Kebiasaannya bila siang udang, kulit dan kepala udang kita buang begitu sahaja, ataupun dijadikan ‘stok’ penambah rasa menyedapkan lagi masakan. Rupanya selain digunakan dalam masakan, kepala dan kulit udang ini juga boleh dijadikan baja organik yang bagus untuk tanaman. Sebagai antibodi menguatkan pokok.

Nak tahu caranya bagaimana buat baja dengan kulit dan kepala udang ni, boleh rujuk perkongsiaan daripada Azuan Abdullah ini.

Bila siang udang tu, kepalanya jangan buang ya. Boleh buat baja power tau.Sesuai untuk semua jenis pokok. Ada 3 cara nak buat baja kepala udang/kulit udang ni.

1. Rebus Kepala Udang

Yang paling mudah, kita rebus kepala udang tu hingga mendidih. Lepas tu biarkan sejuk. Asingkan air dan kepala. Air tu boleh siram terus atau nak simpan pun boleh.

Saya suka simpan dulu sebab ia jadi lagi power. Bau pun boleh tahan. Masa nak siram tu kena buat pencairan dulu ya. Kepala yang direbus tadi nak letak pada pokok terus pun boleh. Syaratnya kena kambus dengan tanah ya.

2. Sangai/ Jemur

Cara yang kedua, kita tak rebus pun kepala udang tu. Kita sangai/jemur terus hingga ia rapuh. Lepas tu tumbuk atau blender. Yang ni lagi power dari cara no 1. Boleh simpan lama buat macam ni.

3. Peram Gula Merah

Nak paling power boleh peram ia dengan gula merah. Kepala udang tadi tak perlu sangai/jemur, memadai tos je hingga air kering. Lepas tu peram dengan gula merah.

Lepas sebulan, tapis ambik airnya sahaja. Air ni memang padu sangat buat sembur kat pokok. Pokok cili kalau kena air ni, dia punya antibodi tu jadi kuat tau.

Nak guna kena tambah air 2-5 ml untuk 1 liter air bergantung pada umur pokok.

IKLAN

InsyaAllah, bila ada stok kepala udang/kulit udang lagi, saya akan story detail satu persatu cara diatas ya.

Info Ekstra!

  • Kulit udang memang bagus sebab mengandungi citosan. Pokok yang sakit cepat pulih.

Azuan Abdullah

Baca Lagi Di Sini :
Peniaga Kongsi Resipi Cucur Kucai Udang Laku Keras Yang Dibuat Jual

Tabur KULIT TELUR Keliling Pokok Seminggu Sekali, Baja Semulajadi Kuatkan Akar!

IKLAN

Baja PERUT IKAN, Hasilnya Pokok Kari Merimbun. Boleh Guna Pada Pokok Lain Juga

Cara BETUL Guna Baja Air Ajinamoto, Siram Dekat Tanah Bukan Pokok Sekali Seminggu!

Mingguan Wanita : Menarik juga buat baja organik daripada kulit dan kepala udang ni. Sebelum ni selalu guna kulit telur, kulit bawang, air basuhan beras dan ikan, jadi boleh cuba kulit dan kepala udang pula nanti. Semoga pokok makin sihat dan subur hendaknya.

Sumber: Azuan Abdullah
Kredit Foto : Mak Syamir

IKLAN

Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI