suami tak suka

Masa bercinta pasangan anda boleh terima segala perlakuan anda. Tetapi kalau sudah berumah tangga, macam-macam yang hal akan nampak buruk dan salah. Kena lebih peka, suami cukup tidak suka jika si isteri mula buat 6 perkara ini di depannya.

1. Jangan korek tentang bekas kekasih

Bajet nak bergurau sekali pun, tak perlu sampai nak ungkit atau bandingkan sikap pasangan dengan ‘orang yang pernah hadir’ dalam hidup. Lelaki mungkin tak tunjuk rasa kecil hati, tetapi kalau dah banyak sangat pendam, lama-lama boleh meletup!

2. Jangan berdebat di sosial media

Jangan sesekali berdebat di media sosial dengan suami. Nak marah macam mana pun, lebih elok jika bawa berbincang, dengar dari mulut pasangan sendiri. Cukuplah dengan tangani masalah perkawinan anda di rumah.

3. Guna alasan period

IKLAN

Ini selalu wanita buat, marah-marah suami dan guna alasan ‘datang bulan’. Sekali dua bolehlah terima, tapi kalau dah tiap-tiap bulan mahu bosan si lelaki. Jika pun memang itu yang anda akan alami, beritahu pasangan awal-awal. Bolehlah si dia bersedia tadah telinga sebelum anda lepaskan emosi.

4. Berhenti buat gosip

Seorang wanita hidup dengan penuh gosip. Tapi jangan sampai cerita tak betul timbul. Lelaki cukup tak suka kalau perempuan bercerita tentang orang lain hingga pecah belahkan hubungan seseorang. Tambah pula kalau terkait hal ipar-duai. Hati-hati ya wanita…

IKLAN

5. Perangai macam anak kecil

Mungkin sudah biasa jadi anak manja, sikap kebudak-budakan pun kadang terbawa-bawa. Isyh, jangan sampai orang lain muak dengan perangai manja anda ya. Atau mungkin mahukan sesuatu pun, tak perlu sampai merajuk hingga habis cara suami nak pujuk. Cuba bagi ruang dan peluang.

6. Cakap jerit semata tarik perhatian

IKLAN

Perkara paling kotor adalah apabila anda marah pasangan dalam keadaan suara yang kuat dan nada tinggi. Tak perlulah besarkan isu sampai orang luar tahu. Boleh tarik pasangan dan bincang elok-elok. Konon nak menang, tetapi kalau dah memekak sampai suami malu, itu dah jadi kes malukan diri sendiri.

7. Potong cakap

Ada yang jenis cepat marah, cakap pun main sembur. Belum habis lelaki jelaskan keadaan, wanita dah potong cerita. Jangan amal sikap buruk ini, kena lelaki cepat naik tangan memang jadi mangsalah anda!

Bukan semua lelaki mampu bersabar dengan perangai wanita, kira agak untung kalau anda dapat suami penyabar dengan pelbagai karenah anda. Tetapi jangan ambil kesempatan, baik-baik lelaki ada juga batasnya. Dan anda perlu jaga hubungan suami isteri sebelum salah seorang naik bosan.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI