Sesi persekolahan seawal 7.20 pagi setiap hari ketika ini memerlukan banyak pengorbanan daripada pelbagai pihak. Baik guru-guru, mak ayah mahupun anak anak yang terlibat.

Kerajaan disaran supaya menetapkan sistem persekolahan di Semenanjung bermula jam 8 pagi bagi meraikan konsep Malaysia Madani dan slogan ‘Murid Ceria, Guru Bahagia, Sekolah Bitara dan Negara Sejahtera’.

Belas Kasihan & Empati Pada Guru, Ibu Bapa & Murid

Pensyarah Kanan Pusat Kajian Kepelbagaian Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Dr Anuar Ahmad berkata, kerajaan sepatutnya ada rasa belas kasihan dan empati pada keadaan guru-guru, ibu bapa dan anak-anak yang terpaksa bangun seawal jam 4.30 pagi.

“Jika di bandar terpaksa meredah kesesakan jalan raya seawal jam 6 pagi untuk ke sekolah.

“Di sekolah pedalaman pula, anak-anak kecil terpaksa jalan becak dan berlumpur. Ada yang terpaksa meredah denai kecil. Ada anak-anak yang terpaksa berperahu ke sekolah sedangkan hari masih gelap,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Pensyarah Cadang Kerajaan Menetapkan Sesi Persekolahan Bermula 8 Pagi!
Pensyarah Kanan Pusat Kajian Kepelbagaian Pendidikan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Dr Anuar Ahmad.

Bergegas Ke Sekolah

Malah kata beliau, ada anak-anak yang tidak sempat bersarapan bersama keluarga kerana bergegas ke sekolah.

IKLAN

“Jika kerajaan prihatin dengan kesejahteraan dan kesihatan rakyat, apa salahnya kita lakukan sesuatu yang betul untuk rakyat dengan mulakan sesi persekolahan pada jam 8 pagi,” katanya.

Untuk rekod sesi persekolahan ketika ini bermula jam 7.30 pagi.

Mengulas lanjut, beliau berkata, bagi melaksanakan cadangan berkenaan, KPM juga disaran mengurangkan sesi persekolahan selama 15 minit bagi sesi pagi dan petang.

IKLAN

“Hanya (dilewatkan) 30 minit. Saya fikir tidak menjadi isu jika KPM kurangkan 15 minit sesi pagi dan 15 minit sesi petang,” katanya.

 

Pensyarah Cadang Kerajaan Menetapkan Sesi Persekolahan Bermula 8 Pagi!

IKLAN

Mesti Baca:“Bangun 5 Pagi Tolak Troli, Buka Gerai, Barulah Ke Sekolah” Siti Sarah
Baca Lagi Di Sini:6 Teknik Urutan Supaya Anak Kekal Cergas, Senang Dikejut Ke Sekolah Setiap Pagi!
Artikel Menarik:Sanggup Bangun 4 Pagi! Siapkan Bekal Permintaan Anak, Inilah Pengorbanan Mak-Mak Demi Orang Yang Disayangi

Mingguan Wanita: Mak ayah setuju tak jika sesi persekolahan dimulakan jam 8 pagi setiap hari. Jadi tidak terlalu tergesa-gesa mempunyai lebih banyak masa untuk bersarapan bersama keluarga di rumah.

Sumber: Sinar Harian

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI