Datin Anne Ngasri dan Darling Ngasri merupakan nama yang tidak asing lagi dalam dunia lakonan. Sejak kecil lagi dua figura adik-beradik ini menceburkan diri dalam bidang yang dikatakan telah menjadi darah daging mereka. Namun kini Darling atau nama sebenarnya Nasreen lebih selesa berada di belakang tabir selaku penulis dan penerbit, manakala Nasriah atau Datin Anne masih berlakon hingga ke saat ini, tetapi agak terhad.

Perbezaan usia yang rapat membuatkan hubungan adik-beradik ini cukup akrab. Apatah lagi, mereka berdua bersama-sama bergelumang dalam industri seni. Selain menjadi rakan berkongsi bilik, mereka berdua sering bertukar pandangan tentang sesuatu perkara kerana jarak umur yang tidak jauh bezanya.

Namun hubungan mereka ada ketikanya agak renggang apabila masing-masing berkahwin serta sibuk menguruskan anak-anak. Akhirnya kini, jelas Darling, segalanya makin stabil, apabila anak-anak mula membesar dan masing-masing tinggal berdekatan. Mereka berdua juga sering kali berkongsi cerita dalam usaha membesarkan anak-anak.

“Saya dan Darling memang teman sebilik sejak kecil. Beza usia pun hanya setahun, tetapi Darling memang seorang kakak yang sentiasa faham dan ambil berat tentang diri saya sejak dahulu. Dalam masa yang sama, dia juga penasihat dan pendengar yang baik buat saya.

“Sekarang sebenarnya hubungan kami semakin rapat kerana anak dia pun memang sangat rapat dengan anak-anak saya. Kalau saya tiada, kebiasaannya Darling juga akan ambil anak-anak saya untuk dia jaga di rumah dia dan Darling adalah cikgu tuisyen anak-anak saya sepanjang cuti sekolah,” celah Datin Anne yang baru menimang cahaya mata kelima pada bulan November tahun lalu.

Datin Anne & Darling Dahulu Renggang Kini Makin Erat!

Di samping itu, perancangan Darling sempena kedatangan tahun baru 2019 adalah memberi fokus yang lebih kepada pekerjaannya dan dalam masa mencuba sedaya mungkin untuk seimbangkan kerja dan cuti bersama keluarga. Tahun lalu, akibat desakan kerja, dirinya hanya mampu luangkan masa bersama keluarga pada hujung tahun dan sedari awal Darling berjanji perkara yang sama tidak akan berulang lagi.

Begitu juga Anne , tahun 2019 merupakan tahun kebangkitan setelah lama berehat daripada dunia seni kerana melahirkan Nefa Naura Mohd Sumali, dua bulan. Mengikut perancangan, beliau akan teruskan menerbit drama serta berlakon jika berkesempatan. Dalam masa yang sama, beliau turut aktif menceburi bidang perniagaan.

Tinggalkan Dunia Lakonan

Dalam diam tak diam, hampir 10 tahun, Darling tidak berlakon dan muncul di kaca televisyen. Buat masa ini, Darling sibuk menguruskan syarikatnya yang bakal menerbitkan beberapa program termasuklah filem pertamanya, Hero yang bakal ditayangkan pada tahun hadapan. Malahan pada tahun hadapan, berkemungkinan dirinya akan bertambah sibuk dengan beberapa program dan dokumentari majalah mendatang terutamanya untuk saluran RTM (Radio Televisyen Malaysia).

IKLAN

“Tidak dinafikan tugas saya sekarang banyak membawa saya ke luar negara dalam menghasilkan sebuah dokumentari majalah yang terbaik. Memang dari segi produksi, ianya merupakan tugas yang mencabar apabila perlu ke luar negara, namun apabila dapat menghasilkan dokumentari yang terbaik sudah tentu dapat menggembirakan hati penonton.

“Selain mencabar daripada segi kos yang agak tinggi kerana membawa tenaga kerja yang ramai, tetapi kepuasan yang kami dapat memang tak terbeli. Kami juga merasa seronok apabila dapat membawa penonton lebih dekat dengan dunia luar,”ujar Darling lagi.

Datin Anne & Darling Dahulu Renggang Kini Makin Erat!

Simpati

Bercerita tentang kejadian tsunami yang berlaku pada penghujung tahun lalu di Indonesia, benar-benar menikam perasaannya. Apatah lagi tragedi sebegitu sememangnya sukar diramal, namun satu sahaja Darling mengharapkan mereka yang ditimpa musibah terus bersabar dalam menghadapinya.

Biar pun tidak berkesempatan untuk ke sana, tetapi dalam masa yang sama dirinya turut membantu rakan-rakannya yang aktif dengan NGO untuk mempromosikan aktiviti dan bantuan yang mereka lakukan melalui media sosial.

Pada masa yang sama Datin Anne turut bersetuju dengan Darling, sesungguhnya setiap musibah yang berlaku adalah ujian daripada Allah SWT dan beliau sentiasa mendoakan semoga umat Islam di sana sentiasa dilindungi-Nya. Tidak ketinggalan Datin Anne turut menghulurkan sumbangan secara peribadi kepada mangsa-mangsa di sana.

IKLAN

Wanita Perlu Persiapkan Diri

Apabila ditanya tentang persiapan setiap wanita, Darling menyarankan wanita di luar sana agar sentiasa bersedia dengan cabaran dunia dan ekonomi yang makin mencabar.Sebagai wanita, setiap dari kita seharusnya mempersiapkan diri sebaik mungkin agar kita mampu bertahan jika berlaku di luar kemampuan kita.Wanita hari ini juga perlu kuat, bijak dan kreatif dalam menambah kemahiran dan juga mencari duit poket sendiri.

“Bagi wanita yang kehilangan suami, sebaiknya sedari awal anda jangan terlalu bergantung kepada suami sebaliknya berpijak di kaki sendiri. Jadi apabila anda berpisah dengan atau suami hilang pekerjaan dalam sekelip mata, anda mampu meneruskan hidup dengan kemampuan sendiri.

“Saya sendiri kurang setuju dengan wanita yang terlalu bergantung kepada suami. Sebab apa sahaja mungkin berlaku, oleh itu bersiap sedia untuk hadapi segalanya. Jangan letakkan diri anda untuk berada dalam keadaan berisiko tinggi,” tambahnya lagi.

Datin Anne & Darling Dahulu Renggang Kini Makin Erat!

Menurut Datin Anne pula, rata-rata wanita hari ini memiliki kerjaya dan sudah tentu akan melahirkan lebih ramai lagi wanita berjaya di luar sana. Soal jodoh atau pun rezeki, segalanya di tangan Tuhan, jadi pastikan diri anda bersiap sedia dengan segala kemungkinan, paling penting kena berjimat selalu dan wujudkan sejumlah wang simpanan.

IKLAN

Kadang-kadang apabila ujian menimpa di saat suami dibuang kerja dan sebagainya, sebagai isteri sudah tentu kita akan berasa sedih. Tetapi sebagai hamba-Nya, insya-Allah yakin dan percaya rezeki tu di tangan Tuhan.

“Biar pun sedih apabila sang suami dibuang kerja, sebagai isteri kita perlu sentiasa kena support suami dalam apa jua keadaan. Sama ada senang atau susah. Tindakan terbaik mungkin boleh juga sang isteri meniaga mengikut kemampuan diri.

“Oleh itu sempena kedatangan tahun baru, setiap wanita perlu belajar ilmu serta kemahiran baru yang diminati agar anda mampu meneruskan hidup jika tiadanya seorang suami di sisi,” jelas Datin Anne satu-persatu.

Datin Anne & Darling Dahulu Renggang Kini Makin Erat!

*******

Banyak lagi sebenarnya cerita menarik yang dikongsikan oleh pasangan adik beradik Datin Anne Ngasri dan Darling Ngasri ini.Baca sambungannya dalam Majalah Mingguan Wanita isu Januari, Volume 2. Jangan lupa dapatkan majalah kesayangan ramai ini yang kini telah berada di pasaran!

Datin Anne & Darling Dahulu Renggang Kini Makin Erat!

Penyelaras & Teks: Nur Syazwani Mehat
Foto: Noryanti Saharuddin
Penata Gaya: Adli Hazeri
Solekan: Tiar Zainal (Datin Anne Ngasri) & Adeq (Darling Ngasri)
Tajaan Pakaian: Blancheur, Bangsar/ Level 1, ISETAN KLCC

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI