Sekarang ini, banyak yang boleh mak-mak buat pilihan untuk mencari dapur memasak yang canggih dan cantik. Ramai juga yang lebih suka guna air fryer daripada dapur kaca yang pelbagai jenama dan coraknya.

Bagi sesetengah mak-mak, ada yang selesa guna dapur kaca untuk memasak. Barulah rasa puas hati. Malah, ada juga yang makin cnggih dan moden hanya guna dapur elektrik saja.

Tak kisahlah dapur kaca, eletrik, induksi dan sebagainya, yang penting dapur tetap berasap untuk berikan hidangan yang lazat-lazat pada keluarga.

Walau bagaimanapun, canggih atau tidak dapur seseeorang itu, penjagaan juga sama pentingnya, lebih-lebih lagi mak-mak yang selesa menggunakan dapur kaca.

Selalu kita dengar cerita yang dapur kaca tidak semean-mena pecah ketika memasak dan mungkin juga selepas itu. Bila diingat balik, dapur itu tak sampai setahun digunakan.

Kenapa boleh berlakunya dapur kaca ini pecah. Ada sebabnya ia jadi mudah pecah. Fatimah Salim, ada berkongsi tip untuk elak mudah pecah.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Tip Elak Acuan Bahulu Melekat, Kena Jemur & Masukkan Minyak Panas Semalaman

Sanggup Guna KUALI HITAM, Kononnya Legend. Sebenarnya Ia Bahayakan Kesihatan

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Tip Jaga Dapur Kaca

Terdapat banyak jenis bahan binaan (aka material) yang digunakan untuk membuat dapur memasak seperti kaca, kaca berplumbum (lead glass), seramik dan borosilikat.

Disebabkan banyak kemalangan sewaktu memasak yang berlaku, di sini kita hanya akan bincangkan dapur kaca tempered (tempered glass). Ambil tahu cara pengendalian bagi mengelakkan kemalangan yang tidak diingini seperti letupan dan kebakaran. Tambah lagi jika kejadian berlaku sewaktu ada anak kecil bersama.

Dapur kaca tempered digunakan mengantikan dapur borosilikat kerana ia lebih cantik di samping lebih tahan haba, tidak bertindakbalas (inert), tidak mengalirkan elektrik juga kalis air dan gas.

BOLEH BELI DAPUR GAS DI SINI

IKLAN

Namun, ia mudah pecah jika tidak dijaga dengan baik dan betul. Tip dalam menggunakan dapur kaca tempered ialah:

1. Jangan tutup permukaan kaca -setengah dari kita sayangkan dapur, takut tumpahan minyak atau kotoran pada permukaan. Namun dengan menutup dapur, haba akan terperangkap lalu membuatnya mudah retak.
2. Jangan guna kuali dan periuk yang terlalu besar- penggunaan periuk dan kuali yang besar terutamanya yang diperbuat daripada logam akan memerangkap haba lalu memindahkannya kepada dapur. Ini boleh menyebabkan dapur ini mudah retak.
3. Jangan letak kuali atau periuk di atas permukaan kaca kerana beban yang berat.
4. Maksimumkan penggunaan secara berterusan selama 2 jam sahaja. Ini kerana, penggunaan yang lama akan meningkatkan pengumpulan haba.
5. Jangan sesekali mengelap atau membersihkan dengan kain basah tunggu sehingga dapur sejuk supaya tidak berlaku “kejutan “ atas perubahan suhu yang drastik. Lalu menyebabkannya retak.

Kredit gambar MATJO

Mingguan Wanita : Tak kisah jenis dapur apa sekali pun, cantik, murah atau mahal. Yang penting dapur tetap berasap untuk diberikan pada keluarga.

Sumber: Fatimah Salim

IKLAN

Baca Artikel Lain DI SINI: Guna Cuka & Baking Powder, ‘Tonyoh’ Bahan Ni Kuali Bersih Berkilat!

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita