Suami ancam hunus pisau selepas ditegur salah cara potong bawang. Sayang sayang buah kepayang, dimakan mabuk dibuang sayang. Seperti peribahasa di atas, ia membawa maksud seseorang yang kita sayang dan cintai. Walau sikap dan perangainya sering menyakiti hati kita tapi kerana sayang kita masih menyimpannya.
Satu perkongsian dari Suzana Ghazali yang merupakan Perunding Psikologi Keluarga & Guaman mengenai sikap bertahan seorang isteri yang sering menerima herdikan selain nyawa dipertaruhkan hanya kerana sayang mungkin boleh jadi pedoman buat isteri lain.
Sayang sayang juga tapi bukan tunggu nyawa melayang.
Aduan menerusi telefon:
“Masa saya mengandung, teringin nak makan karipap sardin, dia tak bagi beli sebab mahal. Saya makan pun dia bising katanya saya habiskan harta dia.
Boleh ungkit pulak makan minum saya dia tanggung. Saya berhenti kerja pun dia yang suruh. Sekali tu saya nak makan telur dadar. Dia nak masakkan. Tapi bila dia potong bawang macam dadu, saya tegur la. Dia marah hunus pisau kat saya cakap saya buat kecoh.”
Saya: “Buat repot polis ke tak?”
Klien: “Tak la kak sebab tak cedera apa pun.”
Panduan buat mereka yang alami masalah serupa – jika diugut oleh suami atau siapa pun juga hingga mengancam keselamatan nyawa contoh gunakan pisau atau sekadar teks wsap/sms menyatakan akan bunuh dan yang seumpamanya, segera ke balai polis yang berhampiran dan buat aduan.
Aduan perlu bagi mewujudkan kes. Andai berlaku sesuatu kepada anda walau bukan disebabkan si pengugut, pihak polis akan mencari pengugut anda terlebih dahulu sebagai suspek utama. Malah laporan ini boleh membantu anda dalam kes pembubaran perkahwinan, jika perlu.
Jika anda bernasib baik, aduan anda akan segera disiasat terutama bila melibatkan cubaan bunuh seperti ugutan pisau.
Jangan duk pkir “sikit je…” sebab yang sikit tu kalau dibiarkan biasa jadi melarat.
Polis siasat dan bagi teguran je, bukan tangkap dan tahan. Tak perlu bimbang suami ‘kesayangan’ ditahan polis ye.
Suami Ancam Hunus Pisau Selepas Ditegur Salah Cara Potong Bawang
Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.
https://www.facebook.com/watch/?v=1176667996354199
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI