Sesi sekolah bermula Januari Mulai 2026, Tiada lagi Mac seperti sebelum ini – Menteri Pendidikan. Mulai Januari2026, takwim persekolahan akan bermula pada bulan Januari, bukan lagi Mac seperti semasa negara diuji dengan pandemik Covid-19.

Kementerian Pendidikan (KPM) memutuskan bahawa sesi persekolahan akan kembali diawalkan pada Januari bermula 2026.

Sesi Sekolah Bermula Januari Mulai 2026

Menterinya Fadhlina Sidek berkata kerajaan sudah memulakan usaha mengawal kalendar akademik persekolahan bagi sesi 2024/2025 pada Februari 2025.

Memetik laporan Astro Awani, menurut Fadlina Sidek, beliau, KPM telah membuat ketetapan untuk membuat perubahan kepada kalendar akademik sesi 2021/2022 akibat penularan COVID-19.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Pensyarah Cadang Kerajaan Menetapkan Sesi Persekolahan Bermula 8 Pagi!

Adriana Sudah 4 Tahun, Nedim Gembira Bayi Hidap Ekzema Kritikal Yang Pernah Dibantu Mula Sekolah

IKLAN

Detik Cemas Main Lepas Sekolah, Kon Lekat Di Kepala Murid 10 Tahun!

Murid Perempuan 9 Tahun, Maut Digilis Treler Ketika Balik Sekolah

“Berdasarkan perubahan tersebut, maka sesi persekolahan bagi kalendar akademik sesi 2023/2024 diteruskan bermula pada Mac 2023.

“KPM akan melihat kepada keperluan dan kesesuaian penyediaan kalendar akademik untuk tahun seterusnya bagi memastikan pengajaran dan pembelajaran dapat dilaksanakan secara optimum khususnya tempoh pembelajaran sebanyak 32 hingga 36 minggu yang diperlukan bagi menyelesaikan keseluruhan kurikulum persekolahan setahun.

IKLAN

“KPM juga telah melakukan penjajaran kepada jadual peperiksaan awam agar ia selari dengan perubahan kalendar akademik persekolahan.

Tiada Lagi Mac Seperti Sebelum Ini – Menteri Pendidikan

“Untuk itu, Yang Berhormat, sukacita saya maklumkan KPM telah memulakan usaha dengan merancang untuk mengawalkan kalendar akademik persekolahan sesi 2024/2025 bermula pada bulan Februari 2025.

“Kalendar persekolahan dirancang dapat bermula pada bulan Januari ialah pada 2026,” katanya di Dewan Rakyat pada Selasa.

Fadhlina (PH-Nibong Tebal) menjawab soalan Aminolhuda Hassan (PH-Sri Gading) meminta menyatakan apakah langkah-langkah yang telah diambil oleh kementerian bagi memastikan takwim persekolahan dipatuhi oleh semua pihak dan tahun berapa persekolahan dapat bermula awal Januari.

IKLAN

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Ain Edruce dikecam terlampau kasar dengan suami? Betul atau hanya sekadar gurauan dalam hubungan?

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI