Istana Syarqiyyah tersergam indah di bumi Terengganu, laksana latar sebuah filem epik. Kagum sungguh bila melihat seni bina istana yang terletak di Terengganu ini.

Memukau mata yang memandang, wow! sangat-sangat cantik dan mengkagumkan, seni bina Istana Syarqiyyah ibarat latar sebuah filem epik.

Istana Syarqiyyah Tersergam Indah Di Bumi Terengganu, Memukau Mata Memandang! Laksana Latar Filem Epik

Istana Syarqiyyah Tersergam Indah

Istana Syarqiyyah merupakan istana yang terletak di Bukit Chendering, Kuala Terengganu, Terengganu. Istana ini merupakan istana utama baginda sultan dan segala majlis rasmi berlangsung di istana berkenaan. Di dalam kawasan istana ini juga terletak kediaman utama Istana Tuanku buat baginda sultan dan keluarga.

Seperti mana dipetik menerusi portal The Vocket, sebelum 4 Julai 2013, istana ini dikenali sebagai Kompleks Istana Bukit Chendering. Kemudian, nama baru iaitu Istana Syarqiyyah yang mendapat perkenan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin telah diumumkan oleh Menteri Besar pada waktu itu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said. Istana Syarqiyyah membawa maksud ‘Permata Timur’.

Sultan Terengganu, Kebawah Duli Yang Maha Mulia Al-Watiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah berkenan mengisytiharkan permasyhuran istana baharu di Bukit Cendering, Kuala Terengganu, dengan nama Istana Syarqiyyah.

Baginda juga bertitah demikian menerusi surat watikah yang disampaikan oleh Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said di dalam Majlis Pemasyhuran Nama dan Istiadat Menaikkan Bendera di Istana Syarqiyyah, Chendering, Kuala Terengganu pada 4 Julai 2013.

Istana Syarqiyyah Tersergam Indah Di Bumi Terengganu, Memukau Mata Memandang! Laksana Latar Filem Epik

IKLAN

Istana Syarqiyyah Tersergam Indah Di Bumi Terengganu, Memukau Mata Memandang! Laksana Latar Filem Epik Istana Syarqiyyah Tersergam Indah Di Bumi Terengganu, Memukau Mata Memandang! Laksana Latar Filem Epik Istana Syarqiyyah Tersergam Indah Di Bumi Terengganu, Memukau Mata Memandang! Laksana Latar Filem Epik

‘Permata Timur’

Terbaru menerusi ciapan dari Twitter arfdy12, berkongsi tentang istana yang tersegam indah di bumi Terengganu itu yang membawa maksud ‘Permata Timur’

“Istana Syarqiyyah yang tersergam indah dibumi Terengganu ini telah mula dibina sejak tahun 2006 lagi. Syarqiyyah yang membawa maksud ‘Permata Timur’ telah pun siap dibina sepenuhnya pada tahun 2014 oleh arkitek Bill Bensley.”

Istana Syarqiyyah Tersergam Indah Di Bumi Terengganu, Memukau Mata Memandang! Laksana Latar Filem Epik Istana Syarqiyyah Tersergam Indah Di Bumi Terengganu, Memukau Mata Memandang! Laksana Latar Filem Epik Istana Syarqiyyah Tersergam Indah Di Bumi Terengganu, Memukau Mata Memandang! Laksana Latar Filem Epik Istana Syarqiyyah Tersergam Indah Di Bumi Terengganu, Memukau Mata Memandang! Laksana Latar Filem Epik

Baca Disini : KDYMM Agong Prihatin, Belanja Petugas Media Berkampung Depan Istana Makan KFC

IKLAN

Istana Syarqiyyah Tersergam Indah Di Bumi Terengganu, Memukau Mata Memandang! Laksana Latar Filem Epik Istana Syarqiyyah Tersergam Indah Di Bumi Terengganu, Memukau Mata Memandang! Laksana Latar Filem Epik Istana Syarqiyyah Tersergam Indah Di Bumi Terengganu, Memukau Mata Memandang! Laksana Latar Filem Epik

“Istana yang terletak di Bukit Chendering, Kuala Terengganu ini merupakan istana utama baginda Sultan jadi tidak hairanlah jika segala majlis rasmi akan diadakan di istana berkenaan.

“Di dalam kawasan istana ini jugak terletak kediaman utama buat baginda Sultan bersama keluarganya. Selain mempunyai 100 buah bilik yang mempunyai rekabentuk yang berlainan setiap satunya, istana ini juga mempunyai sebuah banquet hall.

Tersergam indah laksana latar sebuah filem epik, Istana Syarqiyyah telah diabadikan dalam sebuah filem pendek di akaun Bill Bensley,” ciap arfdy12.

IKLAN

Tontoninya di sini

Arkitek Istana, Bill Bensley

Untuk rekod Bill Bensley merupakan bekas graduan Universiti Harvard yang telah memulakan syarikat rekabentuk senibina di Bangkok, Thailand pada tahun 1989. Beliau telah terlibat dengan lebih 180 hartanah di 30 buah negara terutama yang melibatkan rekaan mewah dan eksotik.

Time Magazine telah menggelar beliau sebagai “the king of exotic luxury resorts” dan menamakannya sebagai 5 orang terbaik di dunia bagi pereka seni bina. Fast Company pula menyatakan Bensley sebagai salah seorang yang paling kreatif di dunia di dalam senarai 100 orang terbaik. Dia turut dinamakan di dalam senarai eksklusif Architectural Digest untuk top arkitek dan pereka.

Sumber : The Vocket 

Sumber / Sumber Foto : Twitter arfdy12

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

Edika Yusof Lelaki Kacak Yang Setia 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI