‘Framed’ drama rantaian terbaharu yang memaparkan misteri konspirasi jenayah yang membabitkan takdir dan beberapa kejadian di luar kawalan. Merupakan sebuah siri premium Astro Originals terbitan Astro Shaw bersama rakan produksi Independent Pictures Sdn Bhd. Drama rantaian ini juga telah memulakan siaran menerusi Astro Premier (saluran 410) setiap Jumaat, jam 9 malam. Selain Astro Premier peminat drama Melayu juga boleh menonton di Astro Go dan sooka. Menerusi pelbagai platform yang tersedia, anda juga tidak akan terlepas untuk menyaksikan setiap episod menarik ‘Framed’ setiap minggu.

‘Framed’ merupakan sebuah naskhah arahan Sein Qudsi yang juga pengarah, penerbit dan penulis berpengalaman, manakala cerita asal dan skrip pula dihasilkan oleh Kyle Ezra Goonting. Dibintangi pelakon terkenal tanahair, Mimi Lana sebagai Lia dan Meerqeen sebagai Edi. Aksi hebat kedua watak ini turut membawa penonton menerokai kisah perjalanan penuh misteri dah konspirasi. Drama premium lapan episod ini turut menampilkan barisan pelakon hebat Vanidah Imran (Sarah), Sangeetha (Rita), Ram RAAGA (Navin), Riz Amin (Gibran), Zamarul Hisyam (Mansur), Khir Rahman (Hassan), Namron (Aziz) dan Ka Hoe (Ka Hong).

‘Framed’ Aksi Hebat Gandingan Mimi Lana & Meerqeen

Menerusi perkongsian di media, Mimi Lana menyatakan watak Lia bukanlah karakter mudah, iaitu wartawan yang berhadapan dengan pelbagai tekanan hidup. Selain bimbingan jurulatih lakonan, bantuan daripada pengarah, penulis skrip dan rakan gandingan seperti Vanidah Imran yang memegang watak ibu serta Rusdi Ramli sebagai bapa, banyak membantu.

Siri Premium Astro Originals ‘Framed’ Mendebarkan, Aksi Lakonan Terbaik Mimi Lana & Meerqeen

“Daripada segi karakter, Lia menghadapi depresi dan perlu bergantung kepada ubat. Lia kehilangan ibu sejak usia 10 tahun dan membesar dengan menjaga ayah yang tidak sihat. Jadi, tidak mudah menjiwai karakter ini, saya perlu mendalami perasaan sedih. Saya tidak nafikan, watak ini membuatkan saya tertekan, tapi tidaklah sampai murung.

“Ditambah penggambaran dijalankan pada waktu malam dan suasana set yang ‘gloomy’, menambahkan rasa ‘intense’. Ia banyak mengambil tenaga saya. Jadi, saya juga banyak meluangkan masa bersama penulis skrip dan pengarah untuk memahami karakter. Alhamdulillah, dengan bantuan mereka, saya dapat bawa watak Lia dengan baik,” ungkap Mimi Lana.

Siri Premium Astro Originals ‘Framed’ Mendebarkan, Aksi Lakonan Terbaik Mimi Lana & Meerqeen

Fahami Kehendak Penonton

Menurut Naib Presiden, Ketua Astro Shaw & Perniagaan Melayu Nusantara, Raja Jastina Raja Arshad, juga merangkap Penerbit Eksekutif ‘Framed’ akui drama rantaian ini mengetengahkan naskhah yang segar dan berkualiti selain memahami kehendak penonton.

IKLAN

“Kami memahami penonton mahukan naskhah segar dan berkualiti. Kali ini kami mengambil inisiatif untuk ketengahkan kisah buat pertama kali yang diinspirasikan daripada peristiwa sebenar yang memaparkan isu sosial yang amat dekat dengan masyarakat dengan memfokuskan konspirasi alam sekitar.

“‘Framed’ membawa jalan cerita yang merungkai petunjuk daripada sebuah kamera polaroid dan akan meninggalkan pelbagai persoalan kepada penonton. Selain itu, penonton dapat melihat gandingan mantap pertama kali oleh pelakon-pelakon berbakat tanah air dalam satu skrin. Kami harap penonton dapat menerima Framed dan sekali gus mengangkat naskhah tempatan setanding karya luar negara,” terang Raja Jastina.

Siri Premium Astro Originals ‘Framed’ Mendebarkan, Aksi Lakonan Terbaik Mimi Lana & Meerqeen

Siri Premium Astro Originals ‘Framed’ Mendebarkan, Aksi Lakonan Terbaik Mimi Lana & Meerqeen

Kekalkan Kualiti

Sutradara terhebat Sein Qudsi turut akui ‘Framed’ merupakan satu naskhah berbeza dan sangat jujur.

IKLAN

“Drama ini adalah sebuah naskhah berbeza dengan karya-karya yang pernah saya hasilkan sebelum ini. Saya memegang niat untuk bersikap jujur dalam perlaksanaan dan lakukan sebaik mungkin keatas semua tuntutan yang ada pada siri premium ini.

“Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar, meskipun berdepan dengan cabaran dalam mengekalkan kualiti dan konsisten perlaksanaan penggambaran sepanjang tempoh yang diberikan. Saya harap penonton dapat menerima Framed dan teruja mengikuti jalan cerita yang dipersembahkan, seperti mana saya dan semua yang terlibat teruja sepanjang menjayakan drama siri premium ini,” luahnya.

Untuk pengetahuan ‘Framed’ mengisahkan tentang perjalanan Lia, seorang wartawan yang menemui sebuah kamera polaroid lama, di mana kamera tersebut mampu mencetak momen-momen tragedi yang akan berlaku pada masa hadapan. Berbekalkan petunjuk daripada gambar-gambar yang dicetak, Lia dengan secara tidak sengaja telah membuka penyiasatan untuk mengetahui kisah kehilangan ibunya. Ketika penyiasatan ini, Lia bertemu Edi, seorang aktivis alam sekitar, mereka juga mendapat petunjuk tentang konspirasi pencemaran persekitaran yang berlaku di bandar Krung Merah pada 10 tahun lalu, dikaitkan dengan kehilangan ahli keluarganya.

Selain merungkai isu jenayah kehilangan ahli keluarga, siri premium ‘Framed’ turut menyingkap penyiasatan konspirasi persekitaran dengan memberi kesedaran kepada masyarakat umum tentang kepentingan serta tanggungjawab yang perlu dipikul oleh setiap individu dalam memelihara dan memulihara alam sekitar.

‘Framed’ turut memperkenalkan Nadeera Zaini selaku penyanyi runut bunyi yang bertajuk ‘Udara’, dihasilkan oleh Iqie Hugh, Shazeriq Azeman dan Omar K. Para pelanggan Astro juga boleh merasai Framed Experiental Journey yang bakal disediakan di Astro Experience Store, IOI City Mall, Putrajaya pada 22 Jun ini serta berpeluang untuk berjumpa dengan para pelakon Framed.

IKLAN

Siri Premium Astro Originals ‘Framed’ Mendebarkan, Aksi Lakonan Terbaik Mimi Lana & Meerqeen

Jangan lupa saksikan FRAMED, setiap Jumaat, di Astro dan sooka.

Dapatkan Pek Astro sekarang dengan pemasangan PERCUMA dari hanya RM41.99/bulan. Raikan saat-saat bersama dengan #AstroBaharu – Hiburan kini lebih mantap untuk seisi keluarga. Layari www.astro.com.my sekarang!

ATAU

Strim kesemuanya bila-bila masa, di mana-mana sahaja dengan hanya RM13.90/bulan. Yang pasti, kontrak TAKDE! #sookaGotAll, strim semuanya sekarang: www.sooka.my

#YouGotFramed #CanYouChangeYourFate #AstroOriginals #AstroGo #sookaMalaysia #sookaGotDrama

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI