah dengan memaikan peranan untuk menjadikan suami lebih baik daripada sebelum ini.

6.Banyakkan berdoa, bersedekah dan membaca Al-Quran.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI